Het eindspel is begonnen

1111 Rente ItalieDe rente in Italië en Spanje staat op 7%. De rente in België en Frankrijk schoot eveneens omhoog. Merkel en Sarkozy botsen over de rol van de ECB en de staatsschuld in de VS is opgelopen tot $15 biljoen, $48.253 per Amerikaan. Over Griekenland, Portugal en Ierland hoeven we het al helemaal niet meer te hebben. En in de Tweede Kamer wordt gedaan alsof er niets aan de hand is.

Binnen twee weken nam Goldman Sachs zowel de Europese Centrale Bank, Griekenland als Italië over. Berlusconi mag dan zijn opgestapt, maar we krijgen daar een niet verkozen bankier van Goldman Sachs, Mario Monti, voor terug. Monti was (of is?) internationaal adviseur van Goldman Sachs, zo blijkt uit zijn CV.

Papadimos was gouverneur van de Nationale Bank van Griekenland en betaalde in 2001 $ 300 miljoen aan Goldman Sachs om de Griekse schulden om te toveren in complexe financiële producten om daarmee Griekenland de EU in te loodsen. Mario Draghi was van 2002 tot 2005 vicevoorzitter en algemeen directeur van Goldman Sachs International en is nu hoofd van de ECB.

Goldman Sachs wordt verdacht van fraude, maar dat staat (ongekozen) benoemingen op Europese topfuncties kennelijk niet in de weg. De Italiaanse krant Il Giornale schreef: “Dit is de bende criminelen die ons met de financiële ramp opzadelde. Het is alsof je brandstichters vraagt om het vuur te blussen”. In Amerika spreken ze over een draaideur tussen Wall Street en Washington, maar Europese uitstapjes zijn nu dus ook mogelijk.

De S&P500 bereikte in oktober een laagste koers onder 1100 punten. Vervolgens wist de brede Amerikaanse index een sterk herstel in te zetten. Het ‘death cross’-verkoopsignaal (het 50 daags voortschrijdend gemiddelde is onder het 200 daags gemiddelde gedoken) is ondanks het herstel nog steeds niet geneutraliseerd. De Dow Jones corrigeerde een deel van de val in juli en augustus, maar had onvoldoende kracht om de dalende weerstandslijn te breken.

De Nasdaq is vanaf het dieptepunt van dit jaar nog steeds bezig met de aanval op de top van dit jaar. We zien de afgelopen maanden hogere toppen en lagere bodems. Hieruit blijkt dat de onzekerheid in de markt nog steeds groot is. De ‘bulls’ vrezen een verdere daling en de ‘bears’ vrezen de zoveelste ingreep door centrale bankiers of politici (lees Goldman Sachs).

Euro op zoek naar de bodem

Euro op zoek naar de bodemDe Europese Centrale Bank (ECB) lijkt momenteel de enige koper van Griekse, Ierse, Portugese, Italiaanse en Spaanse staatsobligaties omdat niemand die anders wil hebben. De ECB a.k.a. Europese VuilnisBank (EVB) heeft al voor € 187 miljard aan rommelobligaties opgekocht. Dit kon niet verhinderen dat de rente van het grootste probleemland, Italië, boven de 7% kwam. Spanje betaalde donderdag 6,98%, het hoogste niveau in 14 jaar tijd. Ook de rente van Frankrijk en België loopt steeds verder op. Het vertrouwen in de euro is verdwenen. Frankrijk en Duitsland ruziën nu over de rol van de ECB. De euro/dollar lijkt ten dode opgeschreven. Ondanks dat de staatsschuld in de VS een record bereikte van $ 15 biljoen ($ 15.000.000.000.000), verliest de euro het van de dollar.

Goud consolideert in stijgende trend

Het blijft rommelen op de mondiale effectenbeurzen, waarbij de Europese schuldencrisis de boventoon voert. Niet alleen Griekenland staat onder zware druk, maar Griekse toestanden teisteren ook Italië. Beleggers blijven dan ook hun toevlucht zoeken tot vluchthavens zoals goud, met als resultaat een recordniveau rond $ 1900, dat in september werd bereikt. Goud nam sindsdien weliswaar wat gas terug, maar dit kunnen we als een consolidatie aanmerken binnen de stijgende trend die al jaren geleden is ingezet. Goud presteert al langer dan een decennium aanzienlijk beter dan aandelen. De waarde van valuta wordt steeds meer uitgehold door de (roekeloze) acties van de Fed en de ECB, die de geldpersen in de hoogste versnelling hebben gezet. De Fed is voornemens om ‘tot minstens 2013’ de rente rond nul te houden, evenals Japan dat jaren heeft gedaan. Goud kan van deze ‘zirp’-situatie, oftewel ‘zero interest rate policy’, profiteren. In september kondigde de Fed ‘Operation Twist’ aan. Voor honderden miljarden aan langlopende staatsleningen wordt gekocht, terwijl kortlopend staatspapier zal worden verkocht.

Eurostoxx50 op weg naar 2000-puntengrens

Eurostoxx50 op weg naar 2000-puntengrensDe Eurostoxx50 bereikte in februari weliswaar een meerjarig recordniveau, maar sindsdien is het goed misgegaan. De brede Europese index kwam vervolgens aanzienlijk onder druk te staan en bereikte in september een dieptepunt voor dit jaar. Het jaar 2011 nadert zijn einde, maar aan de Europese schuldencrisis lijkt geen einde te komen. De index is mede daardoor verder afgegleden richting de 2000-puntengrens. De Eurostoxx50 is op zoek gegaan naar de dieptepunten van 2003 respectievelijk 2009. Het beeld is allerminst bemoedigend, al is de vorming van een hogere, danwel dubbele bodem, uiteraard nog steeds mogelijk. Een doorbraak van deze steunzone zou echter een zeer negatief signaal afgeven.

De CAC40 zal nog aanzienlijk moeten stijgen om uit de dalende trend te breken. De Duitse DAX heeft ook de ‘downtrend’ sinds de zomermaanden nog niet doorbroken en het gevaar op een nieuwe daling is niet geweken. De beurzen in Griekenland, Portugal, Spanje, België en Italië staan er nog steeds beroerd voor. De Portugese PSI 20 zakte zelfs onder de bodem van 2009 en lijkt nu op weg naar de bodem van 2002. Game, set…

Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
www.beleggen.com
 
Drs. Harm van Wijk

De auteur schrijft in dit weblog op persoonlijke titel. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit weblog is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wilt u dit dagcommentaar per e-mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.