Herinvoering goudstandaard
Zoals we allemaal maar al te goed weten, hebben de Westerse overheden enorme schulden gemaakt en blijven ze alleen maar meer schulden maken in plaats van deze af te lossen. Vooral de dollar is voor de wereldhandel belangrijk. Tweederde deel van de wereldhandel vindt momenteel plaats in Amerikaanse dollars. Dollars die, ten opzichte van de meeste andere valuta’s, steeds verder in waarde dalen. Eigenlijk wil niemand nog dollars in bezit hebben, maar er is nog geen alternatief. Olie bijvoorbeeld, wordt alleen maar in dollars genoteerd.
Reden van de dollardaling?
Naast het feit dat Amerika enorme schulden maakt, is Amerika bijna onbeperkt geld aan het bijdrukken. Er komen dus miljarden dollars extra in roulatie. Dit kan alleen maar leiden tot een steeds verder dalende dollar. Hoe kunt u zich beschermen tegen deze geldontwaarding? Eén manier is om vooral geen dollar bezittingen te hebben. Dat is lastig, want als u die dollars zelf al niet heeft, dan heeft uw pensioenfonds deze wel en natuurlijk onze nationale bank. We moeten immers dollars hebben om energie te kunnen kopen.
Een tweede mogelijkheid is om als privépersoon een valuta te bezitten die niet in waarde daalt omdat er meer van gedrukt wordt. Hoewel de euro nu nog sterk is, is die relatieve sterkte onterecht aan haar toegekend. De euro heeft namelijk nog geen geschiedenis. Kijken we naar de valuta’s waaruit de euro voortkwam, dan mag duidelijk zijn dat met de introductie van de euro heel wat problemen verborgen zijn. De lire, franc, Spaanse peseta en Griekse drachme waren indertijd zeer zwakke munten. Deze zijn opgegaan in de sterke euro die de kracht kreeg van de ‘Deutsch Mark’ en de Nederlandse gulden
Er zijn op dit moment in de wereld twee of drie landen die in feite een steeds sterkere munt zouden moeten krijgen: China, Rusland en in mindere mate Brazilië.
Dit zijn landen die steeds meer rijkdom vergaren en die hun schulden aflossen. Zou u die munten vrij kunnen verkrijgen, dan blijft u met die munten afhankelijk van deze buitenlandse mogendheden. Landen die, op zijn minst, politieke systemen hebben waarop nog wel wat aan te merken is. Er is echter nog een andere manier om ‘zeker’ geld te verkrijgen.
De dollar was ooit inwisselbaar voor goud. Toen was de dollar nog waardevol. Ook nu zijn er munten die inwisselbaar zijn voor goud of zilver. De op Beursbox al eerder besproken Maple Leaf uit Canada en de Golden of Silver Eagle zijn munten die uit een vaste hoeveelheid edelmetaal bestaan. In Nederland hadden we dat tot 1966 ook. Onze gulden bestond toen uit een vaste hoeveelheid zilver. Na die tijd werd de gulden van een ander, minder waardevol, metaal gemaakt. In feite werd de gulden toen ook meer een belofte dan dat ze nog echt een andere, vaste waarde vertegenwoordigde.
De bankencrisis maakt duidelijk dat zelfs de degelijke banken in feite onbetrouwbaar zijn. De Fed, die in Amerika als solide bewaker van de valuta bekend zou moeten staan, heeft een centrale bankier aan het roer die bekend staat onder de bijnaam ‘Helicopter Ben’. Hij gaf ooit eens aan dat hij desnoods geld vanuit een helikopter in de markt zou gooien als dat Amerika uit een recessie zou houden. Dat het een enorme erosie van de dollarwaarde zou betekenen, deed hem niets. Dat het duurder zou zijn dan gewoon de recessie doormaken, wil er bij de Fed ook niet in.
Als uw vermogen u lief is, dan kijkt u heel bewust naar de valuta’s die u in bezit heeft. Onze meeste bezittingen zitten in euro’s en in dollars. Twee valuta’s die fundamenteel zwak zijn en de aankomende jaren in waarde zouden moeten dalen. Wij hebben in Europa nog geen Russische of Chinese valuta. Het kan niet, mag niet, of is onpraktisch. Wat we echter wel hebben, zijn zilveren en gouden munten die uit een vaste hoeveelheid echt edelmetaal bestaan. Waarom zouden we als particulieren niet zelf de gouden standaard herinvoeren?
Als u bepaalde zaken koopt of verkoopt, kunt u eisen dat de transactie in edelmetaal munten zal plaatsvinden. Hoewel zilver interessanter wordt, is de realiteit dat goud nog altijd dé munt en hét edelmetaal in de wereld is. We zien die trend nu nog niet, maar ik voorspel u dat de steeds groter wordende hoeveelheid dollars en euro’s in omloop, de roep om de goudstandaard luider zal maken.
Moeten we dan allemaal fysiek goud in huis hebben? Neen, net zoals u momenteel geen fysieke aandelen meer heeft, kunt u ook giraal goud bezitten, als de hoeveelheid goud ook maar echt in de kluizen van de banken aanwezig is! Op dit moment zijn er beleggingsmogelijkheden, waarbij de banken u de claim op goud verkopen. De bank heeft dan officieel het goud in de kluis. Het probleem is echter, dat de huidige banken niet te vertrouwen zijn. In de kleine lettertjes staat namelijk regelmatig dat ze dat goud ook weer mogen uitlenen. Kortom, de banken gaan hetzelfde bedrog toepassen als dat de regeringen indertijd al toepasten. U heeft een belofte van goud in bezit, maar de banken hebben dat bezit weer uitgeleend aan anderen en moeten maar zien of ze uiteindelijk dat goud kunnen terugkrijgen. Hoe betrouwbaar is de partij aan wie ze dat goud uitgeleend hebben? Een goudstandaard kan alleen maar succesvol zijn als de banken die kleine lettertjes laten vervallen en ook echt het goud in bezit hebben.
