TopPortefeuille

Het vertrouwen onder beleggers neemt weer toe

De Europese markten daalden in mei opnieuw. De Europese beurzen daalden in februari fors, waarvan ze nog niet zijn hersteld. De Eurostoxx50 daalde in mei met 3,68%. Het BeursBulletin beleggingsfonds heeft in mei een plus van 0,14% gescoord.

2018 is een turbulent jaar

De AEX wist het meerjarig record op 23 januari aan te scherpen tot 572,81 punten om vervolgens op 9 februari een laagste stand van 515,96 punten te laten optekenen. Het tweede kwartaal loopt al het al positiever. Beleggers worden echter voortdurend op het verkeerde been gezet, door de forse bewegingen.

 

Schijnbewegingen

De optiestrategieën hebben het nog steeds zeer moeilijk vanwege de lage premies en de vele schijnbewegingen. De aandelenstrategieën doen het in 2018 opnieuw beter dan de AEX index. Met name de dividend- en de ETF-strategie doen het tot op heden prima. Het spreiden over verschillende strategieën bevalt dan ook uitstekend.

 

AEX dag

Trading Navigator op kopen

De Trading Navigator gaf begin april weer een koopsignaal, dus zitten we objectief bezien op weekbasis nog steeds in een stijgende trend. Sinds het koopsignaal is de AEX verder opgeklommen en heeft recent de top van 2018 getest. Gezien de lage optiepremies, blijven we nog steeds voorzichtig met opties.

 

Europa oogt zwak

Het enthousiasme is in Europa nog ver te zoeken. De Europese beurzen noteren voor 2018 nog steeds rond de start van het jaar. De Duitse DAX en de Stoxx 50 scherpten eind maart de dieptepunten voor 2018 verder aan. De top van 2018 is voor zowel de DAX als Stoxx50 nog ver weg. Er lijkt zelfs een lagere top te zijn gevormd. De Euronext 100 daarentegen wist het record voor 2018 wel verder aan te scherpen.

AEX week

De maandcyclus vormt een midcycle low

Wanneer we nog een stapje hoger gaan kijken, naar de maandcyclus, dan lijkt er een midcycle low te zijn gevormd, wanneer we ervan uitgaan dat de bodem medio 2017 is gevormd. De bodem op weekbasis duidt op de vorming van midcycle low, zodat we aan de tweede helft van de maandcyclus lijken te zijn begonnen.

 

De kwartaalcyclus vormt een midcycle low

Op de kwartaalgrafiek lijkt inmiddels ook een midcycle low te zijn gevormd zodat we ook hier met de tweede helft van de cyclus lijken te zijn begonnen. Dit zou betekenen dat de AEX hogere koersen op de borden moet laten zien. Vooralsnog ontbreekt het echter nog aan enthousiasme onder beleggers.

 

Het vertrouwen onder beleggers neemt weer toe

Iedere grote beweging, begint bij een kleine beweging, dus daarom houden we de daggrafiek en de weekgrafiek scherp in de gaten. De daggrafiek lijkt nu een nieuwe hogere bodem te hebben gevormd binnen de stijgende trend. Het zou een teken van kracht zijn wanneer de AEX boven de toppen van 2018 weet uit te breken.

AEX kwartaal

De Amerikanen tonen een verdeeld beeld

De Amerikaanse indices tonen een verdeeld beeld. De Dow Jones en de S&P 500 proberen te herstellen van de klap in februari. De technologie index Nasdaq staat alweer bijna op het recordniveau van 2018. De kleinere fondsen van de Russell 2000 hebben zelfs het record voor 2018 alweer aangescherpt.

 

Meer aandelen in een stijgende trend

Wanneer we kijken naar de trendindicator, dan zitten er momenteel 22 van de 30 aandelen in een stijgende trend, waar dat vorige maand 20 aandelen waren. 8 aandelen zitten dus in een dalende trend, zodat de stijging opnieuw iets breder wordt gedragen. Het lijkt er dus op dat er heel voorzichtig weer wat meer optimisme onder beleggers te zien is. Dit is ook te zien aan de meer neutrale stand van http://money.cnn.com/data/fear-and-greed

 

Lage optiepremies

De optiepremies zijn nog steeds historisch laag. We krijgen dus nog steeds weinig vergoeding voor het risico dat we lopen. De daling in februari met 50 punten, gevolgd door de stijging met circa 50 punten, zou gevoelsmatig toch meer premie op moeten leveren voor optiebeleggers.

 

IMPLICIETE VOLATILITEIT

 

 

Behoorlijke turbulentie

Het waren de afgelopen jaren pittige tijden voor optiebeleggers. Zeker gezien het feit dat de impliciete volatiliteit zo laag is en dus ook de premie op opties. De aandelenportefeuilles zoals de SuperMomentumPortefeuille (2017: + 85,1%) en de TopPortefeuille (2017: + 65%) deden het in 2017 fantastisch. Aanzienlijk beter dan de AEX index (+12,7%) of de Stoxx 50 (+6,5%).

 

TopPortefeuille

 

 

De kracht van spreiding

Dit is dus de kracht van spreiding. Op het moment dat enkele strategieën minder goed presteren, presteren andere strategie juist weer uitstekend. Ook de ETF-Portefeuille en de DividendPortefeuille doen het uitstekend. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe strategieën om daarmee een nog bredere spreiding te krijgen.

dividendportefeuille

 

 

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd het afgelopen jaar ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%.

 

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

 

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

 

 

2 antwoorden
 1. Gerard Koorevaar
  Gerard Koorevaar zegt:

  Toelichting op de ontwikkeling van het ‘Beursbeleggingsfonds’
  Voorheen kwam er een toelichting van de ontwikkelingen van de afgesloten maand. Daarnaast werd er ook een inkijkje gegeven waar Harm met het Fonds de komende tijd zijn rendement dacht te kunnen gaan behalen.
  Vraag:
  1. wordt er tot heden nog steeds een maandverslag geschreven?
  2. waar kan ik deze dan vinden?
  3. Misschien een suggestie om deze per mail onder de deelnemers van het Fonds te verspreiden?
  Alvast bedankt voor de reactie
  Hartelijke groet ;
  Gerard Koorevaar

  Beantwoorden
  • Harm van Wijk
   Harm van Wijk zegt:

   Hallo Gerard,
   1. wordt er tot heden nog steeds een maandverslag geschreven?
   Jazeker! Iedere maand!

   2. waar kan ik deze dan vinden?
   Op beleggen.com onder andere.

   3. Misschien een suggestie om deze per mail onder de deelnemers van het Fonds te verspreiden?
   Dank je wel voor de suggestie!
   Ik heb deze maand een link geplaatst in het maandelijkse waardeoverzicht dat ik per mail heb verzonden.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.