Scepsis, nervositeit, angst en wantrouwen beheersen de aandelenbeurzen momenteel. Vertwijfeld vragen beleggers zich af, hoeveel onheil er nog in lucht hangt. De kooplust is veel investeerders totaal vergaan in de afgelopen maanden. Niet het beste moment, dus, om een (r)entree te maken op de aandelenmarkt? Er zijn slechtere momenten denkbaar om aandelen in te kopen.Laten we beginnen met het inmiddels zeer goed gedocumenteerde, in de media breed uitgemeten slechte nieuws: de wereldwijde aandelenmarkten hebben een beroerd jaar achter de rug. Om dicht bij huis te blijven: de AEX-index daalde sinds begin 2008 maar liefst 52%. En, eerlijk is eerlijk, ook wíj weten niet of de malaise op de beursvloeren inmiddels voorbij is. Er zijn veel zaken die reden geven tot zorg. De kredietcrisis heeft het financiële systeem doen vastlopen, banken vertrouwen niemand meer en geen mens schijnt te weten wat er gebeuren moet met het astronomische bedrag dat aan collateralized debt obligations uitstaat. Bovendien is een recessie op verschillende plaatsen ter wereld inmiddels een realiteit en staan veel landen aan de vooravond van een (langdurige) conjuncturele krimp. Veel vrolijker kunnen we het helaas niet maken.

Slecht zicht op de bodem
Na deze opsomming van rampspoed hangt het onvermijdelijke ‘maar toch’ in de lucht. Zijn er bepaalde nuances aan te brengen? Een tweetal beurswijsheden kan misschien helpen om enige afstand tot de markt te nemen, om op die manier tot een meer uitgebalanceerd gezichtspunt te komen. Het gaat om twee uitspraken die in het verlengde van elkaar liggen:

  1. op de top is het uitzicht altijd het best
  2. op de bodem is het uitzicht altijd het slechtst

Of u nu een fervent alpinist of duiker bent of niet: de strekking van beide uitdrukkingen is eenvoudig te begrijpen. Staande op een bergtop is het uitzicht schitterend. Vanaf een dergelijk hooggelegen punt ziet u beduidend meer dan wanneer u zich in een dal bevindt. Op de bodem van de oceaan dringt weinig tot geen licht meer door zodat het er donker en koud is. In beide uitdrukkingen schuilt een analogie met de toppen en bodems waar u als belegger mee wordt geconfronteerd. Op het hoogtepunt van de internethype in 2000 leek er geen einde te komen aan de stijging van de beurskoersen. Er scheen een nieuw tijdperk aangebroken te zijn, waarin nieuwe regels golden. Winst maken was geen criterium meer in de new economy: alleen het perspectief op eventuele positieve resultaten in de verre toekomst was al genoeg voor een geldverslindend internetbedrijf om op de beurs door investeerders te worden omhelsd. Ofwel, het uitzicht was schitterend op de top: de bomen groeiden tot in de hemel.

Maar na de internethype volgde de internetcrash. Zeepbellen spatten uit elkaar, aandelenkoersen gingen onderuit, beleggers kwamen weer met beide benen op de grond te staan: de alpinisten begonnen aan een dramatische afdaling. De malaise duurde voort tot medio 2003. Tot overmaat van ramp vonden gedurende deze periode de aanslagen op de Twin Towers plaats, met alle gevolgen van dien. De AEX-index bereikte het dieptepunt van de bear market in maart 2003 op 217,8 punten, dezelfde maand waarin de Amerikanen ten strijde trokken tegen Irak. Angst voor een nieuwe reeks terroristische aanslagen, vrees voor een escalatie van de Irak-oorlog en onzekerheid omtrent de mondiale verhoudingen zorgden voor een grafstemming op de beurzen. Kortom, het uitzicht was belabberd op de bodem. Wie had gedacht dat de AEX in de vier jaren daarna meer dan verdubbelen zou, tot boven 560 punten?

