Herstelfase?

In de afgelopen weken was het met name de zwakke euro die hand in hand ging met de dalende indices. De zwakte van de euro ten opzichte van de dollar betekende omgekeerd dat de goudprijs in euro’s flink werd opgejaagd. In de nieuwsbrief van 17 mei jl. van de Zon, de Maan en Uw Beleggingen gaf ik aan dat de Spiral Calendar van goud een belangrijk draaipunt voorzag rond het weekend van 21-24 mei.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de werking van de Spiral Calendar, verwijs ik graag naar mijn column “Klaar voor een rebound?” waarin beschreven staat dat Christopher Carolan ontdekte dat Fibonacci-getallen in combinatie met het aantal dagen dat de maan doet over de omwenteling van de aarde een mooie leidraad zijn voor toppen en bodems op de beurzen.

In de nieuwsbrief van 17 mei jl. stond het volgende overzicht vermeld:

herstelfase

Het draaipunt was derhalve geconcentreerd rond het weekend van 22-23 mei. In de nieuwsbrief van 31 mei liet ik het effect zien van het berekende draaipunt:

herstelfase

In de nieuwsbrief van 17 mei liet ik voorts zien dat 2 en 3 juni naar voren kwamen als draaipunten voor Wall Street:

herstelfase

De vraag is of dit een bodem dan wel een top markeert. Dat is namelijk iets wat de Spiral Calendar niet aangeeft. Gelet op de actie van de laatste dagen lijkt het erop dat de kans het grootst is dat dit om een bodem gaat.

De Spiral Calendar van de euro-dollar lijkt dit te bevestigen. De euro en de Wall Street laten al geruime tijd zien in zekere mate gecorreleerd te zijn. Dalen de beurzen dan daalt de euro meestal ook en omgekeerd. Dit zegt de Spiral Calendar van de euro-dollar:

herstelfase

Twee recentere draaipunten geven een ‘spiral’ op 1 juni. Drie oudere draaipunten geven een ‘spiral’ op 2 en 3 juni. Het draaipunt van 17 december 2001 en 11 maart 2005 staan daarbij in een mooie Fibonacci-verhouding. Carolan heeft aangegeven in zijn boek, the Spiral Calendar, dat ‘spirals’ het krachtigst zijn wanneer sprake is van zo’n verhouding. Qua tijd vormt de datum van 11 maart 2005 namelijk 61,8% van de tijd sinds 17 december 2001.

De euro staat momenteel rond $ 1,21 hetgeen suggereert dat een bodem in maak lijkt, waaruit dan een krachtig herstel van de euro en de beurzen kan optreden. Voor goud in euro’s betekent het vermoedelijk ook dat een (tussentijdse) top in de maak is.

Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl

Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 17 mei 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw e-mailadres in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.