weduwen-en wezenfonds

Royal Dutch Shell Nederlands: Weduwen- en wezenfonds

Weduwen- en wezenfonds

Weduwen- en wezenfonds is naam voor een onderneming die een (relatief) laag risico kent en daarnaast structureel hoge dividenden uitkeert. Het aandeel van een dergelijke onderneming kent doorgaans een lagere volatiliteit (beweeglijkheid) in vergelijking met de totale aandelenmarkt. De zogenoemde bèta is lager.

Dit soort fondsen kun je ook wel scharen onder ‘plankleggers’ of ‘trommelpapier’. Deze waardepapieren leg je op de plank neer of stop je in een koektrommel om er nooit meer naar te kijken. Royal Dutch Shell, oftewel Koninklijke Olie, is ook een weduwen- en wezenfonds.

Veilige haven

Een weduwen- en wezenfonds wordt ook wel als een veilige haven gezien, vanwege het (relatief) lage marktrisico en handhaving van dividenduitkeringen zowel gedurende goede, als mindere economische omstandigheden.

Term in 1930 geïntroduceerd

De term weduwen- en wezenfonds deed voor het eerst zijn intrede in de jaren ’30 van de 20ste eeuw. Een weduwen- en wezenfonds is als het ware geschikt geacht als een belegging voor weduwen en wezen. Daarmee werd dus het inkomen voor de weduwen en wezen als het ware veiliggesteld.

Typisch weduwen- en wezenfonds

Een typisch weduwen- en wezenfonds wordt ook wel gekenmerkt als een aandeel van een volwassen onderneming. Daarnaast heeft de onderneming een leidend marktaandeel heeft in een niet-cyclische sector. Een klassiek voorbeeld van een weduwen- en wezenfonds, is een onderneming uit de nutssector, zoals water en energie. Dergelijke fondsen voldoen prima aan een aantal criteria: een sterke positie als marktleider, met een hoog dividendrendement. Zoals we bovenaan ook al meldden: vinden we Royal Dutch Shell ook een mooi aandeel. Unilever zou je er wellicht aan kunnen toevoegen.

Nederlands weduwen- en wezenfonds

Royal Dutch Shell (Koninklijke Olie) wordt in Nederland gezien als een weduwen- en wezenaandeel. In 2012 was RDS zelfs de grootste onderneming qua omzet (circa $ 480 miljard ). Inmiddels is dit oliefonds afgezakt richting plaats 6. Zie Wikipedia……

Royal Dutch Shell  heeft nog nooit (tot het moment van publiceren) het dividend verlaagd, laat staan gepasseerd. Veelvuldig hebben we een optiestrategie losgelaten op Royal Dutch Shell…

Rationeel beleggen is veel slimmer

RatioPortefeuille Weduwen- en wezenfonds

Door het combineren van de meest gebruikte kwantitatieve analysemethodes op de Euronext 100 en Next 150 signaleren we met behulp van geavanceerde software 1 maal per maand de 10 meest kansrijke aandelen. In bovenstaande grafiek is de ontwikkeling grafisch weergegeven.

Met deze strategie zou vanaf 2000 een gemiddeld jaarrendement van 14% zijn behaald, echter zonder dat daarvoor een hoog risico werd gelopen. Over de gehele periode vanaf 2000 daalde de AEX met gemiddeld 7%. Het resultaat van de Ratiomethode lag dus jaarlijks gemiddeld 21% (!) hoger dan dat van de Amsterdamse hoofdgraadmeter.

De speciaal ontwikkelde software speurt de Euronext 100 en Next 150 af, op zoek naar de beste combinatie van parameters. Maandelijks ontvangt u een overzicht van de Top-10, de Top-5 en de ‘La crème de la crème’ aandelen zodat u desgewenst een bredere spreiding of tussentijds wijzigingen kunt aanbrengen.

Ondermeer de volgende bewezen strategieën worden gecombineerd bij het selecteren van de laagstgewaardeerde en daardoor meest kansrijke aandelen:

Koers-winstverhouding (Waardestrategie)
Winstkwaliteit (Groeistrategie)
Dividendrendement (Dogs of the Dow)