Het Elliott Wave Principe (deel 4)

In mijn vorige columns ‘Het Elliott Wave Principe (deel 1, 2 en 3)’ zette ik de basistheorie van Elliott Wave uiteen. Hierin besprak ik onder meer de klassieke Elliott Wave-patronen, extensies en de (correctie) driehoekspatronen. In deze column zal ik de correctiepatronen behandelen, zoals de ‘zigzags’ en de ‘flats’.A. Zigzag

Elliott Wave

Elliott Wave

Een zigzag is de meest voorkomende correctiestructuur die begint met een scherp keerpunt. Deze lijkt vaak op een impulsgolf, vanwege de acceleratie die wordt vertoond. Een zigzag kan zich uitstrekken tot een dubbele of zelfs drievoudige zigzag, hetgeen niet erg gebruikelijk is vanwege het gebrek aan afwisseling (dezelfde twee patronen volgen elkaar op). Let erop dat de zigzag alleen het eerste deel van een correctiestructuur kan zijn.

Regels en richtlijnen

    • Een zigzag is samengesteld uit 3 golven.
    • Golf A en C zijn impulsen, golf B is een correctie.
    • De B-golf herwint niet meer dan 61,8% van A.
    • De C-golf moet voorbij het eind van A gaan.
    • De C-golf is gewoonlijk op zijn minst gelijk aan A.

In welke golf
De zigzag komt meestal voor in golf A, X of 2. Maar is ook heel gebruikelijk in B-golven als onderdeel van een ‘flat’, (een deel van) ‘triangles’ en soms in golf 4.

Interne structuur
Een enkele zigzag is samengesteld uit 3 golven, een dubbele uit 7 golven, gescheiden door een X-golf in het midden. Een drievoudige zigzag bestaat uit 11 golven, gescheiden door twee X-golven (zie de bijgaande afbeeldingen). De interne structuur van de 3 golven is ‘5-3-5’ in een enkele zigzag en ‘5-3-5-3-5-3-5’ in een dubbele.

Voorbeeld van een dubbele zigzag

Elliott Wave

Elliott Wave

Zoals u heeft gemerkt, hebben wij een modernere representatie van het dubbele zigzagpatroon, door gebruik te maken van de labels ‘WXY’ in plaats van ‘ABCXABC’. Dit is een consistentere manier, omdat op deze wijze een tweetal zigzags van een lagere rangorde met elkaar worden verbonden door golven van een hogere gradatie.

Bovendien had onze automatische analyse een zeer consequente methode van labelen nodig om een maximale prestatie te leveren. In plaats van 7 golven (‘ABCXABC’) te labelen, hoeft de automatische analyse maar 3 golven (‘WXY’) te labelen. Volgens dezelfde methode wordt een drievoudige zigzag gepresenteerd door ‘WXYXZ’ in plaats van ‘ABCXABCXABC’. Op deze manier werd het aantal golven gereduceerd tot vijf in plaats van elf.

B. Flat

Elliott Wave

Elliott Wave

Flats zijn een heel gebruikelijke vorm van correctiepatronen die over het algemeen een zijwaartse tendens vertonen. Golven A en B van de ‘flat’ zijn beide correctiepatronen. Golf C daarentegen is een impulspatroon. Gewoonlijk zal golf C niet ver voorbij het eind van golf A gaan.

Regels en richtlijnen

    • Het patroon is samengesteld uit 3 golven.
    • Golf C is een impuls, golf A en B zijn correctiepatronen.
    • Golf B herwint meer dan 61,8% van A.
    • Golf B laat vaak een compleet terugtrekken naar het eind van de vorige impulsgolf zien.
    • Golf C moet niet te ver voorbij het eind van golf A gaan.
    • Gewoonlijk is golf C ten minste gelijk aan A.

In welke golf

Komt meestal voor in B-golven en ook geregeld in 4 en 2.

Interne structuur

Zoals als eerder vermeld, bestaat een ‘flat’ uit 3 golven. De interne structuur van deze golven is 3-3-5. Zowel golven A en B zijn gewoonlijk ‘zigzags’.

C. Expanderende ‘flat’ of onregelmatige ‘flat’

Elliott Wave

Elliott Wave

Dit is een gebruikelijk speciaal type ‘flat’. Hier is de B-golf een extensie en gaat voorbij het (orthodoxe) einde van de vorige impulsgolf. De kracht van de B-golf laat zien dat de markt de richting van de B-golf uit wil. Vaak zal een sterke acceleratie plaatsvinden, die een derde golf op gang brengt of een extensie vijf. Als de C-golf veel langer is dan A, zal de kracht minder zijn.

Regels en richtlijnen

    • De expanderende ‘flat’ is samengesteld uit 3 golven.
    • Golf C is een impuls, golf A en B zijn correcties.
    • Golf B trekt terug voorbij het eind van de vorige impuls, het beginpunt van golf A. De C-golf is gewoonlijk veel langer dan A.

In welke golf
Dit correctiepatroon kan voorkomen in golven 2, 4, B en X. Als het in golf 2 voorkomt en de C-golf is relatief kort, dan zal er gewoonlijk een acceleratie in de derde golf plaats vinden.

Interne structuur
Is samengesteld uit drie golven, die een interne structuur hebben van ‘3-3-5’. In het volgende deel zal ik onder andere de correctiepatronen behandelen, waaronder bijvoorbeeld de ‘triangles’ of driehoekspatronen.

Rick Versteeg, Directeur Matrix Asset Management B.V.

Rick Versteeg is oprichter van Prognosis Software Development en heeft de expertise voor het softwarepakket ELWAVE® geleverd. Thans wordt Prognosis (prognosis.nl) voortgezet door zijn compagnon van het eerste uur.

Lees verder op

https://beleggen.com/het-elliott-wave-principe-deel-2
https://beleggen.com/het-elliott-wave-principe-deel-3
https://beleggen.com/het-elliott-wave-principe-deel-1

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.