Goudprijs verwachting 2020: wat gebeurt er na deze enorme stijging?

Wat is de goudprijs verwachting, nadat de goudprijs in 2019 en 2020 al door het dak is gegaan. Beleggen in gouden staven, baren of munten bleek dus letterlijk een gouden zaak. Wat gebeurt er na deze enorme stijging? Kan je nog profiteren van de stijging van de goudprijs door gouden munten te kopen? Of gaat de goudprijs binnenkort crashen?

Boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen

Bouw een maandelijks inkomen met aandelen en opties. Het boek ‘In 10 Stappen Succesvol Beleggen’ helpt je stap voor stap. Gratis: wij betalen het boek, jij de verzendkosten. Inclusief 30 dagen niet goed geld terug garantie. Bestel het boek hier

Goudprijs verwachting: hollen we achter de feiten aan?

Goudprijs verwachting 2020

Is het goud inderdaad een barbaars relikwie uit het verleden? Dat is alleszins wat Warren Buffett beweert[1]. Volgens de welbekende Amerikaanse beursspecialist is goud niet interessant omdat het niets opbrengt. Goud keert geen coupon uit zoals obligaties dat doen of geen dividend zoals bedrijven met beursgenoteerde aandelen dat doen.

De conclusie van Buffett is dan ook duidelijk: laat fysiek goud, in welke vorm dan ook, links liggen. Buffett heeft dus niet geprofiteerd van de stijging van de goudprijs. Maar goed, Buffett heeft wel vaker de plank mis geslagen. Warren Buffett heeft overigens in de afgelopen decennia de beurs niet weten te verslaan.

Buffett geen alpha in 20 jaar Buffett-geen-alpha

Vraag liever aan de Chinezen wat de goudprijs verwachting is.

Is het goud inderdaad een barbaars relikwie uit het verleden en heeft de oude Buffett dus gelijk? We stellen voor dat u deze vraag eens voorlegt aan een forum van Chinese bankiers. In de internationale goudhandel heeft China de afgelopen jaren steeds meer het voortouw genomen. In feite is China nu het epicentrum van de fysieke goudhandel, want de westerse goudmarkten drijven hoofdzakelijk op papieren goud.

De dag lijkt dan ook niet ver af meer te zijn dat de goudprijs in Shanghai zal worden gemaakt. Een neveneffect hiervan zal onvermijdelijk een verdere forse stijging van de goudprijs zijn.

Want wanneer de goudprijs in China wordt ‘gemaakt’ zal de opwaartse druk zo hoog worden dat een stijging onvermijdelijk wordt. De Chinezen zijn en blijven dol op beleggen in goud, Buffett of geen Buffett. Ze zijn niet alleen de grootste consument, maar momenteel ook de grootste producent van het gele metaal. Beleggen in gouden munten is in China zeer populair. Doe zoals de Chinezen doen maar?

Goudprijs verwachting: vraag het aan de Chinezen (2)

Nu gebeurt de prijsbepaling voor het goud nog steeds in Londen[2] en New York[3]. De Chinese yuan is op relatief korte termijn doorgegroeid tot een wereldmunt en de leiders in Beijing zullen er alles aan doen om de positie van de eigen munt nog te versterken. En dat wil onder andere ook zeggen dat ze steeds minder bereid zullen zijn om hun vertrouwen te schenken aan een andere munt, zoals ze in het verleden hebben gedaan door hun reserves te beleggen in Amerikaanse staatsobligaties en dus eigenlijk in dollars. Het ongelimiteerd bijdrukken van dollars speelt hier natuurlijk een grote rol in.

Op de bijeenkomsten van de G-10 in Rome, eind 1971, riep Connally tegen zijn verbaasde tegenhangers uit: “De dollar is onze valuta, maar het is jouw probleem”, met het beoogde gevolg dat hij weer een spijker in de kist van Bretton Woods duwde wat leidde tot een waardevermindering van ongeveer 20% van de dollar.

China zal het behoud van welvaart niet langer toevertrouwen aan het buitenland, maar zal het heft in eigen landen nemen. De analisten van GoldCore zijn dan ook van mening dat we afstevenen op een nieuw financieel systeem dat op meerdere valuta’s gebaseerd zal zijn en dat door China met volle kracht wordt gesteund. Waardoor de kansen op ongelukjes onderweg afnemen.

