Greater China focus: Taiwan

De belangrijkste Taiwanese beursindex, de Taiwan Taiex-index, steeg in 2005 met 6,7% tot 6.548,34 punten. Daarmee heeft de Taiwanese beurs het afgelopen jaar ten opzichte van andere Aziatische beursindices beneden verwachting gepresteerd. Is de tijd gekomen voor een inhaalslag?

De tegenwind die de Taiwanese beurs ervan weerhield mee te komen met andere Aziatische beursindices, kwam voornamelijk uit politieke richting. Onzekerheid met betrekking tot de politieke relatie tussen Taiwan en het Chinese vaste land had een negatieve invloed op het sentiment van voornamelijk Taiwanese beleggers. Chen Shui-Bian werd in 2000 president en sindsdien streeft de rivaliserende Democratische Partij (DPP) naar een onafhankelijk Taiwan ten opzichte van China. Peking wil juist een vreedzame hereniging bewerkstelligen met het eiland waar Chiang Kai-Shek en de overheidsfunctionarissen van de Republiek China aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 naar toe vluchtten. De spanningen namen het afgelopen jaar toe nadat China een anti-afscheidingswet had aangenomen. Deze wet maakt het de Chinese strijdkrachten mogelijk om in te grijpen als alle mogelijkheden voor een vreedzame hereniging van Taiwan met China zijn uitgeput.

Business as usual

Politiek onafhankelijk of niet, feit is dat de economische banden tussen Taiwan en China de afgelopen jaren sterk zijn gegroeid. Taiwanese bedrijven hebben rond $ 100 miljard geïnvesteerd in het Chinese vaste land en de handel is sinds eind jaren tachtig sterk toegenomen. Deze economische relatie is tot stand gekomen ondanks de bestaande Taiwanese restricties op directe vluchten en scheepvaartroutes van en naar China. Taiwanese bedrijven benadrukken dat de afschaffing van dit verbod van belang is voor een verdere versterking van de Taiwanese concurrentiepositie ten opzichte van andere Aziatische landen. In het afgelopen jaar is er op dit gebied een belangrijke stap gezet. Zo waren gedurende het Chinese nieuwjaar in februari 2005 rechtstreekse vluchten wel mogelijk.

Verkiezingen

De uitslag van de regionale verkiezingen van begin december 2005 heeft verbetering gebracht in de politieke vooruitzichten. Een overwinning voor de oppositiepartij Kuomintang heeft de risico’s voor een eventuele controversiële onafhankelijkheidsbeweging van de regerende DPP verminderd. De handelsgeoriënteerde Kuomintang is tegen een grotere Taiwanese onafhankelijkheid en de partijtop heeft eerder dit jaar een bezoek gebracht aan Peking om de politieke banden juist te verbeteren. De verliezen van de DPP bij deze regionale verkiezingen geven een duidelijk standpunt van de kiezers tegen de plannen van deze partij weer en zetten de toon voor de in 2008 te houden presidentsverkiezingen.

Als reactie op de verliezen in de regionale verkiezingen en om de voorstanders van zijn beleid gerust te stellen stelde de Taiwanese president en leider van de DPP zich in de recente nieuwjaarstoespraak harder op. Hij liet zich opnieuw uit over een mogelijke nieuwe grondwet en wellicht in 2007 een referendum over de onafhankelijkheidskwestie te organiseren. China reageerde koel op de uitspraken, maar de Taiwanese beurs kreeg de eerste handelsdag van het jaar koersdruk te verduren. Nabeurs probeerde een Taiwanese regeringsfunctionaris die verantwoordelijk is voor de Chinese betrekkingen, de verontruste investeerders gerust te stellen. Hij meldde dat de investeringen in en de handel met China kunnen toenemen zolang deze de Taiwanese economie niet schaden.

Kansen

Er zijn enkele factoren die een inhaalslag van de Taiwanese beursindex kunnen steunen. Ten eerste verwachten wij in 2006 een sterke winstgroei van circa 15% voor Taiwanese bedrijven en een gemiddeld dividendrendement van 4%. Daarbij zijn zoals gesteld de aandelen in regionaal opzicht met een gemiddelde koers-winstverhouding van 13 aantrekkelijk gewaardeerd. Maar met alleen lage waarderingen zijn we er nog niet. Een toename van de binnenlandse consumptie zal de komende jaren belangrijk zijn voor een stabiele economische groei in Taiwan. Het feit dat de Taiwanese bevolking een relatief hoge spaarquote heeft, is hiervoor een belangrijk vertrekpunt. Niet alleen de in november aangekondigde belastingverlagingen maar ook de recente overwinning van de oppositiepartij kunnen het consumentenvertrouwen verder verbeteren. Het herwinnen van het vertrouwen van Taiwanese investeerders is ook voor de beurs van doorslaggevend belang. Deze particuliere beleggers zijn, in tegenstelling tot internationale (institutionele) partijen, de afgelopen jaren netto verkopers geweest op hun eigen beurs.

Een laatste ontwikkeling die de markt een extra impuls zou kunnen geven, is de hervorming in de pensioensector. Afgelopen juli is een wet aangenomen die werknemers verplicht jaarlijks 6% van het bruto salaris te reserveren voor de toekomstige pensioenverplichting. De wetgeving, die binnenkort geïmplementeerd zal worden, biedt de keuze het opgebouwde vermogen bij de overheid of in beleggingsfondsen onder te brengen. De kans is groot dat een grote meerderheid van deze middelen in de binnenlandse beurs geïnvesteerd zal worden.

Kortom, Taiwan is klaar voor een rebound en de kans is groot dat die in 2006 plaatsvindt.

Marten Bruinsma – Portfolio Manager, Intereffekt China Warrant Fund

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.