Het is het hoogste tij
Het is ‘het hoogste tij’ om de beurs te laten kantelen. Hoe ik dat weet? Omdat de waterstanden dat aangeven!
Zwaartekracht is zeer bepalend voor wat betreft het leven op aarde. De zon en de maan bepalen de aantrekkingskracht ten opzichte van de aarde. Daarmede bepalen de zon en de maan ook de emoties van mensen. Het is met name de maan die van invloed is. De aantrekkingskracht van de maan is namelijk ongeveer twee maal zo groot als die van de zon. Uit onderzoek blijkt dat de maan zeer belangrijk en bepalend is voor het gedrag van mensen. Rond volle maan vinden meer inbraken, roofovervallen, geweldincidenten en dergelijke plaats. Er zijn politiebureaus en ziekenhuizen die daar rekening mee houden. De bezettingsgraad is rond volle maan hoger dan op andere momenten. De kans dat de politie of de ambulancedienst uit moet rukken is, blijkens statistische gegevens, namelijk groter.
Tijdens volle maan is de zwaartekracht dus groot, behalve bij de emoties van mensen en dus ook beleggers, zien we dat tevens terug bij de waterstanden. Hoogtij en/of springtij doet zich met name voor bij volle maan. Doorgaans staat springtij garant voor een bodem. Heel soms, om niet duidelijke redenen, vindt er een inversie plaats. Onlangs bijvoorbeeld. In het weekend van 19-20 september was sprake van springtij, in het weekend van 26-27 september was sprake van doodtij. Bij springtij zien we normaal gesproken dus een bodem in de markt en rond doodtij een top. De AEX topte op vrijdag 18 september en bodemde op maandag 28 september, dus precies omgekeerd aan wat je zou mogen verwachten. Robert Taylor laat in het boek Paradigm zijn hoofdpersoon Nicolas Shepard in een toespraak daarover het volgende zeggen:
“One major obstacle we encountered concerns the phenomenon which we call the ‘occasional phase-inversion effect”. Normally, the upward or downward – concavity/convexity – of the forecast turns out to be precisely that of the actual data, when known. However, on occasion, the concavity/convexity of the forecast is precisely opposite of what actually happened! This is not a symptom of a poorly performing forecast, but an objectively real phenomenon that we eventually solved.”
Met andere woorden: eens in de zoveel tijd vindt een phase-inversion plaats. Een inversie van hetgeen we voorspeld hebben: precies het omgekeerde gebeurt. Op enig moment schiet de beurs weer terug in lijn met de waterstanden. Wanneer dat zich voordoet, is in elk geval bij ondergetekende voortdurend onderwerp van studie.
Met behulp van de zogenaamde tidal sum kunnen we ook de richting van de beurs analyseren. Door het hoogste tij met de hoogste waarde, het hoogste tij met de laagste waarde, het laagste tij met de hoogste waarde, het laagste tij met de laagste waarde, de tidal swing met de hoogste waarde én de tidal swing met de laagste waarde bij elkaar op te tellen c.q. (bij negatieve waarden) af te trekken, komen we tot een getal onder de noemer tidal sum. Deze tidal sum geeft, mits de toppen én de bodems van deze optelsom tegelijk stijgen en dalen, een fraaie indicatie voor de richting van de beurzen. Bijgaand zien we de tidal sum voor september en oktober.
In de grafiek zien we dat de bovenste en de onderste lijn tegelijk dalen. De richting voor de beurzen is vanaf het draaipunt in september tot eind oktober derhalve neerwaarts. Dit komt overeen met de zwaartekracht die in september/oktober rond de najaarsdag- en nachtevening altijd maximaal is en daarmee vraagt om een belangrijke bodem in de markt. Wees daarom op uw hoede.
Elmer Hogervorst
Hogervorst Advies
www.goudtekoop.nl
Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’.
U kunt gratis het introductie-exemplaar downloaden via
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!