Groei-aandelen uit hun stuip: Een goed instapmoment voor Buy & Hold

De neergaande trend is gedraaid. Het lijkt erop dat er nu een flink opwaarts potentieel aanwezig is. Dit is dus een goed moment om opnieuw aandacht te schenken aan groei-aandelen, want zeker voor deze categorie aandelen geldt: the trend is your friend.

Geen toeval

“Eén en één is twee”, leerde ik vroeger op school. Het is dan ook zeker geen toeval, dat Bert twee weken geleden reeds in BeursBulletin een column schreef over de ‘Trekpaarden van de AEX’. Vorige week kwam hij op grond van de koersgrafiek van de S&P-500 tot de conclusie dat de beurzen wel eens een aantal procenten kunnen stijging in de laatste maanden van dit jaar. Na de 11 september-dip en de modderschuit van de Amerikaanse verkiezingen lijken de beurzen wederom de weg omhoog hebben hervonden. Voor een dergelijke trendwijziging in zien we natuurlijk het liefst twee of meer signalen. De AEX heeft intussen de tweede weerstandslijn op 339 punten met succes doorbroken. Bovendien is de AEX-index al vier weken achtereenvolgend boven het 5-Weeks Voortschrijdend Gewogen Gemiddelde gesloten. Hiermee heeft de weekindicator (in de eerste week van november) een koopsignaal gegeven (zie onderstaande weekgrafiek).

aex

Kansen

De weg naar verder herstel lijkt hiermee open met een eerste koersdoel tussen de 365 en 380 punten. De alerte belegger heeft dus inmiddels weer een longpositie ingenomen. Maar ook voor de meer voorzichtige belegger zijn er momenteel nog mooie kansen, want de AEX-index is immers niet meer dan een afspiegeling van de koersen van de daarin opgenomen aandelen. Tevens zien we op dit moment bij diverse fondsen binnen de AEX-index volop vergelijkbare signalen voor een trendwijziging. Het is daarom een goed moment om het onderdeel Buy & Hold van onze portefeuille weer eens te bekijken.

Groei-aandelen

Het gaat hierbij om onze belegging in groei-aandelen, dat wil zeggen, aandelen die over een lange reeks van jaren een bovengemiddelde groei hebben laten zien. Samen met obligaties vormen deze aandelen een stabiele factor in onze portefeuille waar we niet al te vaak naar omkijken. Het kan wel eens een jaartje tegenzitten, maar op termijn komt het met deze aandelen doorgaans wel goed. Voorbeelden daarvan zijn de financials, Akzo Nobel, Philips, Unilever en natuurlijk Koninklijke Olie, dat ook wel het ‘fonds voor weduwen en wezen’ wordt genoemd.

kon olie

Van de bovenstaande grafiek kunnen we aflezen dat de koers de afgelopen 12 jaar met zo’n 250% is gestegen van ongeveer€ 12,00 in het begin van de jaren ’90 tot bijna € 43,00 op dit moment. Een vergelijkbare lange termijn koersstijging tussen 200% en 300% in 15 jaar is opgetreden bij de meeste andere bovengenoemde groei-aandelen. Een groot aantal lijkt inmiddels de weg omhoog te hebben hervonden na het aantikken van de lange termijn steunlijn. Net als bij de AEX-grafiek zijn de signalen daarvoor het uitnemen van korte termijn weerstandslijnen, opéénvolgende hogere toppen en dalen en (slot)koersen boven het 5-Weeks Voortschrijdend Gewogen Gemiddelde.

Moment van instappen

Nu hoor je wel eens dat het niveau van instappen bij zo’n belegging voor de lange termijn niet zoveel uitmaakt. Maar als ik mag kiezen, koop ik ze toch liever net na het vormen van een lokale bodem dan op een lokale top. Dat scheelt al snel vele tientallen procenten rendement, ook op termijn. Dat is toch uiteindelijk waar het om gaat!

Conclusie: het lijkt een goed moment om de categorie groei-aandelen in onze beleggingsportefeuille aan te vullen of uit te breiden. Er kan natuurlijk nog best een correctie komen, want er worden de nodige winstwaarschuwingen verwacht en ook de uitkomst van het avontuur in Irak is nog lang niet zeker. Een stop-loss is, zoals bij iedere belegging, daarom aan te raden. ‘Laag kopen en hoog verkopen’ is een belangrijk onderdeel van succesvol beleggen en instappen vlak boven een lange termijn steun is daarbij een goede basis.

Herre Hogendoorn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.