Soms ploft er zo’n boek op je deurmat dat je aan het denken zet. Het boek ‘Als de pinautomaten leeg blijven’ van Meindert Reus is er zo eentje. Wanneer je regelmatig nadenkt over de gezondheid van ons financiële stelsel, is het automatisch een boek dat je wilt lezen, ongeacht de inhoud. Het boek zet je aan het denken over de gevolgen van een ineenstorting van ons stelsel.

Nu ben ik er al langer van overtuigd dat een ineenstorting onafwendbaar is, maar wat betekent dat dan? Betekent dat een crash à la 1929 of 1987? Dus veel goedkopere beurzen waarbij de handel de dag erop toch weer overgaat tot de orde van de dag? Betekent het een sluiting van Wall Street gedurende 5 dagen zoals met 9/11 of hebben we het over een situatie die vergelijkbaar is met 1914 toen de Dow Jones op 30 juli sloot op 71,42 om pas op 14 december 1914 weer te open op 56,76?

Wanneer ik de schrijver mag geloven, zal de laatste situatie meer voor de hand liggen dan de voorbeelden ervoor. Meindert Reus, die zelf als werknemer bij DSB-bank genoeg crisiservaring opdeed, gelooft namelijk dat ons financiële stelsel in elkaar klapt met als gevolg dat ons geld geen geld meer is. Dus een AEX uitdrukken in een getal zoals 338 is dan niet meer mogelijk, aangezien het hier om 338 euro gaat en die euro is niet meer. Een Dow Jones van 10.674 is evenmin denkbaar want het gaat om 10.674 dollars. Een appel bij de groenteboer kost geen € 1 meer, want de euro is verleden tijd.

Ruilhandel dus. Dat is het woord dat opduikt op het moment dat ons stelsel niet meer bestaat. Knipt u mijn haren, dan krijgt u van mij een boek. Eén boek te weinig, is twee boeken dan akkoord? Deze voorbeelden brengen je terug naar de essentie van geld, want wat is geld eigenlijk? Oorspronkelijk is het een ruilmiddel, bedoeld om rechtstreeks ruilen te vereenvoudigen. Inmiddels is het door sommige centrale bankiers verworden tot een middel om de economie te proberen te stimuleren of om banken overeind te houden. Honderden voorbeelden uit de historie laten zien dat het bijdrukken van geld uiteindelijk altijd op een fiasco uitdraait. Maar we noemen onszelf specialist van de Grote Depressie van de jaren ’30 en dan is ineens alles geoorloofd en denken we serieus dat het dit keer wel gaat werken. Hoe dom kan een mens zijn.

Hoe dan ook, als ons geld geen geld meer is, heeft dat onvoorstelbare en enorm ingrijpende gevolgen. Uw spaargeld is verdwenen en uw salaris of inkomen kan ook niet meer giraal uitbetaald worden. Om in uw onderhoud te voorzien, zult u een dienst moeten verrichten of handel moeten drijven. Want alleen dan heeft u recht op een tegenprestatie. Meindert Reus’ boek geeft, zoals de voorpagina aangeeft ‘een handleiding voor na de echte crash’. Je moet dus wel de hobbel van het omvallen van ons stelsel genomen hebben. Want alleen dan zul je openstaan voor hetgeen de schrijver aanbeveelt.

Dat begint in hoofdstuk 1 al goed: ‘Haal uw geld van de bank’. Dat doet niemand, tenzij iedereen het ineens gaat doen. Ofwel een ‘bankrun’ en in onze tijd een ‘electronic bankrun’. Een paar muisklikken en weg is het geld. Althans van die ene rekening bij die ene bank, maar waar klik je het vervolgens naar toe? Kennelijk is de aanschaf van wat goud of zilver nog niet zo’n gek idee! Minstens zo belangrijk zijn de hoofdstukken erna: ‘Zorg voor water en voedsel’ en ‘Begin een moes- of volkstuin’.

Het boek bevat veel praktische tips met betrekking tot het sparen van regenwater, het zuiveren van dat water, welke gewassen zich goed met elkaar verdragen en interessant zijn voor je moestuin, welke kruiden je kunt gebruiken, et cetera. Voorts bevat het nuttige informatie over het aanleggen van een noodrantsoen en welke ‘noodschappen’ gekocht zouden mogen worden. Voor wie dit alles erg somber vindt, zijn er ook nog enkele hoofdstukken gewijd aan humor, meditatie en liefde.

Voor wie de hobbel van het omvallen van ons stelsel heeft genomen, is dit een onmisbaar boek en wat mij betreft ‘must read’. Al is het maar voor het creëren van een stuk bewustzijn. Laten we met z’n allen hopen dat het financiële stelsel het gaat houden, want dat voorkomt een hoop narigheid. Je kunt echter maar beter voorbereid zijn, voor het geval het anders gaat dan je hoopt.

Elmer Hogervorst, goudtekoop.wordpress.com

 

Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, www.goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.