Grieken kopen goud met ons geld

Financieren wij de goudaankopen van de Grieken? Daar lijkt het wel op. De Grieken kopen namelijk goud, zo blijkt uit cijfers van het IMF. Goud was de beste belegging van het afgelopen decennium. De prijs steeg van $ 260 in 2000 tot boven $ 1800 in de afgelopen week. Op zich dus niet onverstandig zou je denken.

Intrinsieke waarde

De belegger kent bij goud geen tegenpartijrisico, wat in een schuldencrisis natuurlijk een belangrijk voordeel is. De intrinsieke waarde zal daardoor, in tegenstelling tot papiergeld, nooit kunnen dalen tot nul.

Goud

Geen vergoeding

De belegger krijgt echter geen enkele vergoeding zoals rente of dividend. Maar wat helpen rentepercentages als deze niet betaald kunnen worden door de uitgevende instelling zoals een overheid of een bedrijf dat in de problemen komt? De (2-jaars) rente in Griekenland lijkt weer op weg richting 40%, maar wordt deze rente ooit betaald?

Goud

Centrale banken

Mexico bleek de grootste koper van goud dit jaar met tot op heden $ 5,3 miljard (98 ton goud), gevolgd door Rusland met 48 ton ter waarde van $ 2,6 miljard. Korea meldde de aanschaf van 25 ton goud in juni en juli, de eerste aankoop van goud voor de Koreaanse centrale bank in meer dan tien jaar. Centrale banken vinden blijkbaar het prijsniveau niet te hoog en wisselen nog steeds valutareserves om in ‘klinkende munt’.

Lage rente

De trend dat centrale banken, met name die met grote valutareserves, hun portefeuilles steeds verder vullen met goud is de afgelopen paar jaar ingezet. Gezien de lage rente op dit moment is dat ook niet verwonderlijk. De Fed heeft aangekondigd om de rente tot medio 2013 op nul te houden.

VS, EUSSR of goud?

Als je dan mag kiezen tussen bijvoorbeeld dollars die op grote schaal worden bijgedrukt, waarbij de toekomstige verplichtingen van de VS rond 760% van het bruto nationaal product liggen, euro’s waarbij een aantal landen aan het infuus ligt en een aantal (grote) landen wankelt of goud, dan is de keuze snel gemaakt. De oneindige stroom aan dollars en euro’s die uit lucht worden gecreëerd, zal een impuls kunnen geven aan de goudprijzen.

Grootste kopers van goud

De Chinese centrale bank is de op zes na grootste eigenaar van goud, maar dit is slechts 1,6% van het totaal bezit van $ 2,5 biljoen. De gegevens van het IMF toonde dat Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Griekenland en de Oekraïne twee maanden geleden goud aan hun reserves hebben toegevoegd en tot de grootste kopers van goud behoren.

Goocheltruc

Griekenland komt daarmee op 111,506 ton goud. Ja, u leest het goed: volgens het IMF zijn de goudreserves van Griekenland toegenomen. Ook de Grieken geloven blijkbaar niet meer in de goocheltruc die euro heet, getuige het feit dat volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) twee maanden geleden grote hoeveelheden goud zijn gekocht door Griekenland, waarmee het momenteel een van de grootste kopers van goud is dit jaar.

Kopen of verkopen

Griekenland bezit nu als insolvabel land ruim 111 ton goud met een marktwaarde van € 4,2 miljard. Natuurlijk is het niet genoeg om de gehele staatsschuld mee af te lossen, maar het zou natuurlijk wel helpen. Wat mij echter het meest frappeert, is dat Griekenland in plaats van goud verkoopt om de schuldenlast te verminderen, juist aan het bijkopen is. Snapt u het nog?

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.