De grond raakt op, woningen en kantoren in de knel

verkochte woningen

Er heerst weer schaarste op de kantorenmarkt, zo meldt De Telegraaf. Voor het eerst sinds de start van de crisis, is de hoeveelheid beschikbare kantoormeters afgenomen en wel met 11%. Daarnaast waarschuwt de NVM dat de huizenmarkt dreigt te imploderen door de achterblijvende nieuwbouw.

Een tekort op de kantorenmarkt

Uit een analyse van Dynamis makelaars over de kantorenmarkt blijkt dat in de eerste helft van 2017 er 653.750 m² aan kantoorruimte een bestemming heeft gevonden. Sinds 2008 is dat een nieuw record. Het tekort op de kantorenmarkt wordt vooral veroorzaakt door bedrijven die hebben geprofiteerd van de lagere huurprijs tijdens de crisis en verhuist zijn naar betere locaties met hoogwaardige kantoren, zo meldt Frank Verwoerd van Dynamis.

Tekort kantoren terug

Forse stijging van de huurprijzen van kantoren

Verwoerd pleit voor meer bouwvergunningen. Begin deze eeuw werd er voor 2.500.000 m² aan bouwvergunningen verstrekt. De afgelopen jaren werd er gemiddeld voor slechts circa 200.000 m² bouwvergunningen uitgegeven. De krapte op de kantorenmarkt zorgt ervoor dat de huurprijzen in Amsterdam met 5% zijn gestegen. In Utrecht zijn de huurprijzen zelfs met 10% gestegen.

Energielabel C

Er staat nog steeds 5.600.000 m² kantoorruimte leeg. Ruim 1.000.000 m², circa 22% van het aantal kantoren dat leegstaat, staat structureel leeg. In januari bedroeg de structurele leegstand, geen gebruikers in de afgelopen drie jaar of langer, nog 10%. De structurele leegstand neemt toe omdat in 2023 de kantoren een energielabel C moeten hebben.

Toenemende behoefte aan nieuwbouw

De verouderde kantoren sluiten dus niet aan op de behoefte van de markt. Slechts een deel is getransformeerd naar bijvoorbeeld woonruimte. In de eerste helft van dit jaar werd 206.000 m² getransformeerd tot woning. Dit is 39% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De toenemende behoefte aan nieuwe panden, geldt dus niet alleen voor de kantorenmarkt, maar ook voor de huizenmarkt.

NVM waarschuwt voor implosie van huizenmarkt

De NVM waarschuwt zelfs voor een implosie van de huizenmarkt door de achterblijvende nieuwbouw. De voorzitter van de NVM Ger Jaarsma stelt: “om te zorgen dat de woningmarkt niet imploderen en de prijzen niet exploderen, zullen gemeenten, ontwikkelaars en makelaars hun beste beentje moeten voortzetten om straks 18 miljoen Nederlanders een woning op maat te bieden, inclusief goede infrastructuur en andere noodzakelijke voorzieningen.”

8% minder transacties door een gebrek aan aanbod

Door een tekort aan nieuw woningaanbod zijn er het afgelopen kwartaal minder transacties geweest. Voor het eerst in 13 jaar stonden er minder dan 100.000 koopwoningen te koop. Met name in de Randstad en steden zoals Groningen en Eindhoven kennen een gemiddelde daling van het aantal transacties van circa 8% ten opzichte van een jaar geleden.

verkochte woningen

35% minder woningen te koop dan een jaar geleden

Het aantal te koop staande woningen in Nederland neemt snel af. De NVM becijferde halverwege het tweede kwartaal van 2017 dat er 73.000 woningen werden aangeboden (de totale markt bedraagt 97.000 woningen) wat 35% minder is dan een jaar geleden. Na 15 kwartalen is er een einde gekomen aan de stijging van het aantal transacties.

