De griekse rente valt terug van 40%De rente van Ierland, Spanje en Italië staat op een gevaarlijk hoog niveau. Over Griekenland hoeven we het al niet meer te hebben. De rente van Griekse 2-jaarsstaatsleningen liep deze week op tot boven de 40%-grens. Het vertrouwen in een goede afloop is tot nul gereduceerd.

Het is niet verwonderlijk dat het vertrouwen in de Grieken steeds verder afneemt. Van een inwoner van Athene vernamen wij dat Griekse ambtenaren een korting kregen van € 700 per maand. Daarbij werd gemeld dat als ze een brief zouden sturen dat ze voortaan van 9 tot 5 zouden gaan werken, ze deze € 700 er weer zouden bij krijgen.

De Europese politici willen niets weten van een keiharde aanpak. De meeste Grieken kiezen liever voor de weg van de minste weerstand. Een faillissement van Griekenland zou echter de banken en verzekeraars in de problemen brengen, die op hun beurt dan weer zouden moeten worden gered met een nieuwe ronde waarin vele miljarden aan belastinggeld zou worden verbrand.

Beleggers in staatsobligaties trekken zich steeds meer terug, getuige de ontwikkelingen op de rentemarkt. De rente van Ierland, Spanje, Griekenland, Italië en Portugal bereikten recordniveaus. De 2-jarige Ierse rente liep verder op tot boven 23%. Ook in Portugal liep de 2-jarige rente op tot boven 20%. Griekenland, Ierland en Portugal worden daardoor als verloren beschouwd, iets wat in de stresstest voor banken niet werd meegenomen.

De Europese aandelenbeleggers gaan gebukt onder deze ontwikkelingen. De Duitse DAX scherpte eind april desalniettemin het meerjarig recordniveau aan. Door de correctie die volgde, werden de contouren van een hoofd-schouderpatroon zichtbaar. In april is een linkerschouder gevormd en in juni werd begonnen met de rechterschouder, met rond 7600 punten het hoofd. Een doorbraak van de neklijn rond 7000 punten zou het positieve beeld sterk aantasten. De neklijn, tevens stijgende steunlijn, wist stand te houden. De belangrijke 7000-puntengrens wist de DAX op te vangen. Het belooft weer spannend te worden rond deze stijgende steunlijn.

De Eurostoxx50 werd geveld door de escalerende Europese schuldencrisis, waarbij Italië het grootste probleem is. Vergeleken met Portugal ($ 210 miljard), Griekenland ($ 493 miljard) en Ierland ($ 204 miljard) is Italië met een staatsschuld van $ 2.278 miljard de olifant in de porseleinkast. De dalende trend van de afgelopen maanden is ook nog intact bij de Franse CAC40. De Italiaanse MIB en Spaanse IBEX noteren eveneens rond het laagste punt van 2011. De Portugese index scherpte deze week opnieuw het dieptepunt van 2011 aan. De hoge rente van deze landen spreekt boekdelen.

Euro/frank op zoek naar de bodem

Euro/frank op zoek naar de bodem De euro blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen. De aanhoudende Europese schuldencrisis heeft de euro ten opzichte van de Zwitserse frank (CHF) fors doen dalen. De Europese munteenheid bereikte daarbij een ‘all time low’ van CHF 1,14. Al circa twintig jaar presteert de Zwitserse frank aanzienlijk beter dan de euro. De Europese munteenheid verloor vanaf een top rond CHF 1,80 meer dan 35%. De sterk dalende trend biedt bij oplevingen kansen om ‘short’ te gaan in de euro, oftewel ‘long’ te gaan in de Zwitserse frank. Vooralsnog handhaven wij de positieve visie ten aanzien van de Zwitserse munteenheid, ondanks dat de euro de afgelopen dagen wat opveerde vanaf het meerjarige dieptepunt. De euro kan nog fors stijgen voordat de scherpe ‘downtrend’ van de afgelopen decennia wordt verlaten.

Brent-olie consolideert in stijgende trend

Brent-olie consolideert in stijgende trend De prijs van Brent stond in juli 2008 op een recordniveau rond $ 147 per vat, maar decimeerde vervolgens tot $ 35 per vat van 159 liter. De problemen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika zorgden voor opwaartse druk op de olieprijs. De tsunami en de nucleaire ramp in Japan stuwden de olieprijs verder op. Het record van 2008 kwam weer in zicht, maar sinds begin mei nam Brent opnieuw gas terug. Saudi-Arabië, de grootste olieproducent binnen het oliekartel, besloot de productie op eigen houtje op te voeren, nadat de OPEC-vergadering in juni een fiasco werd. De prijs van Brent consolideert mede hierdoor binnen de stijgende trend sinds het dieptepunt in 2009.

Dow vormt hogere bodem

Dow vormt hogere bodemNadat de Dow medio maart een (hogere) bodem rond 11.500 punten vormde, zette de index de aanval in op de top van februari. Deze top werd in april overtuigend gepasseerd, waarna de ‘moeder aller indices’ begin mei het meerjarig recordniveau aanscherpte. De Dow corrigeerde vervolgens, maar veerde op vanaf de psychologische 12.000-puntengrens. De Dow Jones Index, waarin 30 fondsen zijn opgenomen, zit nog steeds in een stijgende trend. De aanval op de top van dit jaar is opnieuw ingezet, waarbij de top van juli de eerste uitdaging vormt. Het zou een krachtig teken zijn als de Dow deze top uitneemt en het meerjarig recordniveau weet aan te scherpen. Het is een positief signaal dat de Dow deze week opnieuw een hogere bodem heeft gevormd.

Per saldo boekte de Nasdaq de afgelopen maanden geen terreinwinst. De stijgende trend sinds de bodem in 2009 is echter nog steeds intact, waardoor naar instapmomenten kan worden gezocht. De brede Amerikaanse S&P500 wist begin mei het meerjarig recordniveau aan te scherpen en heeft de aanval weer geopend op deze recordstand. De Amerikaanse beurzen profiteren van de oneindige stroom aan dollars die uit lucht worden gecreëerd en een weg vinden via de aandelen- en edelmetaalprijzen. Goud is inmiddels opgelopen tot boven $ 1600 (€ 1140) per 31,1034768 gram. Een nieuw record.

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.