De grootste misverstanden over beleggen

e-book cover 7 geheimen van succesvol beleggen

Er bestaan veel verschillende misverstanden over beleggen. Het zou alleen voor mensen met veel geld zijn, je zou veel kennis nodig hebben en het zou net als gokken zijn. Het is belangrijk om goed in beeld te krijgen wat wel en niet waar is als je wilt beginnen met beleggen.

Misverstand 1: Beleggen is iets voor mensen met veel geld

Beleggen zou alleen voor mensen zijn met al een groot vermogen. Niets is minder waar. Veel partijen bieden de mogelijkheid om maandelijks een klein bedrag te beleggen. Als u daarmee op tijd begint, zouden die investeringen op de lange termijn kunnen groeien tot een mooi bedrag. Het is daarbij wel belangrijk dat u alleen geld belegt dat u voor langere tijd kunt missen. U moet daarom voor uzelf een verstandige keuze maken of het verstandig is om te beleggen.

Misverstand 2: Voor beleggen is veel kennis nodig

Wanneer u de auto in de eerste versnelling zet, het gaspedaal indrukt en de koppeling langzaam loslaat weet u precies wat er gebeurt. Toch heeft u waarschijnlijk geen idee hoe de motor precies in werkt of in elkaar steekt. U vertrouwt erop dat de autofabrikant voldoende kennis van zaken heeft om een goed product af te leveren waarvan de werking zich eenvoudig laat doorgronden. Hierdoor is het voor u mogelijk om zonder technische kennis van zaken toch met een goed product de weg op te gaan. Hetzelfde geldt voor beleggen. U hoeft geen verstand te hebben van beleggen, toch kunt u investeren in een beleggingsfonds met een beheerder die inspeelt op de ontwikkelingen in de financiële wereld.

Misverstand 3: Beleggen is net gokken

Er zijn altijd risico’s verbonden aan beleggen, dat komt omdat de koersen van aandelen en obligaties fluctueren. Zowel bij gokken en beleggen is de uitkomst onzeker, echter heeft u bij beleggen veel meer mogelijkheden om uw risico te verlagen. U kunt bijvoorbeeld het vermogen verspreiden over verschillende soorten beleggingen. En als u zorgt dat u alleen belegt met geld dat u voor een langere tijd kunt missen, vermijdt u het gevaar dat u op een heel ongunstig moment moet verkopen. Op de lange termijn wordt het koersverlies in slechte beurstijden vaak goedgemaakt door dividendinkomsten en door de jaren met positieve rendementen. Als u bijvoorbeeld in 2000 met beleggen was begonnen, had u tijdens de internetcrisis in 2001 en de financiële crisis in 2008 verliezen geleden. Desondanks had u over de afgelopen 16 jaar met beleggen een hoger rendement behaald dan bijvoorbeeld met sparen. Uiteraard geven in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De rendementen van sparen en beleggen door de jaren heen kunt u vergelijken in een speciale tool van Robeco.

Bron: Website Robeco

Belangrijke informatie

Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.