In de komende jaren kan het belang van goud in dat financieel systeem dan ook alleen maar toenemen. Waardoor we meteen ook een antwoord hebben op de vraag of goud een barbaars relikwie uit het verleden is. Beleggen in gouden munten is in ieder geval iets wat tegenwoordig razend populair is. De goudprijs verwachting is in China positief. Deelt u deze? Haal dan een mandje van die gouden munten aan boord.

Goudprijs verwachting: dromen van een nieuwe goudstandaard

Volgens de analisten van GoldCore stevenen we hoe dan ook af op de terugkeer van een goudstandaard, in welke vorm dan ook. En dat zal niet gebeuren door een beslissing van de U.S. Federal Reserve, de ECB of de BOE maar eerder door een beslissing van de People’s Bank of China of de Bank of Russia.

Deze laatste twee kunnen hun nationale munten een stevigere ruggengraat geven door ze op goud te baseren. De rest van de wereld zal dan moeten volgen, of ze willen of niet.

En we hoeven u ongetwijfeld niet te vertellen dat de Chinezen zich niets zullen laten wijsmaken. Zij en niemand anders zullen geleidelijk aan de goudmarkt in handen krijgen en tegen die achtergrond kan de goudprijs alleen maar stijgen.

Beleggen in gouden munten blijft dus zonder meer interessant, gezien de mondiale verschuiving van de macht en de daaruit volgende goudprijs verwachting. In de huidige omstandigheden bieden gouden en zilveren (verzamel)munten een buitenkans, want er kan nog altijd relatief goedkoop in goud ingestapt worden. Profiteer vervolgens van een stijging van de goudprijs wanneer de nieuwe goudstandaard zich zou aandienen.

Goudprijs verwachting: voor ieder wat wils

Er zijn heel wat manieren om in goud te beleggen. Eigenlijk is voor ieders smaak en voorkeur iets voorhanden. Meest voor de handliggend is de aankoop van fysiek goud in welke vorm dan ook. Er zijn zowel staven en baren verkrijgbaar, maar ook gouden munten. Voor de koper komt het er op aan te kiezen voor iets wat vlot verhandelbaar is. En dan lijken gouden munten de voorkeur te krijgen.

Wat is er dan mis met gouden staven en baren, horen we u vragen. Daar is uiteraard niets mis mee, op voorwaarde dat u uiteraard echt goud koopt en geen baren of staven in verguld metaal (ijzer enzovoort). Maar gouden staven en baren zijn minder vlot verhandelbaar dan gouden munten. Beleggen in gouden munten geniet daarom onze voorkeur. Zeker bij een positieve goudprijs verwachting, ook al is deze goudprijs in 2 jaar al in waarde verdubbeld.

Kies de juiste gouden munten

Beleggen in gouden munten kan op verschillende manieren, onder ander via gouden munten met een verzamelwaarde. Deze bieden het voordeel dat ze buiten de goudwaarde ook nog eens een verzamelwaarde hebben. Hoe de verzamelwaarde evolueert, verschilt van geval tot geval.

Het boeiende aan het verzamelen van gouden munten is precies het uitkiezen van de juiste munten. Hieronder meer over onze voorkeur voor gouden munten. In een volgende column zullen we meer aandacht besteden aan die gouden munten. En natuurlijk de goudprijs verwachting, gebaseerd op de zich steeds sneller voltrekkende ontwikkelingen en daarom de keuze om dergelijke gouden munten te kopen. Om te weten in welke richting de goudprijs zal evalueren, leggen we ons oor regelmatig eens te luisteren bij enkele experts uit de sector.

Goudprijs kan alleen maar stijgen

Pierre Lassonde, chairman van goudmijngroep Franco-Nevada, geldt wereldwijd als één van de grootste experts wat de goudmarkt betreft. Hij heeft dan ook een duidelijke visie over wat er in de komende jaren met de goudprijs zal gebeuren. Daarbij gaat hij alleen uit van de marktsituatie, want Lassonde is van mening dat hij niets zinnigs kan vertellen over externe factoren die op de goudmarkt inwerken.

Naar zijn mening kan goud bekeken over een langere tijdshorizon inderdaad alleen maar in prijs stijgen[4]. De sector heeft namelijk niet het flauwste idee hoe de grootste goudvondsten uit het verleden kunnen worden herhaald.

Grote vondsten zijn de afgelopen jaren namelijk niet meer gebeurd. Dat betekent dat er in de komende jaren steeds minder goud uit de grond naar de markt zal komen. Minder aanbod (en stijgende vraag naar goud) betekent automatisch hogere prijzen.

