Het afrekenen van Co Options

In haar brede scala aan portefeuilles heeft BeursBulletin ook de  CoOptionPortefeuille, waarbij in Co Range Options wordt belegd. Wekelijks biedt Co een vijftal ranges aan waarbij eenvoudig kan worden ingespeeld op de maandelijkse expiratie van de index. Via de CoOptionPortefeuille ontvangt u van BeursBulletin een advies in welke range verwacht wordt dat de index expireert. Maar hoe komt die expiratieprijs eigenlijk tot stand? Ferry Boekholt, bestuurder van de Beleggers Coöperatie Nederland (Co), merkte dat ook de meer ervaren belegger dat soms niet weet.Derivaten (zoals opties en futures) hebben een bepaalde looptijd. Als deze periode is afgelopen, moeten deze contracten worden afgerekend. Daar zijn twee methoden voor, de zogenaamde fysieke levering en via cash settlement. Fysieke levering vindt onder andere plaats bij aandelenopties. Als u een call-optie Philips hebt en u oefent uw call-recht uit, dan ontvangt u ook daadwerkelijk de aandelen Philips op uw effectenrekening. Bij indexopties wordt de zogenaamde cash settlement gebruikt. Dit betekent dat u, in plaats van het mandje aandelen, de exacte tegenwaarde van dit mandje in geld ontvangt.

Ook onze CoOption contracten kennen een cash settlement. Deze is exact gelijk aan de settlement van de corresponderende optie- en future-expiratie op de optiebeurs van Euronext. Euronext draagt ook zorg voor de berekening van deze settlementsprijs. Deze settlementsprijs, ook wel expiratiekoers genoemd, komt tot stand door op de dag van expiratie tussen 15.30 en 16.00 uur, elke hele minuut de koers van de AEX-index te prikken en hiervan het gemiddelde te berekenen. De settlementsprijs komt daarom dus niet overeen met de koers van de index om 16.00 uur of het slot van de index om 17.30 uur. Onderstaand een voorbeeld ter illustratie.

Voorbeeld berekening settlementsprijs

Tijd Index Gemiddelde
15:30 460,00 460,00
15:31 460,50 460,25
15:32 460,50 460,33
15:33 461,00 460,50
15:34 461,50 460,70

De koersen die tussen de hele minuten tot stand komen (de index wordt namelijk elke 15 seconden ververst) tellen dus niet mee. Euronext gebruikt deze methodiek van gemiddelden om manipulatie op expiratie door handelaren zo veel mogelijk te voorkomen. In welke mate Euronext hierin slaagt, is een andere discussie maar duidelijk is wel dat handelaren, zeker rondom de expiraties van de maandopties, zeer actief zijn in dit halfuurtje om de index op een door hen gewenst niveau te zetten.

Vaak wordt door beleggers gezegd dat de liquiditeit van de AEX-index te klein is om op expiratie een eerlijke prijsvorming te garanderen. Dat is echter niet helemaal waar. De grootste Europese index, de Euro STOXX-50 van Eurex expireert om 13:00 uur op vrijdag en ook daar zijn vreemde koersbewegingen te zien voorafgaand aan de expiratie. En dat is wereldwijd een van de meest liquide optiecontracten.

De settlementsprijs van de index is dus zeer belangrijk voor zowel de CoOption beleggers als ook voor de beleggers in indexopties en -futures. Maar gek genoeg is deze settlementsprijs vrij moeilijk te vinden op het internet en de real time berekening van deze prijs al helemaal niet. Op het ogenblik kunt u zich al opgeven om de settlementsprijs van de AEX gratis per sms te ontvangen. Maar binnenkort gaan we ook hier weer een stapje verder in. Daarover later meer.

Overigens vindt de afrekening van de settlement van Co Options geheel automatisch plaats. U hoeft dus eigenlijk alleen zelf actie te ondernemen bij het maken van de keuze voor een range bij het openen van de inschrijving. Het geboekte resultaat wordt vanzelf op de rekening geadministreerd. Makkelijker kan haast niet.

Ferry Boekholt

Ferry Boekholt is vice-voorzitter van CO en heeft als oprichter en lid financiële belangen in CO. Als bestuurder mag hij, onder strenge voorwaarden, beleggen in de producten van CO. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.