Vorige week bereikte de AEX een droevige mijlpaal: op 20 november stond er intraday een koersniveau van 220,12 punten op het scherm, slechts enkele punten hoger dan het dieptepunt van 2003. Opnieuw bevinden we ons dus in een dal. En zoals we hierboven reeds vaststelden, is het uitzicht ook op dit moment allerminst goed: een combinatie van kredietproblematiek en economische neergang zorgt voor een zwartgallige stemming op de beursvloeren. Terecht? Misschien wel. Maar in maart 2003 was de spanning op de beurzen eveneens om te snijden, terwijl er een jarenlange bull market aan zat te komen. Uiteraard kunnen we hieruit niet concluderen dat de beurzen vanaf hun huidige niveaus alleen maar omhoog kunnen. De huidige problemen zijn van een andere aard dan vijf jaar geleden het geval was. Bovendien bieden historische ontwikkelingen geen garanties voor de toekomstige gang van zaken. Maar de geschiedenis leert ons wel te relativeren: terwijl iedereen ‘ach en wee’ roept, kan de bodem in zicht of zelfs al gevormd zijn. Vanuit dat perspectief is het de moeite waard om, ook ten tijde van malaise op de beurzen, te onderzoeken welke kansen de markt op dat moment biedt.

Twee voor de prijs van één
De dalende koersen die we in de afgelopen maanden zagen, hebben ook een groot voordeel: aandelen zijn op dit moment beduidend goedkoper dan aan het begin van dit jaar. Voor veel aandelen geldt, dat de koersen in 2008 gemiddeld gehalveerd zijn. Dit betekent dat u, ten opzichte van het begin van dit jaar, voor hetzelfde geld nu tweemaal zoveel aandelen kunt kopen. Mochten de koersen na halvering weer op het oude niveau komen, dan kan een stijging van 100% worden gerealiseerd.

Hoog dividendrendement
Het gemiddelde dividendrendement voor aandelen die zijn opgenomen in de AEX-index, ligt momenteel rond 6,4%. Uw blootstelling aan koersrisico wordt derhalve beloond met een mooie dividenduitkering.

Lage koers/winstverhouding
De koers/winstverhouding van veel aandelen is op dit moment erg laag. De dalende koersen hebben ervoor gezorgd dat de verhouding tussen de koers en de winst per aandeel uitkomt op 4,5. Dit betekent dat u op dit moment gemiddeld slechts 4,5 keer de winst per aandeel betaalt voor aandelen in de AEX-index.

Kansen benutten en risico’s afdekken
Er zijn derhalve slechtere momenten te kiezen om aandelen in te slaan. Zijn er ook betere momenten denkbaar? Misschien wel: we weten immers niet waar de bodem van de huidige bear market komt te liggen. Ligt het dieptepunt reeds achter ons? Of kunnen we nog meer misère verwachten op Beursplein 5? Hoe het ook zij, BeursBulletin heeft niet de ambitie om exact op de bodem in te stappen. Buy the dip: een mooie slogan, maar voor wie niet beschikt over een glazen bol is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Toch willen we graag de interessante mogelijkheden benutten die zich momenteel voordoen. Daarom selecteert BeursBulletin op dit moment aandelen die er, technisch bezien, goed bijliggen en derhalve beschikken over opwaarts potentieel. Een rit naar boven zouden wij niet graag willen missen, zodat wij inmiddels een aantal kansrijke aandelen in portefeuille hebben opgenomen. Gezien de huidige, onzekere marktomstandigheden verliezen we echter het risico niet uit het oog: wij dekken onze aandelenportefeuilles af met shortposities. We bevinden ons immers nog in het dal. Wij vertrouwen dan ook op ons beleggingssysteem, dat zowel op de top als in het dal een prima kompas is: in de afgelopen vier jaar is de winst op onze aandelenportefeuilles opgelopen tot circa 85%, terwijl de AEX het daarentegen met een verlies van 26% moet stellen.

Harm van Wijk, BeursBulletin

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.