Goudprijs verwachting: vliegt de goudprijs door het plafond?

Dat beleggen in gouden munten interessant is, kan Lassonde dus alleen maar bevestigen. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Denver Gold Forum (DGF), de meest prestigieuze investment conference in de goudmijnsector, waagde Lassonde zich aan een stoutmoedige voorspelling.

Hij verwacht niet meer of niet minder dan dat een troy ounce goud binnen 30 jaar 25.000 dollar zal kosten[5]. Dat is een vertwaalfvoudiging ten opzichte van de huidige recordprijs rond 2000 dollar.

Beleggers in goud kunnen zich dan dus moeilijk een buil vallen. Volgens Lassonde is de vraag naar goud uitgedrukt in dollar wereldwijd gestegen van 32 miljard dollar in 1989 naar 177 miljard dollar in 2018. De cijfers over 2019 waren op het moment van schrijven nog niet bekend, maar de vraag is ongetwijfeld nog sneller gestegen, getuige de verdubbeling van de prijs in 2 jaar.

Sinds het uitbreken van de Coronacrisis hebben we zelfs een heuse stormloop op goud gekend, door de ongekende hoeveelheid geld die werd bijdrukt om de crisis proberen te bezweren. De positieve goudprijs verwachting is daar mede op gebaseerd, want de piek bij het goud is zeker nog niet bereikt, aangezien de crisis nog langs niet bezworen lijkt.

Centrale banken beleggen in goud en geen klein beetje ook

Het grote verschil tussen toen en nu is dat nu ook de centrale banken beleggen in goud. 40 jaar geleden waren ze netto verkopers van goud, nu kopen ze op grote schaal het edelmetaal. In 1989 verkochten de centrale banken 432 ton goud uit hun reserves, op een moment dat de prijzen laag stonden. Daar zullen ze nu spijt van hebben als de haren op hun hoofd, want de goudprijs is de afgelopen jaren alleen maar gestegen. En als we Lassonde mogen geloven, staan we nog maar aan het begin van die evolutie.

Maar waarom kopen die centrale banken zoveel goud? Het maken van schulden zit daar voor veel tussen. Van beleggen in gouden munten hebben de centrale bankiers (helaas) geen kaas gegeten, maar toch kopen ze goud aan met een verbazingwekkend tempo. De positieve goudprijs verwachting is dus mede ingegeven, door het gedrag van de centrale banken te volgen.

Voor niets gaat alleen de zon op

Het maken van schulden is, zoals we inmiddels alle dagen te horen krijgen, de gewoonste zaak in de wereld geworden. Met de Amerikaanse centrale bank op kop, leven alle (centrale) banken op geleend geld. Over het terugbetalen van de gemaakte schulden maakt niemand zich zorgen, dat moeten de volgende generaties maar oplossen. Maar op een bepaald moment zal duidelijk worden dat voor niets alleen de zon opgaat. En dat schulden maken alleen een tijdelijk oplossing kan zijn.

Mis nooit meer rendement met dit bewezen systeem

https://www.bfm.tools

De moeder van alle zeepbellen

De berg aan uitstaande schulden hebben de moeder van alle zeepbellen veroorzaakt. Zij zijn er verantwoordelijk voor dat de waarde van alles en nog wat door het dak is gevlogen. Maar de kruik gaat zolang te water tot ze barst: op een bepaald moment zal het kaartenhuis instorten met alle gevolgen van dien.

Wat gebeurt er met de schuldenberg wanneer de rente gaat oplopen? De schuldenberg bezwijkt dan onder zijn eigen gewicht vanwege de rente. We stevenen op een economische recessie of zelfs een depressie af wanneer zou blijken dat het schuldenverhaal geen happy end kent. We geloven niet in sprookjes met een happy end en daarom is beleggen in gouden munten een veilige voorzorgsmaatregel.

De goudprijs verwachting is vanwege de bovenstaande factoren positief, dus tijd om aan boord te stappen? Er liggen veel hogere goudprijzen in het verschiet naar onze mening.

Goud is de ‘store of value’

In de komende economische en financiële crisis (denk daarbij aan hyperinflatie) zal alles kopje onder gaan, behalve zaken die echte waarde hebben. En dat zijn dus de edelmetalen in het algemeen en goud in het bijzonder.

