High yield obligaties
High yield obligaties zijn bedrijfsobligaties, waarbij het rendement uit een rentevergoeding en een vergoeding voor het gelopen kredietrisico bestaat. Daarnaast is er een vergoeding vanwege de wat minder goede verhandelbaarheid (liquiditeit) van deze obligaties. De vuistregel is dat dit gemiddeld ongeveer 2% is.
Een goed beleggingsfonds houdt er rekening mee dat er voldoende liquiditeit in de totale beleggingsportefeuille is. Wel moet het zorgen dat het daarnaast voldoende ruimte heeft om de liquiditeitspremie op te strijken.
High yield obligaties kunnen een interessante beleggingscategorie zijn als aanvulling op een bredere beleggingsportefeuille met bijvoorbeeld staatsobligaties en aandelen. Vooral ook omdat de ‘high yield’-obligaties vaak restrictieve voorwaarden kennen en soms zelfs een claim op bepaalde bezittingen van het bedrijf. Zie ook Wikipedia voor een uitgebreide uitleg….
Restrictieve voorwaarden
De restrictieve voorwaarden beperken de mogelijkheden voor het management om teveel risico te nemen; de claim op bezittingen zorgt er voor dat er, in het uitzonderlijke geval van een faillissement, een betere restwaarde is dan bij de meeste Investment Grade bedrijven.
High Yield obligaties hebben hoger risico
De zogenoemde high yield obligaties, zijn obligaties die een ‘rating’ hebben lager dan ‘investment grade’. Kredietbeoordelaars zoals Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch Ratings gebruiken letters om de kwaliteit van een obligatie aan te duiden (zie illustratie). Ratings lager dan BBB/Baa worden aangemerkt als ‘no investment grade’, en worden ook wel junk bonds genoemd.
Junk bonds zijn dus obligaties van ondernemingen die een zeer lage ‘credit rating’ hebben. Beleggers die wel van een gokje houden, kunnen dit soort obligaties kopen. Defensiever ingestelde beleggers kunnen dit soort obligaties beter mijden. Staatsobligaties zijn dan doorgaans veiliger, hoewel dat dit natuurlijk ook geen garantie tot succes geeft.
We kennen natuurlijk ook wel het voorbeeld van Zimbabwe en andere minder stabiele landen. Zelfs in Europa staan landen te boek als minder veilig, te denken aan Griekenland, Spanje en Portugal.
Dynamiek van rente
De dynamiek van rente op high yield obligaties is net als normale obligaties. Het effectieve rendement (rente) stijgt als de obligatiekoers daalt. Andersom geldt het natuurlijk ook: Het effectieve rendement (rente) daalt als de obligatiekoers stijgt. Simpel gezegd: als beleggers veel vertrouwen hebben in een goede afloop, dan zullen ze de obligaties kopen. Als de koers stijgt, dan daalt de rente. Daarentegen: als beleggers niet veel vertrouwen hebben in een goede afloop, dan zullen ze de obligaties juist in de verkoop doen. Als de obligatiekoers dan daalt, dan stijgt de rente. Dus onthoudt: een stijgende obligatiekoers geeft een lagere rente en vice versa.
Weten welke obligaties in een stijgende of een dalende trend zitten? Zie https://slim.beleggen.com/tradingnavigator