Het gevaar van beleggen in goud

De prijs van goud passeerde de $ 1500-grens vorige week. Maar het is niet al goud dat blinkt. Beleggers in de U.S. Gold & Silver Investments Inc. bijvoorbeeld kunnen hun munten of geld niet uit het bedrijf krijgen. De FBI is inmiddels een onderzoek gestart naar het bedrijf. Daarnaast zijn er twee mannen beschuldigd van frauduleuze investeringen in een goudmijn in Ghana.

goud

In januari 1980 bereikte de prijs van goud $ 850 per ounce, dat is $ 2300 wanneer we corrigeren voor inflatie, om te dalen tot $ 624 slechts een week later, om onder $ 300 te duiken vijf jaar na deze piek. De goudprijs stond ook rond dit niveau een decennium geleden, net voor de volgende rally begon.

U herinnert zich wellicht de tech-zeepbel en de huizenbubbel en een gewaarschuwd belegger telt voor twee. Goud is natuurlijk een fantastische veilige haven ten tijde van beurscrashes, hoge inflatie en een zwakkere dollar. Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat beleggers in onzekere tijden massaal in goud vluchten, waardoor de prijs omhoog schiet.

Er is momenteel slechts één van deze verschijnselen te zien. Iedereen is bang voor inflatie, maar het heeft nog niet de oppervlakte bereikt. Ook blijft goud stijgen, zelfs te midden van een snel herstel van de aandelenmarkt. En deze twee markten bewegen niet vaak in tandem.

Er zijn diverse manieren waarop je kunt profiteren van de prijsstijgingen van goud, maar sommige zijn gevaarlijk voor de minder ervaren belegger. U kunt munten kopen, futures, aandelen van goudmijnen of in fondsen beleggen, die investeren in goud of goudfutures. Futures zijn, onder meer vanwege het hefboomeffect en het doorrollen van contracten, af te raden voor minder ervaren beleggers.

American Eagles of Canadian Maple Leafs zijn muntstukken die worden gebruikt als belegging. Deze munten worden geproduceerd door verschillende nationale munthuizen en wegen meestal circa 1 ounce per stuk. De handel in deze munten is echter versnipperd en niet goed gereguleerd.

Deze munten worden daarnaast vaak verkocht door verzamelaars zodat verschillende waarden en marges worden gehanteerd. Het loont dan ook de moeite om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Let daarbij ook op eventuele extra verzend- en administratiekosten.

Beleggers die via US Gold & Silver Investments Inc. belegden, kregen de munten niet zelf in handen. Wees dus op uw hoede wanneer een bedrijf u munten wil verkopen en deze voor u wil administreren op uw rekening.

Een veel gebruikte manier is om te beleggen in de Gold Trust Spider (GLD), een op de beurs verhandeld fonds (ETF) waarbij goudstaven worden opgeslagen in Londen. Het fonds wordt beheerd door State Street Global Advisors en heeft inmiddels $ 56 miljard aan activa.

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op

Harm van Wijk

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.