Grieken kopen tanks en goud

Wie denkt dat de crisis in Griekenland binnen een maand kan worden opgelost, zoals Angela Merkel en Nicolas Sarkozy ons willen doen geloven, doet er goed aan eens te kijken wat de Grieken met de noodlening van de andere eurolanden heeft gedaan. De Grieken kopen tanks, goud en bouwen moskeeën en formule 1 circuits. Geen uitgaven die je verwacht van een land dat aan de rand van een faillissement staat.

Nederland verkoopt materieel

In Nederland wordt momenteel materieel verkocht om te kunnen bezuinigen. De mijnenjager Hr. Ms. Haarlem en drie andere mijnenjagers gaan na terugkeer in Den Helder uit dienst. De verkoop van trucks op de voormalige legerbasis Soesterberg wil overigens niet vlotten vanwege een zeldzame varensoort onder de trucks.

Griekenland koopt materieel

Volgens Hellenic Defense & Technology is het Griekse leger van plan om 400 M1A1 Abrams-tanks te kopen á € 3,2 miljoen. De Amerikaanse regering moet nog instemmen, maar dan zou € 1,3 miljard van het ontvangen noodkrediet naar de VS worden overgemaakt.

Bescherming bezittingen

De gegevens van het IMF toonden dat Rusland, Kazachstan, Tadzjikistan, Griekenland en de Oekraïne deze zomer goud aan hun reserves hebben toegevoegd en tot de grootste kopers van goud behoren. Griekenland komt daarmee op 111,506 ton goud met een marktwaarde van € 4,2 miljard. Zouden die tanks misschien bedoeld zijn om het goud en de enorme gasvoorraad onder Kreta (1,2 biljoen kubieke meter aardgas) te beschermen?

Formule 1 circuit

De Griekse autoriteiten hebben daarnaast besloten tot de aanleg van een Formule 1 circuit, dat € 94 miljoen gaat kosten. Ook gaat Griekenland geld uit het EU-noodfonds aanwenden voor de bouw van twee moskeeën in Athene omdat Griekenland wordt overspoeld met illegale immigranten uit islamitische landen.

Staken tegen bezuinigingsplannen

Honderdduizenden Griekse ambtenaren staken tegen de bezuinigingsplannen van de regering. Ziekenhuizen, vliegvelden stations en ja, ook de belastingkantoren moeten het ontgelden. De politie, brandweer en kustwacht steunen de staking en ook scholen en het openbaar vervoer liggen plat.

Eurocrisis wordt opgelost

Dit alles helpt natuurlijk niet om afgesproken doelen met betrekking tot het begrotingstekort te halen. Ook het feit dat Griekenland geen belastingaanslagen meer kan versturen, omdat de inkt op is, helpt natuurlijk niet echt. De leiders van de twee grootste landen in de Europese Unie meldden zondagavond dat voor het einde van de maand een pakket maatregelen wordt gepresenteerd waarmee de eurocrisis wordt opgelost. Het duo gaf echter geen details over hun plannen.

Kapitaalsverhoging Europese banken

Het plan komt in ieder geval voor de Frans-Belgische bank Dexia, de Griekse Pronton Bank en de Deense Max Bank te laat. Brusselse diplomaten melden al maanden dat minstens de helft van de Griekse staatsschuld zal worden kwijtgescholden. Een kapitaalsverhoging voor de overige Europese banken zal nodig zijn om afschrijvingen op de Griekse investeringen te kunnen dragen.

Rente Griekenland

Wanneer we kijken naar de renteontwikkeling van Griekenland, dan constateren we dat deze onveranderd hoog blijven. De Griekse 1-jaarsrente staat nu op 146%. De 10-jaarsrente noteert nog steeds 24% en de 2-jaarsrente staat nog steeds boven 68%.

bloomberg

Kans op faillissement

Dat Griekenland failliet zou gaan, is natuurlijk al maanden bekend. Ik schreef in maart in BeursBulletin.nl en op de site van de Telegraaf  al: “De Griekse 10-jaars staatslening biedt nu een rente van 12,6%, 2-jaars geld levert zelfs bijna 15% op. Die rentevergoeding klinkt natuurlijk leuk, maar het wil niks anders zeggen dan dat de koers van de staatsobligaties in rap tempo naar beneden gaat omdat de kans meer dan 50% is, dat de hoofdsom niet wordt terugbetaald.”

De Jager stuurt Nederlanders het bos in

Minister van Financiën Jan Kees de Jager Nederland zegt nog steeds er op te vertrouwen dat Nederland het geld dat is geleend aan Griekenland met rente terugkrijgt. “Equo ne credite, Teucri! Quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentes” (Vertrouw het paard niet, Trojanen! Wat het ook is, ik vrees de Danaërs (Grieken), ook als zij geschenken aanbieden!).

Nieuwe ronde bankencrisis

De vraag is nou of je het de Grieken kwalijk kan nemen dat zij misbruik maken van de situatie of de (Nederlandse) politici dat zij uw geld en dat van de toekomstige generaties verkwisten. Als Griekenland valt, of moet ik zeggen wanneer Griekenland valt, dan zijn we niet alleen het geld, dat we leenden aan Griekenland kwijt, maar staan ook de bankiers, verzekeraars en pensioenfondsen weer klaar om de hand op te gaan houden.

Dexia

De Belgische, Franse en Luxemburgse overheden hebben in ieder geval al weer ingestemd met een volgende golf gemeenschapsgeld richting Dexia. De Belgische staat betaalt € 4 miljard en stelt zich voor € 54 miljard garant voor Toxia, de ‘vuilnisbank’ van Dexia. Moody’s waarschuwde vorige week al dat België wordt afgewaardeerd als Dexia zou worden genationaliseerd.

Enorme Belgische schuldenlast

De Belgische nationale schuld overtrof vorig jaar al de jaarproductie van de Belgische economie. De schuld van België groeide in 2010 tot € 343 miljard. Gezien de enorme schuldenlast van België kan dit weleens de nekslag zijn voor België. De 10-jaarsrente van België liep al op tot boven 4%, het dubbele van Duitsland.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijkwww.beursbulletin.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.