Hè, kost sparen geld?

Geld sparen kost geld

Ja u leest het goed: sparen kost geld. Een gemiddeld gezin in Nederland heeft rond de € 27.500,- spaargeld. Een mooie spaarpot waar vaak hard voor is gewerkt. Nu de rente op normale spaarrekeningen zo laag is, kan dat bedrag niet verder groeien. Maar veel mensen weten niet dat sparen nu zelfs geld kost. Dat heeft meerdere redenen.

Doordat de inflatie stijgt, wordt uw geld minder waard

De inflatie laat zien hoe het gaat met de prijzen van producten en diensten, zoals boodschappen, kleding of de kapper. Als de inflatie stijgt, stijgen de prijzen. En wordt uw geld minder waard. Doordat de inflatie de laatste jaren zo laag was, kon spaargeld ondanks de lage rente toch nog een beetje groeien. Nu stijgt de inflatie weer. Het inflatiepercentage is zelfs hoger dan de spaarrente. Hierdoor wordt geld dat u opzij zet minder waard.


Voor grotere spaarpotten betaalt u belasting

Over uw vermogen[1] betaalt u belasting. Een alleenstaande betaalt belasting over al zijn geld boven de € 25.000,-. Partners die samen de belastingen regelen, betalen belasting voor vermogen boven de € 50.000,-. De Belastingdienst gaat ervan uit dat u rente krijgt over dat geld. En dat bedrag is belast. Over vermogen tot € 100.000 betaalt u bijvoorbeeld 0,86% belasting. Daarboven nog meer. Daar is met de rente die u nu krijgt niet tegenop te sparen.

Ook uw geld van de bank halen kan geld kosten

Steeds meer mensen overwegen vanwege de lage rente hun geld van hun rekening te halen. Maar ook daar zitten kosten en risico’s aan. De inflatie geldt ten eerste nog steeds. Daar kunt u niets aan doen. Verder kost een goede kluis bijvoorbeeld veel geld. En het geld kan gestolen worden of bij brand verloren gaan. Dan is vaak maar een klein deel van de schade verzekerd. Bijvoorbeeld alles tot € 500,-. Dan is het verlies snel groot.

Er zijn alternatieven voor sparen

Denk er eens over na waarvoor u spaart. Veel mensen zetten geld opzij voor onverwachte uitgaven. Dan is het misschien veilig om het geld op een spaarrekening te laten staan. Hoe hoog uw buffer moet zijn, kunt u bepalen met de BufferBerekenaar van het Nibud. Wilt u daarnaast een deel van uw geld sparen voor een specifiek doel? Bijvoorbeeld voor uw pensioen? Of mogelijk een hoger rendement halen? Kijk dan eens naar andere opties. Denk bijvoorbeeld aan beleggen. Of sparen met belastingvoordeel, als u een potje op wilt bouwen voor na uw pensioen. We helpen u graag op weg.

  

[1] Uw vermogen is de waarde van uw bezittingen verminderd met de waarde van uw schulden. Bezittingen kunnen bestaan uit spaargeld, aandelen, antiek, een eigen woning enzovoorts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.