Hoe vinden regeringen een stap in deze richting?
De kans bestaat dat regeringen, bij succes van handel in goudstandaard transacties, deze vorm van transacties willen controleren en mogelijk zelfs verboden willen verklaren. Het beste zou zijn als een machtig land de munten en het girale systeem gaat uitbrengen. De regeringen met ‘hete lucht geld’ kunnen op dit moment onbeperkt geld uitgeven. Een tekort op de rekening? Geen probleem, drukken we toch wat geld bij? Zo doet Bush het al jaren.
Dat is onmogelijk bij een gouden standaard. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat men wereldwijd, maar vooral vanuit het Westen, de vorming van een wereldwijde goudstandaard munt tegen zal willen gaan. De nationale banken verliezen immers controle en dat is iets waar deze bankiers en de politici niet blij mee zullen zijn.
In de jaren dertig van de 20e eeuw is de handel in goud in Amerika zelfs enige tijd verboden geweest. Particulieren mochten indertijd geen goudmunten en baren meer bezitten. Banken moesten dit particuliere bezit uit de kluizen halen en bij de regering inleveren. Als een klein land het lef zou hebben om serieus een munt met goudstandaard op te zetten, dan valt bij een groot succes daarvan, een inval van het Amerikaanse leger zelfs niet uit te sluiten. De oorlog in Irak is immers mede ontstaan omdat Hoessein dreigde de olie voortaan in euro’s te verkopen.
Zouden regeringen de handel in goud echt willen controleren, dan zal er ongetwijfeld een grotere handel in fysiek goud en zilver ontstaan en daarmee een grote tweede (grijze) economie gaan ontstaan. Zeker als de officiële valuta enorm zwak blijft. We zien dat nu overal ter wereld waar de inflatie uit de hand is gelopen. Girale systemen kunnen door regeringen worden stilgelegd, maar transacties in fysieke munten en baren zijn minder makkelijk te controleren. In feite is er nu al een flinke handel in munten. Heel wat zwart geld verdwijnt momenteel in edelmetalen munten. Dit roepen de Westerse regeringen ook over zichzelf af, door rijken extra hoog te belasten en de nationale munten uit te hollen.
Zolang de roep om een goudstandaard nog slechts door een enkeling gedaan wordt, zal een verkenning in die richting niet veel weerstand oproepen. Het wordt dan gezien als een vreemde hobby van een overenthousiaste belegger. Zodra het populair gaat worden en er producten en diensten komen die alleen nog maar in goudstandaard valuta gedaan kunnen worden, zal men tegengas willen geven. Zodra werkgevers hun werknemers gaan uitkeren in goudstandaard munten, zou de vlam wel eens in de pan kunnen slaan.
Een land dat voortaan de olie in goud of andere producten betaald wil zien worden, is ook een enorme bedreiging voor Amerika. Venezuela is daarom op dit moment meer dan een luis in de pels van Amerika. Het Zuid-Amerikaanse land heeft haar buurlanden aangegeven dat ze ook mogen betalen in grondstoffen of edelmetalen.
Bedreigingen
Ondanks alle bedreigingen vanuit vooral Amerika en andere Westerse regeringen, is de vraag eerder of er wel genoeg goud in de wereld is. Wat als de vraag naar deze valuta groter is dan de hoeveelheid goud die er op de wereld aanwezig is? In dat geval zal de wereld moeten kijken naar andere edelmetalen, of de goudprijs gaat omhoog. Hoe dan ook, de goudprijs zal eerder omhoog gaan dan dat deze structureel gaat dalen. Iedere verzwakking in de dollar zal meer mensen overtuigen van het feit dat ze die munt vooral niet meer in bezit moeten hebben.
In feite zou er een entiteit moeten komen die gegarandeerd goudstandaard producten gaat aanbieden. Zoiets zou ook door bijvoorbeeld een bedrijf als Paypal gedaan kunnen worden. Wat er voor nodig is, is de keiharde garantie dat het goud daadwerkelijk aanwezig is. Het goud is namelijk de standaard en de intrinsieke waarde die onder de munteenheid ligt. Klanten zouden zich moeten inkopen, waarna de uitgevende instantie van dat geld het goud kan kopen.
Hoe hard kan een bedrijf dat maken, als dat bedrijf niet het leger heeft om de kluis te beschermen? Welke overheid is te vertrouwen als de grootste hoeveelheid goud die in de wereld aanwezig is in een enorm kluizencomplex op haar grondgebied ligt? Wie zal de bewaking en opslag van al dat goud betalen en hoe kan alles gefinancierd worden, zonder dat er daarvoor enorme rentes gevraagd moeten worden? Wat mag er wel met die aanwezige goudvoorraad gedaan worden? Wie betaalt de kosten als er alsnog fysiek uitgeleverd moet worden en hoe kunnen die kosten in de hand gehouden worden?
Fysieke levering
Bij voorkeur moet de fysieke levering te allen tijde voorkomen worden. Het is namelijk duur en zou door een goed en betrouwbaar giraal systeem overbodig moeten zijn.
Goud is leuk voor sieraden, maar het is giraal veel goedkoper te gebruiken dan bij fysieke transacties. Het punt is en blijft de garantie dat het goud uiteindelijk wel aanwezig is. Er schijnen al initiatieven te bestaan. Ik ga er naar zoeken. Later zal ik hierover mijn bevindingen publiceren!
Tom Lassing, Beursbox.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!