Griekse industriële productie zwaar onder druk

Griekse industriële productie zwaar onder drukNiet alleen de schulden, de stakingen, het grote aantal ambtenaren en de opmerkelijke uitgaven van Griekenland zijn een probleem, ook de afnemende productie van Griekenland draagt bij aan de uitzichtloosheid van Griekenland. De industriële productie van Griekenland is in augustus met 11,7% op jaarbasis gedaald, zo meldde het statistiekbureau van Griekenland.

De Griekse statistici verwachten dat de economie in 2012 met circa 2,5% krimpt, waardoor sprake is van het vijfde achtereenvolgende recessiejaar. Er kan daarom van een economische depressie worden gesproken, aangezien de economische groei langdurig en sterk afneemt.

Voor 2011 wordt geschat dat de krimp 5,5% bedraagt. Dit maakt het vrijwel onmogelijk om meer belastingen te innen om het begrotingstekort terug te dringen, in ruil voor Europese financiële steun. De reeks stakingen tegen de bezuinigen helpen hierbij natuurlijk niet. De fabricagesector kromp 11% en de productie van elektriciteit daalde zelfs 16,7%. De grafiek spreekt boekdelen.

De DAX wist eind april nog het meerjarig recordniveau aan te scherpen, maar daarna verloor de index aanzienlijk terrein. Nadat de DAX op 1 augustus de 7000-puntengrens doorbrak, belandde de DAX in een vrije val. De Duitse index bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar onder 5000 punten. Sindsdien zette de DAX een herstel in en veerde daarbij op vanaf de 5000-puntengrens. Het is bemoedigend dat de index niet meer onder de 5000-puntengrens daalde en de afgelopen weken zelfs hogere ‘lows’ vormde. De DAX kan echter nog aanzienlijk herstellen voordat de sterk dalende trend van de afgelopen maanden wordt doorbroken.

De Eurostoxx50 bereikte in september een meerjarig dieptepunt, maar veerde daarvan weer krachtig op zodat sprake is van een opleving binnen de dalende trend. De Franse CAC40 leefde ook sterk op en opende de aanval op de top van 1 september. De aandelenkoersen van de banken trokken de indices verder omhoog.

Zondag vertelden Sarkozy en Merkel dat ze ten koste van alles de banken gaan redden. De koersen van bankaandelen stegen veder na uitlatingen van Jose Manuel Barroso. De president van de Europese Commissie zei dat de Europese centrale bank en de Europese Commissie gecoördineerd banken moeten herkapitaliseren met private en staatsgelden.

Brent-olie test dalende weerstandslijn

Het is hollen of stilstaan met de olieprijs. Nadat de olieprijs in juli 2008 een recordniveau rond $ 147 per vat bereikte, decimeerde de olieprijs tot $ 35 per vat van 159 liter. Na een steile opmars in 2009, viel de ontwikkeling vanaf eind 2009 tot eind 2010 weer stil. De ontwikkelingen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Japan legden een bodem in de markt. Sinds het voorjaar staat de olieprijs weer onder druk vanwege de gerezen twijfels over de groei van de economie. De stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009 is nog intact, maar de afgelopen maanden werden lagere toppen en lagere bodems gevormd. De dalende weerstandslijn wist een nieuwe stijging van de olieprijs te voorkomen.

Euro/Australische dollar test augustus top

Euro/Australische dollar test augustus topDe Australische dollar (AUD) wint ten opzichte van de euro sinds eind 2008 steeds meer terrein. De euro verloor vanaf de top rond AUD 2,10 in oktober 2008 bijna 40% tot het dieptepunt van dit jaar, ten opzichte van de Australische munteenheid. In de zomer intervenieerden diverse centrale banken om de euro te steunen. De euro leefde begin augustus kortstondig op richting AUD 1,40, maar viel vervolgens weer terug. De euro veerde in september opnieuw op en opende de aanval op de top van augustus. Pas in oktober wist de euro hier weer in de buurt te komen, maar de overtuiging ontbreekt nog steeds. De euro consolideert nog steeds binnen de dalende trend ten opzichte van de Australische dollar.

Dow stijgt ruim 1000 punten in een week

Dow stijgt ruim 1000 punten in een weekDe Dow Jones steeg in een week van 10.404 punten, een dieptepunt voor dit jaar, ruim 1000 punten. Even leek de index aan de onderkant van de berenvlag uit te breken, maar het bleek een valse uitbraak. Valse bewegingen hebben de neiging om met nog meer kracht de andere kant op te gaan, omdat iedereen zijn positie weer moet draaien. Sinds eind juli was de Dow Jones Index fors gedaald, zodat een correctie op deze val op zijn plaats was. De ‘moeder aller indices’ bevindt zich evenwel nog steeds ver boven het dieptepunt van 2010. De Dow kon zich niet onttrekken aan de Europese schuldencrisis. De Dow heeft een deel van de val in juli en augustus gecorrigeerd. Daarmee is nog niet gezegd, dat een verdere daling niet meer mogelijk is. De index kan nog aanzienlijk stijgen voordat de dalende trend van de afgelopen maanden wordt verlaten. Wel is deze stijging krachtig, wat bemoedigend is. De vraag is echter of er voldoende kracht is om de voorgaande toppen te passeren.

De Nasdaq herstelde na een nieuw dieptepunt van dit jaar, maar de dalende trend van de afgelopen maanden blijft intact. De Amerikaanse technologie-index zal in ieder geval de top van september moeten passeren, voordat het beeld positiever wordt. De brede S&P500 consolideert nog steeds binnen de dalende trend van de afgelopen maanden. De RSI belandde begin augustus in ‘oversold’-gebied (onder 30%), waarmee de ‘bear market range’ werd bevestigd. Door de opleving staat de koopkrachtindicator nu aan de bovenkant van de ‘bear market range’. De index moet kracht tonen om nu uit de dalende trend te kunnen breken.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.