weduwen-en wezenfondsWeduwen- en wezenfonds is naam voor een onderneming die een (relatief) laag risico kent en daarnaast structureel hoge dividenden uitkeert. Het aandeel van een dergelijke onderneming kent doorgaans een lagere volatiliteit (beweeglijkheid) in vergelijking met de totale aandelenmarkt. De zogenoemde bèta is lager.

Weduwen- en wezenfonds veilige haven

Een weduwen- en wezenfonds wordt ook wel als een veilige haven gezien, vanwege het (relatief) lage marktrisico en handhaving van dividenduitkeringen zowel gedurende goede, als mindere economische omstandigheden.

Weduwen- en wezenfonds in 1930 geïntroduceerd

De term weduwen- en wezenfonds deed voor het eerst zijn intrede in de jaren ’30 van de 20ste eeuw. Een weduwen- en wezenfonds wordt geschikt geacht als een belegging voor weduwen en wezen.

Typisch weduwen- en wezenfonds

Een typisch weduwen- en wezenfonds wordt ook wel gekenmerkt als een aandeel van een volwassen onderneming, die een leidend marktaandeel heeft in een niet-cyclische sector. Een klassiek voorbeeld van een weduwen- en wezenfonds, is een onderneming uit de nutssector (zoals water en energie). Dergelijke fondsen voldoen prima aan een aantal criteria: een sterke positie als marktleider, met een hoog dividendrendement.

Nederlands weduwen- en wezenfonds

Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) wordt in Nederland gezien als een weduwen- en wezenaandeel. Deze (op het moment van schrijven) grootste onderneming is qua omzet (circa $ 480 miljard in 2012) het grootste bedrijf ter wereld en heeft nog nooit (tot het moment van publiceren) het dividend verlaagd, laat staan gepasseerd.

Rationeel beleggen is veel slimmer

Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes op de Euronext 100 en Next 150 signaleren we met behulp van geavanceerde software 1 maal per maand de 10 meest kansrijke aandelen. In de onderstaande grafiek is de ontwikkeling grafisch weergegeven:

Met deze gloednieuwe strategie zou vanaf 2000 een gemiddeld jaarrendement van 14% zijn behaald, echter zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Over de gehele periode vanaf 2000 daalde de AEX met gemiddeld 7%. Het resultaat van de Ratiomethode lag dus jaarlijks gemiddeld 21% (!) hoger dan dat van de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

De speciaal ontwikkelde software speurt de Euronext 100 en Next 150 af, op zoek naar de beste combinatie van parameters. Maandelijks ontvangt u een overzicht van de Top-10, de Top-5 en de ‘La crème de la crème’ aandelen zodat u desgewenst een bredere spreiding of tussentijds wijzigingen kunt aanbrengen.

Ondermeer de volgende bewezen strategieën worden gecombineerd bij het selecteren van de laagstgewaardeerde en daardoor meest kansrijke aandelen:

Koers-winstverhouding (Waardestrategie)
Winstkwaliteit (Groeistrategie)
Dividendrendement (Dogs of the Dow)