De wereld verzuipt in de schulden en dat is meer dan voldoende reden om te beleggen in goud. Want goud zal de ‘store of value’ worden wanneer alles fout loopt, het zal dan uw welvaart blijven garanderen in de moeilijke tijden die we voor de boeg hebben.

Stijgende prijzen gegarandeerd

Wij Europeanen hebben blijkbaar nog altijd geen flauw besef van wat ons het boven het hoofd hangt. De Chinezen zijn gek op het kopen van en het beleggen in gouden munten, de enorme Aziatische vraag garandeert automatisch een continue grote vraag naar goud en dus vooral naar gouden munten. Gouden verzamelmunten zijn razend populair in de regio Asia Pacific. De grote vraag garandeert stijgende prijzen voor die munten in de komende jaren. Zeker wanneer de goudprijs zoals verwacht (zie Lassonde) vanaf de huidige niveaus blijft stijgen.

Goudmarkt is een ‘gefakete market’ gemanipuleerd van A tot Z

Vraag aan de doorsnee man/vrouw in de straat hoe de goudprijs tot stand komt en die zal kijken alsof hij/zij in het Keulen hoort donderen. Want het antwoord op die vraag lijkt logisch: door vraag en aanbod. Als de vraag stijgt of het aanbod daalt, stijgt de prijs. En vice versa.

Beleggen in gouden munten lijkt dus zo simpel als abc. Maar dat blijkt op de goudmarkt dus niet het geval te zijn. Want die goudmarkt is een ‘gefakete markt’, een begrip dat wel een woordje uitleg verdient. Want wie heeft het lef heeft om een markt van de omvang van de goudmarkt een ‘gefakete markt’ te noemen?

Donald Trump heeft het gehad met ‘fake news’

Het begrip ‘fake news’ klinkt inmiddels bekend in de oren. Het komt neer op foutieve informatie die moedwillig wordt verspreid door de sociale media en zeker de mainstream media (de traditionele media). Niemand minder dan Donald Trump heeft de oorlog verklaard aan het ‘fake news’, zijn relatie met de traditionele media is erg gespannen[6]. En het ziet er niet naar uit dat die snel zal verbeteren.

Wie wil beleggen in gouden munten, moet er rekening mee houden dat ‘fake news’ ook op de goudmarkt een grote rol speelt. Het gaat namelijk om veel geld. De belangen zijn enorm, dus zou er een kans zijn dat mensen proberen hiermee financieel gewin te behalen? Hoe dieper de zakken, hoe meer invloed, hoe dieper de zakken, etc.

Bill Gross versus de ‘gefakete markets’

Maar er is niet alleen ‘fake news’, er zijn ook ‘gefakete markets’, waaronder dus de goudmarkt. En daar heeft Bill Gross de strijd tegen aangebonden.

Wie Gross niet kent: hij is de man die enkele jaren geleden op Wall Street bekend stond als de ‘bond king’ of de obligatiekoning. In die tijd stond hij nog samen met Mohamed El-Erian aan het hoofd van Pimco, de dochter van Duitse verzekeraar Allianz die geldt als de grootste obligatiebelegger in de wereld.

De kern van het kapitalisme is aangetast

Op de Milken Institute Global Conference in Beverly Hills waarschuwde Gross, momenteel fondsbeheerder bij Janus Henderson Investors, dat de centrale banken een gevaarlijk spelletje aan het spelen zijn. Bill Gross waarschuwt met name dus voor ‘fake markets’[7]. Die werden kunstmatig opgeblazen door het geld, dat de centrale bankiers kwistig beschikbaar werd gesteld. Daardoor werd de kern van het kapitalisme aangetast, aldus Gross.

Het probleem is vooral dat de situatie zo scheefgetrokken is dat traditionele economische modellen niet meer werken. Gross wijst er op dat de (vooral institutionele) beleggers krampachtig op zoek zijn naar rendement, rendement dat echter (bijna) nergens meer te vinden is. Zelfs in landen als China en Zuid-Korea wordt dat steeds moeilijker, omdat het beleggersgeld letterlijk alle richtingen uitzwermt. Het spreekt wat Gross betreft voor zichzelf dat deze situatie niet kan blijven duren.

