Het kraakt overal, waardoor ik vrees dat er een behoorlijke verschuiving in aantocht is. Nevenindicaties tonen de onrust maar al te goed aan, zie de yen, de dollarindex die onder 80 punten staat en het goud dat uitbreekt tot ver boven de $ 700. Kortom, ik ben zeer benieuwd naar de volgende beursdagen.

De Dow Jones verloor vrijdag 6 september 250 punten, maar iets wat de belegger nog veel meer deed schrikken is dat de Amerikaanse economie 4.000 banen verloor en voor juli een forse herziening bekend moest maken, zodat juli ook al niet zo best was. Naast de subprime- problemen, de dalende huizenprijzen en de financiële crisis komt daar nu nog een mogelijke recessie bij.

Het tempo waarmee dat gebeurt, is nog minder welkom want het is amper 1 maand geleden dat de eerste klappen vielen op de beurzen, waarna de centrale banken massaal geld de markt in moesten pompen om het tij te doen keren. Tijdelijk, zoals ik toen al aangaf op de site, want de problemen die we gaan krijgen, zullen nog vele malen groter zijn dan velen zich in hun stoutste dromen kunnen voorstellen.

Een financiële crisis bestrijden vraagt om een stap terug, om zaken af te schrijven, om met de pootjes terug op aarde te komen. In 1987 en 1998 hebben we dat gemerkt maar ook na eind 2001 moest er met man en macht worden gewerkt om de scheve situatie recht te zetten. Het voordeel was toen dat er niet zoveel gevaarlijke financiële verwevingen waren. De situatie waar we nu mee te maken hebben, is vele malen gevaarlijker ofwel de impact zal veel dieper worden. Ik denk nog altijd meer aan het 1929-scenario.

Ik weet niet eens hoeveel van die hedge funds er zijn, maar het zijn er duizenden. Al het gehedgde kapitaal dat er uitstaat, loopt in de duizenden miljarden dollars. Als er door de ontstane situatie veel van die fondsen met liquiditeitsproblemen te maken krijgen, betekent het natuurlijk dat er een zware marktverschuiving moet komen. Het kan vrijwel niet anders dan dat de beurs en andere gerelateerde investeringen buiten de beurs om enorme schade gaan oplopen.

Een en ander valt al te bezien aan het koersverloop van de dollar/yen. Men tracht de koers met man en macht boven 115 yen te houden, maar de dollar glipt langzaam maar zeker weg. Kortom, de yen wordt duurder en dat komt omdat er vraag naar is. Eigenlijk zou er geen vraag naar mogen zijn vanwege de carry trade: het moet juist de andere kant op. De conclusie is dan ook snel getrokken: men is bezig grote sommen terug richting de yen te sturen om zo de last van die carry trade te verlichten. Let maar eens op wat er zal gebeuren als de dollar/yen-koers onder 110 tot 112 yen komt.

Kijk ook eens naar de dollar-index. Die sloot vrijdag 6 september onder 80 punten. Ook hier wordt met man en macht gewerkt om dit tegen te houden, maar helaas dat zal niet lukken vrees ik. De euro kan dus naar de 1,40 dollar.

Enfin, denk er het uwe van. Ik schrijf alleen maar op wat ik observeer en hetgeen ik hierboven schrijf, heb ik niet uit mijn duim gezogen. Het is hetgeen ik al 3 jaar aangeef en het resultaat van het jarenlang ongestraft vetmesten van de rijke elite die onverantwoord ergens anders geld leent tegen een lage rente, de carry trade dus, om het via gevaarlijke constructies (hedgen) uit te zetten in de subprime-sector, de vastgoedsector en natuurlijk de aandelenmarkt en uiteraard ook in obligaties. Van de eerste 2 kennen we de problemen al. Deze werden zo snel mogelijk naar de achtergrond geschoven door de grote kapitaalinjecties en de zalvende woorden van de Twins B&B (Bush en Bernanke red.), maar het valt zeer te betwijfelen of hierdoor alles nu achter de rug is. Het komt terug, en sterker, want de problemen die we al kennen, gaan versterkt worden door de nieuwe problemen die opduiken.

Bush en Bernanke mogen dan de slimme jongens gaan uithangen om doodleuk te verkondigen dat ze het allemaal wel gaan oplossen, maar veel signalen vertellen me al geruime tijd geheel andere dingen.

Wat nog meer opvalt, is het verloop van het goud, door velen als safe haven beschouwd. Het goud staat op $ 708 en lijkt de top snel te doorbreken. Houd goud goed in de gaten want bij een verschuiving kan daar $ 100, $ 200 en wie weet zeer snel $ 300 bijkomen.

Guy Boscart, US Markets

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.