Laatste update:

BeursBulletin biedt sinds kort de nieuwe CooptionPortefeuille, waarbij in CO Range Options wordt belegd. Ferry Boekholt, bestuurder van Beleggers Coöperatie Nederland (CO), gaat hier de komende weken dieper op in. Deze week het eerste product: de CO Plus Range.

Eenvoud en voordeel

Zoals ik vorige keer schreef, biedt CO beleggingsinstrumenten (een zogeheten structured product net als Turbo’s en Trackers) aan die gebaseerd zijn op het uitgangspunt dat u als belegger veel voordelen kunt behalen door gezamenlijk in te kopen. U belegt in een range van de index en samen worden de posities op de beurs gekocht. In vergelijking met een reguliere optiecombinatie bespaart u daarmee wel 80% of meer van de kosten en op de premie die u moet betalen.

CO geeft de garantie dat haar product altijd goedkoper is dan de vergelijkbare optiecombinatie op de beurs. Ik denk niet dat er veel producten op de markt zijn die hetzelfde kunnen beweren. Doorgaans zijn deze namelijk bedoeld om het beleggen eenvoudiger te maken en houdt de uitgevende instelling vaak geld over aan commissie en een stukje handelsresultaat. En dat geld is dan voor die uitgevende partij. Bij ons gaat het anders. CO verdient haar geld alleen aan de vergoeding die zij vraagt en het volledige handels- en inkoopvoordeel is altijd voor de belegger en na elke inschrijving is de volledig verantwoording terug te lezen op de website. Bijzonder? Wij denken van wel. Maar wij houden nu eenmaal van duidelijkheid en transparantie.

Risico verkleinen

Met dat inkoopvoordeel en de eenvoud in uw tas kunt u aan de slag. Nu is het ‘slechts’ nog een kwestie van het kiezen van de juiste range en u bent ‘in the money’. Makkelijk toch? Of ligt het misschien toch iets complexer? Het laatste is natuurlijk het geval; dankzij het inkoopvoordeel hebt u wel een betere kans op rendement (hoe minder u voor iets betaalt, des te eerder heeft u winst), maar de juiste keuze van de range blijft allesbepalend voor het rendement. De zogeheten pay-out van het basisproduct van CO, de CO Single, is onverbiddelijk. Zit u net naast de goede range? Hopelijk doet u het dan de volgende keer beter. Valt de expiratie echter precies in het midden van de range die u hebt gekozen, dan kan het rendement oplopen tot honderden procenten. Een duidelijk voorbeeld van de winst- en verliesverdeling van deze CO Single ziet u in de grafiek hieronder.

co option 1

Pay-out Co Single (%)

De kenners ontdekken in het plaatje natuurlijk direct het standaard uitkeringspatroon van de butterfly. Dat is het wezen van de CO Single: een veel goedkopere manier om veel makkelijker een butterfly op te zetten.

Als u goed zit met de gekozen range, bent u boven jan en kunt u een winst van enkele honderden procenten in de boeken bijschrijven. Maar…als de expiratiekoers buiten de door u gekozen range valt, dan is het mis en als beleggers ergens niet van houden, dan is het verlieslijden.

Coöperatieve aanpak

Zou het niet mooi zijn als we die coöperatieve aanpak die zo succesvol blijkt bij de inkoop, ook zouden toepassen bij het beleggen zelf? De gedachte gaat als volgt: keer voor de correcte range een vaste winstpercentage uit. Deze winst is dan wel minder dan het topje van de CO Single, maar kan nog steeds enkele honderden procenten zijn. De winst die niet wordt uitgekeerd aan de beleggers in de correcte range, wordt afgestaan aan een coöperatieve pot. Deze pot keert dan uit aan de beleggers in de andere ranges.

Gevolg van deze winstdeling is dat in feite door samenwerking het risico van een maximaal verlies sterk wordt verkleind. Want als u net buiten de winnende range valt, heeft u toch nog een grote kans op een (winst)uitkering, afkomstig uit die coöperatieve pot. Dit product noemen we de CO Plus Range Option. De breedte van de range waarin een uitkering valt bij een CO Plus kan theoretisch oplopen tot de gehele breedte van de uitgegeven vijf ranges. Dat houdt in dat geen enkele belegger verlies heeft. De exacte uitkering is afhankelijk van hoe er in de serie is belegd. Zijn er veel winnaars tegenover weinig verliezers? Dan is er veel te verdelen. Maar andersom kan natuurlijk ook het geval zijn.

Als voorbeeld de CO Plus Mid Range (450-460) van de meest recente inschrijving. Zoals u kunt zien is er nog steeds een hoog rendement te halen (meer dan 100%), maar levert deze positie pas verlies op onder een stand van de AEX-index van 432,50 en boven het niveau van 470,00. Tevens ziet u dat u binnen de range 450-460 de vaste winstuitkering ontvangt en dat er een uitschieter is iets boven de 450 punten. Dit houdt in dat de te verdelen winst op dat niveau zo hoog is dat geen enkele belegger in de CO Plus verlies lijdt en dat er nog genoeg geld in de pot zit om een extra uitkering aan de winnende range te geven.

co option 2

pay-out CO Plus (%)

De CO Plus Range Option is uniek in zijn opzet en eigenlijk heel logisch. U hebt namelijk een visie over de range waarin u denkt dat de AEX-index expireert. Bij de CO Single geeft alleen het exacte midden van deze range de hoogste uitkering. Door bij de CO Plus een vaste waarde uit te keren, reflecteert deze meer het concept van Range Beleggen. Met de winstdeling creëert u ook nog eens een bredere kans op winst. Eigenlijk ontvangt u een foutmarge rondom de range van uw keuze. En zo verkleint u uw risico.

Ferry Boekholt

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.