Handelen op nieuwsberichten gewoonlijk niet rendabel

Dinsdagochtend las ik op een van mijn favoriete websites www.bloomberg.com de quote: The best way to predict the future is to create it. Kortom, de beste manier om de toekomst te voorspellen is de toekomst te maken. Misschien dat een handelaar in ABN Amro op vrijdag 18 maart jongstleden hieraan dacht toen hij de toekomst voor ABN ging maken. Die handelaar verkocht abusievelijk 600.000 stuks ABN Amro bestens en er was niet voldoende aanbod om die klap op te vangen. De handel werd echter vrij snel stilgezet en vijf minuten later herstelde het aandeel ABN Amro van € 18,50 naar € 20,20. Het effect was dus maar van korte duur. Toch zien we vaak genoeg in de handel dat de toekomst door een bepaalde actie van een belegger wel gecreëerd kan worden.

Een van de meest duidelijke voorbeelden van toekomstcreatie is het aandeel Versatel. Elke melding van investeringsmaatschappij Talpa van een uitbreiding in Versatel zorgde voor een flinke koerssprong. Blijkbaar zorgt de belangenmelding van een bestuurder of grootaandeelhouder in een aandeel voor nieuwe kopers in dat aandeel. Dit effect hebben we ook een aantal malen gezien, nadat het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds een belang nam in een aandeel.

abn amro

De korte tik omlaag bij ABN Amro op 18 maart is goed in de grafiek te zien

Bestuursvoorzitter versus grootaandeelhouder

Het omgekeerde zien we vrij weinig gebeuren. Beleggers nemen niet massaal afscheid van een fonds als een bestuursvoorzitter aandelen verkoopt. Zo werd op 18 maart bekend dat de voorzitter van Versatel de heer Raithatha een paar dagen eerder een behoorlijk aantal aandelen had verkocht. Deze melding had echter geen invloed op de koers. Bij mij roept dit de vraag op wie het bedrijf beter zou moeten kennen: de bestuursvoorzitter of een grootaandeelhouder. Het antwoord mag iedereen zelf invullen. Mijn antwoord is echter het volgende, weer een mooie kreet uit Amerika, : “It’s not about being right, it’s about making money”. Kortom, het gaat om de knikkers en niet om het spel.

De koers van Versatel

De koers van Versatel steeg op 13 december na een melding door Talpa naar € 2,40

Een logboek voor uw transacties

Veelal nemen beleggers beslissingen op basis van bepaalde “vuistregels” of op basis van de waan van de dag. Het risico daarvan is dat goede beslissingen toegeschreven worden aan een juiste analyse en slechte beslissingen aan toeval. Hoe kunnen we nu voorkomen dat toeval onze beleggingsresultaten negatief gaat beïnvloeden? Een oplossing is het bijhouden van een logboek. Houd iedere trade bij in dat logboek en noteer bij elke transactie waarom iets goed of juist fout ging. De uitkomst van een dergelijk logboek zal een verrassende en objectieve kijk geven op uw handelswijze.

De meeste beleggers zullen ook tot de conclusie komen dat handelen op basis van nieuwsberichten niet tot het gewenste resultaat zal leiden. Actieve beleggers zullen technische analyse als hulpmiddel gebruiken. In de grafiek zien we namelijk het resultaat van alle informatie terug. Of er nu een renteverhoging komt in Amerika of een winstwaarschuwing in een ander aandeel. Alle informatie mondt uit in een transactie die we kunnen vangen in een grafiek. Mijn laatste Amerikaanse one liner: “Go where the wind is in your back, not in your face”. Kortom, ga opzoek naar de trendmatige bewegingen in de markt en wees niet eigenwijs door te kopen in een dalende trend.

Johan Ysbrandy, Tradingadviseur Friesland Bank

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.