De kredietcrisis laat een heerlijke cocktail na van lagere rentes, enorme geldinjecties, goedkope aandelen en veel pessimisme. Een eventuele recessie betekent niet noodzakelijkerwijs dat de beurzen volgend jaar zullen gaan dalen. Integendeel, ten tijde van een recessie was er in 80% van de gevallen sprake van een rally op Wall Street.

Onder economen viert het pessimisme hoogtij voor wat betreft de Amerikaanse groei. Maar dit betekent niet dat strategen ongelijk hebben in hun prognose van een record voor de S&P500-index.

In de afgelopen 60 jaar veerde de toonaangevende beursgraadmeter in 80% van de gevallen waarin de economie minder dan 1% groeide, op. Dat blijkt uit cijfers van persbureau Bloomberg. In zes van de tien gevallen viel dit samen met een renteverlaging door de Fed, het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten.

De ergste crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt in 16 jaar zal beleidsmakers er toe dwingen om het tarief op de overnight leningen tussen banken voor de derde maal sinds september te verlagen. Dat blijkt uit de Fed Fund futures, de termijncontracten die kunnen worden afgesloten.

Wells Capital Management, Morgan Keegan & Co en Russel Investment Group, vermogensbeheerders die meer dan $ 500 miljard in beheer hebben, zijn van mening dat de lagere kredietkosten de groei aan het eind van volgend jaar zullen stuwen en de aandelenkoersen een forse duw zullen geven. Dit zou kunnen leiden tot de sterkste rally in 20 jaar.

‘Een crisis laat een heerlijke cocktail na van lagere rentes, enorme geldinjecties, goedkope aandelen en veel pessimisme. De periode van grote onzekerheid of angst is vaak de voorbode van de volgende rally,’ aldus James Paulsen, hoofdstrateeg van Wells Capital in Minneapolis.

Het aantal economen dat verwacht dat de Verenigde Staten in een recessie belanden, steeg volgens de National Association for Business Economics (NABE) in september van vijf naar negen. Tegelijkertijd zijn Wall Street-strategen van mening dat de Fed de economie te hulp zal schieten en daarmee beleggers volgend jaar zal belonen.

Zowel beurslegende Abby Joseph Cohen, de strateeg van Goldman Sachs, als Tobias Levkovich, de topstrateeg van de bankenreus Citigroup, voorzien dat de toonaangevende beursgraadmeter S&P500-index volgend jaar stijgt naar een recordniveau van 1675 punten. Jonathan Club van zakenbank Bear Stearns is zelfs nog optimistischer. Hij verwacht dat de index een niveau van 1700 punten zal aantikken. Vrijdag (14 december 2007, red.) sloot de index op 1504 punten. Ian Scot van Lehman Brothers kwam recent met zijn prognose: een opmars van 8,3% naar 1630 punten.

Satilmis Ersintepe, https://mijn.beleggen.com/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.