Héééé, Wake up!

Ruim 10 jaar geeft René C.W. Boender keynotes over de hele wereld. Op uitnodiging adviseert hij als brain agent, innovatiefuturist en trendteller grote internationals en CEO’s en geeft gastcolleges op prestigieuze universiteiten. Hij neemt iedereen mee naar de (a) social(e) media wereld van imago bepaling en stelt dat voor financiële instellingen ’je beste amigo, je imago is ’!

Iedereen in de internationale zakenwereld hangt aan zijn lippen. En willen graag weten hoe het allemaal werkt. Ik heb jaren met René gewerkt. Dat was leuk. Met passie en vooral heel veel energie. Ervaring en expertise in marketing en reclame deed hij op in het begin van zijn carrière. Op z’n vijfde wist hij al dat hij reclameman wilde worden.

Amper twintig jaar oud gaf het Amerikaanse McCann hem de kans van zijn leven en kwam hij in een internationale advertising slipstream. Eind jaren tachtig werd hij uitgeroepen tot ‘Rainmaker on Madison Avenue’, de beste ‘new business driver’ ooit. Nu maakt hij deel uit van een internationaal keurcorps van keynote sprekers. Great to Cool is zijn eerste boek. Hij schreef het op verzoek en aandringen van zijn publiek.

In Great to Cool deelt hij met ons zijn enorme kennis, ervaring en visie. Het vergroten van business happiness is wat René Boender met zijn keynotes en dit boek voor ogen heeft. Je wordt er pagina na pagina gelukkiger van. 100% sure! En daagt je uit om het voortaan ook zo te doen. BeursBulletin kreeg één van de 111 Braincandies om te publiceren….

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.

-Albert Einstein

Het is een feit: EQ en SQ verdringen IQ in de financiële wereld

Wat IQ is, weten we allemaal. Dat wij als land zijn gedaald op de internationale IQ ladder door deelname van Bonnie St. Claire en Kelly aan de Nationale IQ Test, baart ons allen natuurlijk zorgen. Maar steeds meer beslissingen worden genomen op basis van EQ. Waarom? Omdat ons ‘snappertje’ het allemaal rationeel niet meer kan verwerken. ‘Rightbrainers zullen de wereld regeren,’ zegt Daniel Pink.

Sinds midden jaren negentig wordt door een groep wetenschappers van Amerikaanse Universiteit een studie gedaan naar hoe beslissingen worden genomen en op welke gronden. In 1995 werd nog 70% van de beslissingen genomen op basis van ratio, 28% op emotie en 2% op een onvoorwaardelijk geloof in een persoon of een merk. In 2005 was dat al gestegen naar 50% op basis van kennis, 40% op basis van emotie en 10% op basis van de spirit. Dat laatste gaat dan bijvoorbeeld om aankoopbeslissingen op basis van de hoge breinpositie van een merk.

Lang dacht men dat het daar zou blijven steken. 50% IQ, 40% EQ en 10% SQ. Maar toen kwam die beruchte dag van Lehman Brothers. Juist op die dag vond het onderzoek plaats in tientallen landen. Wat er toen gebeurde, had niets meer te maken met ratio (zeker niet wat er op de beurs gebeurde) maar alles met de negatieve emotie in de markt.

Een correctie van de markt met 10% was logisch geweest, zeggen de financiële experts. Maar het bloed spoot in het rond en de daling was dramatisch. Niet op rationele gronden, maar op emotionele gronden werd alles er door iedereen uitgerost. Sell, sell, sell! 74% van alle beslissingen op die dag hadden te maken met paniek en angst in de markt. De voorgeprogrammeerde computers, die bij 2% daling gaan verkopen, deden hun rampzalige werk. Big Brother was selling…

Maar genoeg over de financials. Dat is toch niet te beredeneren, zelfs niet door Kees de Kort op BNR.

Eind 2010 is er weer een onderzoek gedaan op welke gronden er wordt besloten bij de aankoop van artikelen en diensten. De resultaten zijn opzienbarend. Het blijkt dat beslissingen steeds minder op ratio worden genomen. In de peiling besloot rond 38% op basis van wat ze zouden kunnen weten. Maar liefst 47% besluit op basis van het goede gevoel over het desbetreffende product. Zonder zich echt daadwerkelijk te hebben verdiept in het product.

15% besluit onvoorwaardelijk op basis van de spirit. De ‘buying intention’ is zo hoog dat het bijna op ‘greed’ lijkt. Voorbeelden te over. Natuurlijk weer Apple met de iPad. Maar ook Chopard met de jubileumsieraden. Aston Martin met de nieuwe kleine ‘show off car’. Wat gebeurt er als de eerste echte elektrische auto van BMW, Mercedes of Audi op de markt komt? Duitse merken spreken tot de emotionele beleving. Rationeel op basis van de prijs niet te verklaren, maar de bestellingen zijn wel een feit.

Het is een sport om op weg te gaan van IQ naar EQ, van goed naar geweldig. Het ultieme doel is het bereiken van SQ. Dat is cool.

Great to Cool is een bestseller. Wil je de rest van de 110 Braincandies met een bite ook lezen? Surf haar Greattocool.com en bestel het e-boek. Of ga naar http://bit.ly/Greattocool voor de paperback. En je ‘Business Happiness’ is een stuk dichterbij! Zeker als je in de financiële wereld wil overleven…

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.