Hebben we een short aan olie?
De olieprijs brak de afgelopen jaren record na record. Dat is aan de pomp goed te merken. Maar wat kan stijgen, dat kan ook… Juist. En als het zover is, dan biedt een Short op olie uitkomst. Hier leest u hoe u die daling kunt herkennen en actie kunt ondernemen.
Olie bleef maar stijgen
De olieprijs steeg hard de afgelopen jaren. Op de Amerikaanse termijnmarkt wordt uit een vaatje West Texas Light Intermediate (WTLI) meer dan $ 90 getapt. Maar ook de Europese evenknie kan er wat van. Een vat Brent Crude Oil (BCO) hikte tegen de $ 110 aan. Gezien de daling van de euro is er natuurlijk een behoorlijk verschil als we de prijs in euro’s uitdrukken:
Olie is peperduur
Olie is peperduur en de stijging houdt al enige tijd aan. Wie de bodem in 2009 heeft gemist, zag een verdrievoudiging aan zijn neus voorbij gaan. Moet je nu nog instappen? Gezien de lagere toppen in de afgelopen jaren, lijkt een daling echter waarschijnlijker dan een stijging. Dat is goed nieuws voor wie regelmatig moet tanken.
Felle correcties in olieprijs
Wachten dus op een verkoopsignaal. Want wat omhoog kan, dat kan ook omlaag. En dalingen in de olieprijs kunnen fel en hevig zijn, zoals we ook zagen in 2008. Sinds 1999 hebben er veel felle correcties plaatsvonden na forse prijsstijgingen. In 13 maart 2003 zagen we dat in een week tijd de prijs per vat BCO ruim 28% daalde van $ 33,72 tot $ 26,11.
Shortposities
Maar wanneer gaat de olieprijs dan dalen? Niemand kan het u vertellen. Maar als de vorige bodem wordt doorbroken, dan kunnen eventuele nog in bezit zijnde longposities omgeruild worden voor shortposities. Van groot belang is natuurlijk of u kijkt naar de grafiek intraday, dagbasis, weekbasis, maandbasis of kwartaalbasis.
Futures of Sprinters?
Belangrijk is ook de vraag: “hoe ga ik short in olie?” Dat kan met futures BCO die verhandeld worden aan de New-York Mercantile Exchange (NYMEX). Maar handelen in futures is lastig, want niet iedereen heeft toegang tot de NYMEX. Met elke dollar die de prijs per vat BCO schommelt, fluctueert 1 future met $ 1000, omdat 1 future betrekking heeft op de prijs van 1000 vaten BCO.
Sprinters Short van ING
Sprinters Short van ING zijn een zeer toegankelijk alternatief. Sprinters worden verhandeld aan Euronext en worden uitgegeven op verschillende onderliggende waarden; ook op de futures BCO. De Sprinters op futures Brent Crude Oil zijn dus eigenlijk een afgeleid product van een afgeleid product.
Verschillen tussen Sprinters en futures
Een Sprinters verschilt op drie belangrijke punten van de normale future. Ten eerste beweegt één Sprinter mee op de prijs van 1 vat BCO in plaats van 1000 vaten.
Automatische stop-loss
Ten tweede is er een automatische stop-loss ingebouwd. ING wikkelt de Sprinters af om te voorkomen dat beleggers met een restschuld blijven zitten. En het laatste punt: u hoeft geen margin aan te houden zoals bij een future vanwege die ingebouwde stop-loss. U kunt dus nooit een margin-call ontvangen.
Sprinter blijft een hefboomproduct.
Die drie verschillen maakt de Sprinters geenszins minder speculatief. Het blijft een hefboomproduct. Maar wel één hefboomproduct met minder risico dan een future. Want ook al zet u een stop-loss op de future, als de koers hard naar beneden zakt of met een koershiaat opent, kunt u achterblijven met een schuld. Bij Sprinters neemt ING dat risico op zich.
Hoe werkt de Sprinter?
Elke Sprinter heeft een ingebouwde stop-loss, waardoor uw belegging nooit in een schuld verandert in tegenstelling tot geschreven opties of futures. U kunt wel uw hele investering kwijt raken.
8 Jaar traden in Brent Olie
Op basis van het WMA systeem van BeursBulletin.nl leverden short posities in de afgelopen 8 jaar minder rendement op dan long posities. Dat is voornamelijk te wijten aan de felle correcties in de olieprijs. Als er namelijk een verkoopsignaal wordt afgegeven, is de koers vaak al ettelijke procenten gedaald. Hieronder ziet u de rendementsontwikkeling over de afgelopen 8 jaar.
Trendvolgend systeem
Deze strategie is een trendvolgend systeem. Als dus de koers stijgt, dan volgt een koopsignaal en als de koers op basis van de voorgaande 5 weken daalt, dan volgt een verkoopsignaal, zoals we afgelopen vrijdag hebben gezien.
Alleen long posities in olie
Hierboven is het resultaat (TSV in het onderste deel van de grafiek is Trading Simulatie Vermogen) te zien van alleen de long posities. Belangrijk bij een trendvolgend systeem is wel dat er een trend is natuurlijk. Anders wordt u telkens op het verkeerde been gezet. Tja, moeten we nu wel of niet short? Die keus is natuurlijk aan u!
Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.
Drs.Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!