Het Sinterklaas effect, koop de Call AEX jan 320

De Goedheiligman is weer veilig terug in Spanje. Volgens waarnemers heeft hij mijn columns van de laatste twee weken gelezen. De Sint is een wijs man. En dus gaat hij genieten van zijn welverdiende rust in zijn eigen stukje vastgoed. En wij kunnen dus weer overgaan tot de orde van de dag. Het is immers de Wintermaand. Die is traditioneel bekend om zijn kerstsfeer en levertraan. Maar ook vanwege de bovengemiddelde beursresultaten. De onderstaande grafiek (bron: Iris) laat zien dat de MSCI wereldindex in de laatste 34 jaar in december maar liefst gemiddeld bijna 2,5% gestegen is. Daarmee is december verreweg de beste beursmaand in het hele jaar. Dank u Sinterklaasje. 

MSCI

Gelden moeten belegd worden

De vraag is waarom dat nu zo is. Wel, het zou natuurlijk kunnen dat het iets te maken heeft met Sinterklaas of de kerstman. Maar zelf geloof ik daar niet zo in. Het lijkt me ook weinig van doen te hebben met de algemene stand van zaken op de internationale beurzen of de wereldeconomie, of zoiets. Nee, ik denk dat we het gewoon iets dichter bij huis moeten zoeken. Want december is nu eenmaal ook de maand dat er nogal wat gelden binnenvloeien bij de pensioenfondsen, levensverzekeraars etc. En dat geld moet dan een nieuwe bestemming krijgen. Liefst voor het eind van het jaar, wanneer de boeken gesloten worden en het werk aan de jaarverslagen begint. Al te grote kasposities geven daarbij de indruk, dat er wat weinig actie is geweest door diegenen die toch al niet bekend staan om hun lage salarissen. Om over de bonussen maar niet te spreken.

Stand-Poor

Wat dat betreft zit het dit jaar met de Amerikaanse ‘managers’ wel goed. De S&P staat immers nu al ongeveer 80 punten boven de slotkoers van 1111 op 31 december 2003. Dat is dus 7% winst voor de welbetaalde ‘indexvolgers’. Kassa! En dat alles dankzij de stijging in de laatste maand. En het eind is wellicht nog niet in zicht, want er zijn nog ruim drie weken te gaan. Er kan wellicht nog wel een punt of 50 bij komen. Dat wordt dus een ruimbedeelde Kerst voor deze ‘wizards’. En dat alles met de inleg van evenzovele gewone werkende mensen, die alleen maar een appeltje voor de dorst opzij willen leggen voor de dagen die nog komen gaan.

AEX

Er zit wellicht meer in het vat

De Nederlandse collega’s van deze ‘croupiers’ in het casino van de wereldwijde financiële markten doen het wat dit betreft iets rustiger aan. Daar zien we namelijk dat de AEX dankzij de recente stijging nog maar net boven de slotkoers van 337 op 31 december 2003 is uitgekomen. En zelfs enige dagen moeite heeft gehad om dit niveau los te laten binnen het opgaande trendkanaal. Ja, dat wordt dus afzien voor onze Nederlandse ‘boys’.

Maar ook hier geldt – net als bij de S&P500 – dat er in de nog resterende drie weken van dit jaar wellicht nog meer in zit. Want het is immers gewoon een feit, dat er over een breed front uitgebroken is uit de dalende trend van dit jaar.

Wat de AEX betreft, zien we een duidelijke steun op 337 en daaronder op 330. Aan de bovenkant is er potentieel tot 349. Dat komt overeen met de oude top van eind juni dit jaar en met de bovenkant van het huidige (zwarte) trendkanaal. Zolang dus de opgaande steunlijn van het kleine (paarse) trendkanaaltje het houdt, is dit het eerste koersdoel. Deze steun ligt op dit moment op 341 of daaromtrent. En bij een koers 342 van dit moment zijn er nog 7 punten te gaan.

Liever callopties kopen dan putopties schrijven

Daar kunnen we dan op inspelen met een geschreven putoptie, bijvoorbeeld de Put AEX dec. 340. Maar die brengt op dit moment slechts € 1,70 op. Dus beter is het in dit geval om een calloptie te kopen. Bijvoorbeeld de Call AEX jan 320 voor € 22,90. Deze calloptie heeft een Delta van 0,97. Dus dat betekent € 0,97 winst voor iedere punt stijging van AEX. Of bij zeven punten stijging € 6,80 winst op een investering van € 23,90. Dat is dus 28%, dat we met een beetje hulp van de ‘boys’ mogelijk al in een paar dagen kunnen realiseren.

In dat geval moeten we dan ook niet gaan zitten wachten natuurlijk. Maar direct onze winst pakken. En verder moeten we natuurlijk de steun op 341 en vooral die op 337 goed in de gaten blijven houden. Want het ook wel weer snel neerwaarts gaan. Immers, de fundamentele indicatoren zijn nog steeds verre van geruststellend.

Met hulp van de ‘good old boys’ is beleggen leuker.

Bert van Arkel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.