Tekort aan woningen drijft de prijs op tot recordhoogte

Volgens Jaarsma zien we in de krappe woningmarkt regio’s al langer een afname van het aantal transacties. De nieuwbouw kan de vraag niet bijhouden aldus de voorzitter van de NVM. In Amsterdam is de daling met 22% het grootst. Het tekort aan aangeboden woningen drijft de prijs op tot recordhoogte. In Amsterdam steeg de prijs van een gemiddelde verkochte woning met 21,6%.

NVM verwacht faillissementen van makelaarskantoren

Door de overspannen woningmarkt dreigen nu makelaarskantoren failliet te gaan. Volgens Jaarsma is het woningaanbod in steden als Utrecht en Amsterdam zo krap, dat makelaars minder huizen verkopen en dus de benodigde omzet niet kunnen halen. De NVM verwacht in 2017 de eerste faillissementen van makelaarskantoren in Amsterdam en Utrecht, zo meldt Jaarsma in De Telegraaf.

Er is dringend nieuwbouw nodig volgens de NVM

De prijs van de gemiddelde verkochte woningen bereikte een nieuw record van ruim € 258.000. Volgens Jaarsma ligt de prijs 2% boven het niveau van vlak voor de crisis. “Om een verdere prijsexplosie, met name in de krappe regio’s, te voorkomen en een betere doorstroming te bevorderen, is nieuwbouw dringend nodig.” Dit betekent volgens Jaarsma: “bouwen, bouwen en bouwen.”

Woningmarkt+vraagprijs

Tekort aan bouwgrond

Het probleem is echter een tekort aan bouwgrond, zoals we al eerder hebben geconstateerd. De druk op gemeenten om bestemmingswijzigingen door te voeren neemt steeds verder toe. Om aan de huidige vraag te kunnen voldoen zullen er zowel kantoren als huizen moeten worden gebouwd.

Bestemmingsplanwijzigingen

Om voldoende woningen en kantoren te kunnen bouwen, zal er waarschijnlijk meer landbouwgrond van bestemming moeten wijzigen. Aangezien niet alle woningen en kantoren kunnen worden gebouwd binnen de steden, biedt dit interessante kansen voor bezitters van landbouwgronden.

grondprijs 10 jaar

De valkuilen bij het investeren in grond

Blind instappen in de grondmarkt is echter niet verstandig. Er zijn diverse valkuilen bij het investeren in grond. Hierover heb ik een e-boek geschreven. De komende dagen geef ik dit e-boek gratis weg. Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond” Op

Informatiebijeenkomsten over investeren in grond

Binnenkort gaan we opnieuw informatiebijeenkomsten houden over het investeren in grond. Er komt namelijk heel wat kijken bij het investeren in grond. Deze informatiebijeenkomsten zullen op diverse plaatsen in en buiten Nederland (België en Spanje) worden georganiseerd.  Kavels zijn er al vanaf 15.000 euro.

Altijd via de notaris in het kadaster inschrijven van uw eigendom

De grond wordt via de notaris ingeschreven in het kadaster en komt dus op uw naam te staan. De kavels zijn zorgvuldig geselecteerd door een team van specialisten. Meer weten? Vul het formulier in en we zien elkaar dan wellicht binnenkort:

Met vriendelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

p.s.Download nu kosteloos “De valkuilen bij het investeren in grond”.

valkuilen bij het investeren in grond

2 antwoorden
  1. Sjors
    Sjors zegt:

    Dat nieuws komt als een verrassing! Voor mijn gevoel is er juist nog een overschot aan kantoorruimte, maar het is niet zo gek dat die trend nu lijkt te keren. Investeren in grond lijkt me interessant, maar ik ben wat dat betreft nog een beginner. Ga je ebook dus eerst maar eens lezen ;-)

    Beantwoorden
    • Harm van Wijk
      Harm van Wijk zegt:

      Het is inderdaad opvallend, maar ook wel logisch na een periode van 10 jaar dat alles tot stilstand kwam…Grond lijkt, of je nu gelooft in een forse daling of een stijging van de economische activiteit een interessante investering.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.