Het is alweer april en de financiële wereld staat aan de vooravond van de cijferregen door bedrijven over het eerste kwartaal van 2011. Dat werpt de vraag op hoe de bedrijven er voor staan, hoe ze naar de toekomst kijken en wat beleggers uiteindelijk mogen verwachten.

Die verwachtingen zijn wat de VS betreft hooggespannen. Bedrijven lieten in 2010 betere cijfers zien dan verwacht bij een tegenvallende economische ontwikkeling. Nu ziet dat scenario er beter uit. Economische groei is terug in de VS, althans dat denken de CEO’s van de grote Amerikaanse ondernemingen, die lid zijn van de Business Roundtable.

Business Roundtable

De Index van deze organisatie voor Vooruitzichten staat nu met 113 op een all time high.

Meer dan 90% van de aangesloten leden gaat vooralsnog uit van een verdere groei van de omzet in de komende 6 maanden. Dat optimisme is feitelijk de basis voor een aantrekken van de investeringen in mensen en machines.

Het zakelijk optimisme wordt ondersteund door de winstverwachtingen voor Standard & Poor’s 500 Stock Index. Analisten gaan ervan uit dat de winsten van de bedrijven over het eerste kwartaal van 2011 in deze index met gemiddeld 12% zullen zijn toegenomen. Omzetten zullen naar verwachting met gemiddeld 7,8 gegroeid zijn. Dat is een mooie prestatie, omdat de winsten over 2010 met gemiddeld 29% omhoog geschoten zijn, de sterkste groei sinds 1948.

Waarschuwing

Het groeiend optimisme heeft zich tot dusverre vertaald in een stijging van de aandelenkoersen. De S&P 500 is in dit jaar met 5,6% gestegen. De zon schijnt weer uitbundig, mag je zeggen, maar daar past toch een waarschuwing bij voor overenthousiaste potentiële beleggers.

De combinatie van hooggespannen verwachtingen bij beleggers en recordwinsten in 2010 maakt de kans op teleurstellingen groot. Zelfs als bedrijven cijfers presenteren die aan de verwachtingen van de analisten voldoen, is de kans groot dat de koers omlaag gaat. Het is een wetmatigheid, dat in tijden van een opgaande conjunctuur en groeiend optimisme beleggers alleen nog maar tevreden zijn als verwachtingen overtroffen worden. Dit is de eerste waarschuwing.

Als tweede: geldt de waardering ofwel hoe duur is een aandeel in relatie tot de winstontwikkeling. In 2009/10 waren aandelen goedkoop. Aanbieders konden ze aan de straatstenen niet kwijt. Nu begint dat te veranderen. De vraag naar aandelen neemt weer toe, ook in Nederland. Pas dus op dat je niet teveel betaalt. Doe wat het Zeeuws meisje ooit zei: “geen cent teveel!!!!!”

Een derde waarschuwing is het consumentenvertrouwen. De optimistische consument besteedt en in de afgelopen maanden zijn de Amerikanen weer meer gaan uitgeven. In maart is er echter een kink in de kabel gekomen. Consumenten zijn spaarzamer geworden en dat is waarschijnlijk te wijten aan de sterk stijgende energieprijzen. De vraag is of maart de uitzondering op de regel is of een voorbode voor meer onheil.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Cor Wijtvliet, www.weygerbergen.com

 

De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties. De auteur is als partner verbonden aan De Weygerbergen, bureau voor performancemeting en vermogensbegeleiding.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.