De grond raakt op, bouwen van woningen in de knel

FD 22-06-2017

Het Financieele Dagblad opent vandaag met de kop “bouwgrond raakt op, woningbouw in de knel”. Volgens het Financieele Dagblad moeten er jaarlijks 80.000 woningen worden bijgebouwd om de aanwas van huishoudens te kunnen bijbenen. Vorig jaar werden 54.000 woningen opgeleverd. Het geschatte woningtekort loopt op tot 190.000 in 2019 aldus de krant.

Enorm tekort aan grond

FD 22-06-2017

Ik heb al diverse malen op deze plaats melding gemaakt van het feit dat er een enorm tekort aan grond is ontstaan. Door de economische crisis werden er veel minder woningen bijgebouwd de afgelopen jaren. De bouw probeert nu een inhaalslag te maken, maar er is alleen te weinig grond beschikbaar om aan de vraag te voldoen.

De prijs van grond loopt steeds verder op

grondprijs 10 jaar

Door de combinatie van de toenemende vraag en de afwezigheid van een aanbod, zien we dat de prijzen stijgen. Dit biedt natuurlijk kansen voor investeerders. In de afgelopen jaren is de prijs van grond steeds verder opgelopen. Hier lijkt voorlopig nog geen einde aan te komen, omdat er nu eenmaal niet zo eenvoudig grond kan worden bijgemaakt.

Heijmans, TBI holdings en Dura Vermeer

Nieuw te bouwen woningen

Er is niet voldoende grond om de benodigde 80.000 woningen per jaar te bouwen. Laat staan dat de achterstand die in de afgelopen jaren is opgebouwd vanwege de economische crisis, kan worden ingelopen. Dit blijkt uit gesprekken met bestuursvoorzitters van onder meer Heijmans, TBI holdings en Dura Vermeer met het Financieele Dagblad.

Bouwbedrijven maken zich grote zorgen

Deze drie bestuursvoorzitters maken onderdeel uit van de vijf grootste bouwbedrijven van Nederland. Zij maken zich grote zorgen over het tekort aan bouwgrond. Job Dura bestuursvoorzitter van Dura Vermeer meldt: “Er is een gebrek aan locaties. Als er niet snel nieuwe plannen komen, dan wordt de woningbouwproductie fors geremd.”

Bouwen buiten de stad

Ton Hillen, CEO van bouwbedrijf Heijmans is van mening dat er meer moet worden gekeken naar nieuwbouw buiten de stad. “Je hebt het allebei nodig. Het is niet mogelijk om het alleen binnen stedelijk op te lossen.” Hillen verwijst onder andere naar Vathorst bij Amersfoort en Waalsprong bij Nijmegen als voorbeelden van succesvolle vinex-wijken.

Oorzaken tekort aan bouwgrond

Het tekort aan bouwgrond is door een aantal oorzaken ontstaan. De belangrijkste is dat er tijdens de crisis veel bouwplannen zijn geschrapt. Een andere oorzaak is dat er bij de lokale overheden is bezuinigd op afdelingen die over de bouwplannen gaan. Er is te weinig capaciteit bij de gemeente. Tot slot zet de ruimtelijke ordening een forse rem op de ontwikkelmogelijkheden buiten de steden.

Binnenstedelijk realiseren onmogelijk

Ontwikkelaarsorganisatie Neprom concludeerde na onderzoek dat het onmogelijk is om de gewenste 1 miljoen woningen binnenstedelijk te realiseren voor 2040. Peter Boelhouwer, hoogleraar aan de technische universiteit van Delft schat in dat slechts 30% tot 50% binnen stedelijk kan worden ontwikkeld.

Interessante inkomstenbron voor gemeenten

De gemeente Woudenberg blijkt ruim € 5,7 miljoen winst te maken door de verkoop van bouwgrond, zo meldt de Woudenberger. Voor gemeenten is dit dus een interessante inkomstenbron. De gemeente Hardenberg gaat € 400 vragen voor een optie op een bouwkavel voor de periode van vier maanden. Het verlengen van de optie kost € 1000 voor zes maanden. Tot nu toe kon iemand zes maanden gratis een optie nemen op een bouwkavel.

Bestemmingsplanwijzigingen

Om voldoende woningen te kunnen bouwen, zal er waarschijnlijk meer landbouwgrond van bestemming moeten wijzigen. Aangezien niet alle woningen kunnen worden gebouwd binnen de steden, biedt dit interessante kansen voor bezitters van landbouwgronden.

De valkuilen bij het investeren in grond

valkuilen bij het investeren in grond

Blind instappen in de grondmarkt is echter niet verstandig. Er zijn diverse valkuilen bij het investeren in grond. Hierover heb ik een e-boek geschreven. De komende dagen geef ik dit e-boek gratis weg. Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond” Op

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Binnenkort gaan we opnieuw informatiebijeenkomsten houden over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in en buiten Nederland (België en Spanje) worden georganiseerd.  Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

De grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. De kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.