De goudmarkt vormt het levend bewijs dat een einde kan komen aan die ‘gefakete’ markten. Want er lijkt een einde te zijn gekomen aan de manipulatie van de goudmarkt. Beleggen in gouden munten is sindsdien weer wat transparanter geworden. Zoals trouwens beleggen in goud in het algemeen. Bij een positieve goudprijs verwachting, koop dan gouden munten op elke correctie bij het goud. Dat is wat veel mensen doen en we zien dus steeds hogere bodems en nauwelijks nog een terugval.

Goudprijs voelt wind weer in de zeilen blazen

In een andere column hebben we het verschil uitgelegd tussen de ‘papieren’ en de fysieke goudmarkt. Jarenlang werd de goudprijs gedicteerd door de papieren markt, die kost wat kost een stijging van de goudprijs probeerde tegen te houden. Maar de kruik gaat zo lang te water tot ze barst: de goudprijs bevindt zich al jaren in een stijgende trend.

Beleggen in gouden munten is ‘in’ omdat de goudprijs opnieuw de wind in de zeilen voelt blazen. U vernam hierboven al dat we een voorkeur hebben voor een belegging in gouden munten vanwege onze positieve goudprijs verwachting en zijn al jaren munten aan het kopen. Zie ook  https://beleggen.com/investeren-in-goud-in-2020-goud-zal-nog-veel-harder-gaan-stralen/

Wees voorzichtig met goudmijnaandelen

We kunnen natuurlijk ook beleggen in goud via de aandelen van goudmijnen die op de beurs noteren. Hier vallen inderdaad spectaculaire winsten te realiseren, maar enige voorzichtigheid is niettemin geboden. Het verleden leert namelijk dat de koersen van de goudmijnaandelen met de rest van de beurs mee omlaag gaan wanneer de beurskoersen dalen.

Beleggers in goudmijnaandelen moeten dus tegen een stootje kunnen. Of ze mogen van geen kleintje vervaard zijn, zo u wil. Met een kort woordje uitleg over de gouden munten sluiten we af. We komen later nog terug op beleggen in goud in de vorm van meer uitleg over de gouden munten. Zie ook https://beleggen.com/beleggen-in-goud-waarom-goudmijnaandelen-de-voorkeur-krijgen-boven-etfs/

Grote of kleine munten bij een positieve goudprijs verwachting?

Die gouden munten zijn in verschillende gewichten verkrijgbaar. De meest verspreide is die van 1 troy ounce (31,10… gram). Maar er zijn ook munten te koop van 1/2de en zelfs van 1/4de en 1/10de troy ounce. En aan de andere kant van het spectrum vinden we ook munten met een gewicht van 1 kilo.

Over het algemeen mijden we liever de kleine munten, dit omdat de prijs die voor het slaan van de munt in kwestie moet worden betaald relatief hoog is. Onze voorkeur blijft uitgaan naar de ‘klassieker’ en dat is uiteraard die van 1 troy ounce. Beleggen in gouden munten is eenvoudig via deze munten door alvast een paar ‘gewone’ munten (zoals de Krugerrand of de Maple Leaf) te kopen bij een positieve goudprijs verwachting.

Maar die kleinere gouden munten mogen toch niet ontbreken in een goed gespreide beleggingsportefeuille. Ze zijn misschien relatief gezien wat duurder in aankoop, maar kunnen beter functioneren als betaalmiddel wanneer om één of andere reden het ‘papieren’ geld zijn waarde heeft verloren. In een volgende column hopen we u uit te leggen welke munten onze voorkeur genieten om te beleggen in gouden munten.

Interviews met de grootste beleggingsexperts

Wat zijn de grootste trends volgens de grootste beleggingsexperts? Klik hier

Harm van Wijk

Bronnen:

[1] https://marketrealist.com/2020/04/warren-buffett-doesnt-invest-gold-you-should/

[2] http://www.lbma.org.uk/

[3] https://www.cmegroup.com/trading/metals/precious/gold.html

[4] https://www.kitco.com/news/2019-11-04/Pierre-Lassonde-gold-is-still-the-best-investment-gold-price-could-hit-10-000-in-five-years.html

[5] https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2019/09/23/pierre-lassonde-says-gold-could-hit-25000-in-30-years

[6] https://www.youtube.com/watch?v=Vqpzk-qGxMU&list=PLKPqJcw8D5OH0qQCEfjAXW7zDiGbYiDmC&index=10&t=0s

[7] https://traderscommunity.com/index.php/central-banks/1765-lower-rates-won-t-boost-stock-markets-further-warns-bill-gross

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.