Griekenland wil wel, maar mag niet failliet

Rente Griekenland 10 jaarEen weekje op onderzoek in Griekenland werkt verhelderend. Er is heel veel mis in het overigens prachtige land met veel aardige mensen. Een paar voorbeelden: het havengeld voor een zeiljacht van 40 voet is gemiddeld € 2. Dat is inclusief water en walstroom en een havenmeester die het geld komt inzamelen.

Op 1 buitje na, is het de afgelopen drie maanden stralend weer geweest. Weinig water dus, maar de schepen met vers water varen, kennelijk gratis, af en aan. Een leger obers loopt verveeld met dienbladen te spelen, omdat ze geen zin hebben om de klanten te helpen. De rente van de Griekse staatsobligaties heeft ondertussen weinig zin om te dalen: de 1-jaarsrente beweegt tussen 100% en 140%.

Belastingen worden niet geïnd want de inkt om de belastingformulieren te drukken is op. De ambtenaren blokkeren de ministeries om te voorkomen dat een delegatie van de Europese Centrale bank, de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds de ministeries bezoekt. Er is maar één conclusie mogelijk: de Grieken zien liever vandaag dan morgen hun land failliet gaan. Er is alleen één probleem: het mag niet van de (Europese) banken die dan hun Griekse bezittingen moeten afwaarderen.

De Europese indices zijn er echter niet helemaal gerust op. De CAC40 bereikte in februari weliswaar nog een meerjarig hoogtepunt, maar sindsdien gleed de Franse index hard bergafwaarts. De aanhoudende Europese schuldencrisis drukte stevig op de CAC40, die in september een dieptepunt onder 2800 punten bereikte. De index herstelde vervolgens, maar wist niet de steil dalende weerstandslijn sinds eind juli te doorbreken. Het dieptepunt van 2009 (rond 2500 punten) is weliswaar nog niet bereikt, maar de CAC40 is wel hard op weg richting dit niveau. De ‘downgrade’ van diverse Franse financiële instellingen door kredietbeoordelaar Moody’s gooide nog eens wat (extra) olie op het vuur.

De Duitse DAX-index bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder 5000 punten, waarmee de DAX een lagere bodem vormde. De zorgen over de escalerende Europese schuldencrisis drukten de aandelenkoersen over een breed front. De Athens Stock Exchange General Index bereikte de afgelopen week een nieuw meerjarig dieptepunt. Ook de dalende Portugese beursindex geeft samen met de stijgende Portugese rente aan dat ook daar het leed nog niet geleden is. Opvallend genoeg schoten de aandelenkoersen van de banken juist omhoog. De banken mogen, kunnen en zullen niet omvallen, zo lijken beleggers te denken.

Brent-olie ketst af op dalende weerstandslijn

Brent-olie ketst af op dalende weerstandslijnDe olieprijs bereikte in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat. De koersdoelen van $ 200 per vat of hoger waren niet van de lucht, maar in plaats van verder te stijgen, decimeerde de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter. De situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de nucleaire ramp in Japan wisten een verdere daling te voorkomen. Sinds begin mei staat de olieprijs weer onder druk, ingegeven door twijfels over de economie. De stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009 is nog intact, maar de afgelopen maanden werden lagere toppen en lagere bodems gevormd. De dalende weerstandslijn bleek te zwaar en de olieprijs moet weer op zoek naar een nieuwe bodem.

Euro/Australische dollar consolideert in dalende trend

Euro/Australische dollar consolideert in dalende trendDe Australische dollar (AUD) presteert sinds eind 2008 aanzienlijk beter dan de euro. De euro verloor vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008 bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar, ten opzichte van de Australische munteenheid. In de zomermaanden van dit jaar intervenieerden diverse monetaire autoriteiten om de euro te steunen. De euro leefde begin augustus kortstondig op richting AUD 1,40 om vervolgens opnieuw terug te vallen. De euro veerde in september opnieuw op, maar wist per saldo niet meer van zijn plaats te komen. De euro consolideert dan ook nog steeds binnen de dalende trend ten opzichte van de Australische dollar.

Dow consolideert na val

Dow consolideert na valSinds eind juli is de Dow Jones Index fors gedaald, waarbij de daling in augustus versnelde. De ‘moeder aller indices’ bereikte rond 10.600 punten een dieptepunt voor dit jaar. De Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, noteert evenwel nog steeds ver boven het dieptepunt van 2010. Dit kan van diverse Europese indices niet worden gezegd. De Griekse Athens Stock Exchange General Index bijvoorbeeld verloor vanaf de top in 2007 tot aan de bodem van dit jaar meer dan 80%. De Dow kon zich weliswaar niet geheel onttrekken aan de Europese schuldencrisis, maar de index wist de schade de afgelopen weken te beperken. De Dow is gaan consolideren na de val in juli en augustus. Het gevaar op een verdere daling is evenwel nog niet geweken. De index kan nog aanzienlijk stijgen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten.

De Nasdaq bereikte begin augustus een dieptepunt net boven 2300 punten. De RSI daalde eveneens en belandde in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. De RSI wist de afgelopen maanden de 60%-grens niet te passeren, al zijn de hogere bodems bemoedigend. Het uitbraakniveau rond 2600 punten wat met de bodems van maart en juni correspondeert, vormt een zware barrière. Ondanks het herstel van de Nasdaq sinds de bodem in augustus, blijft de dalende trend van de afgelopen maanden intact. De S&P500 oogt tevens broos. De brede Amerikaanse index herstelde binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. Gezien de groeiende correlatie tussen de Amerikaanse banken en de Europese banken lijkt de hele wereld nu in het zelfde (Griekse) bootje te zitten. Trekken de Grieken of de banken aan het kortste eind?

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com

Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.