Hindenburg Omen (reprise)

In de column van vorige week, ‘30% kans op een crash?’ schetste ik dat het nodig is om een bevestiging van het Hindenburg Omen te krijgen, wil er überhaupt een grotere kans op een crash ontstaan. Inmiddels is het zover, de bevestiging is er.

Vorige week schetste ik de vijf voorwaarden voor een Hindenburg Omen:

  1. Het aantal 52-weekse highs en lows aan de NYSE (New York Stock Exchange) dienen beide meer dan 2,2% te zijn van het totaal aantal NYSE-noteringen waarin die dag gehandeld werd;
  2. de 10-weekse MA (Moving Average/voortschrijdend gemiddelde) ofwel de 50-daagse MA dient stijgende te zijn;
  3. The McClellan Oscillator moet die bewuste dag negatief zijn (in de min dus);
  4. het aantal nieuwe highs mag niet meer dan tweemaal de nieuwe lows zijn;
  5. er dient een bevestiging te volgen in de vorm van nóg een Hindenburg Omenwaarneming. Beide waarnemingen dienen binnen 30 dagen plaats te vinden.

Het wachten was dus op tweede keer dat aan de voorwaarden voldaan werd. Afgelopen vrijdag zagen we volgens de Wall Street Journal 83 nieuwe highs op de NYSE voor het jaar en 95 nieuwe lows voor het jaar. Het laagste getal, 83 was 2,64% van het aantal verhandelde noteringen te weten 3143, ofwel meer dan de vereiste 2,2%. De nieuwe highs waren niet meer dan 2x de nieuwe lows, de McClellan Oscillator was negatief (-120) en het 50-daags voortschrijdend gemiddelde steeg. Ofwel, we hebben nu een officiële bevestiging van het Hindenburg Omen.

Wat betekent dit nu? Het betekent dat de kans op een crash aanzienlijk is toegenomen. Zoals ik vorige week liet zien, is de kans zo rond 30% dat we een forse daling krijgen. In 55% van de tijd daalden de beurzen meer dan 8% na een bevestigde Hindenburg Omen. In 77% van de gevallen daalden de markten tenminste 5%. In één op de 13 gevallen faalde het omen. Voor de helderheid: in de afgelopen 25 jaar heeft in elk geval nog nóóit een crashachtige beweging plaatsgevonden zónder een bevestigd Hindenburg Omen.

In een gezonde markt, of die nu stijgend of dalend is, zal het aantal aandelen dat een nieuwe high of een nieuwe low voor het jaar maakt, aangeven of we bullish of bearish moeten zijn. Veel nieuwe highs in combinatie met weinig nieuwe lows is bullish en omgekeerd. Echter, zowel veel nieuwe highs als veel nieuwe lows is een ongezonde marktomgeving. Dit betekent echter geen garanties op een crash, integendeel, maar wel een alarm dat nu is afgegaan en dat zegt dat we extra alert moeten zijn op een paniekbeweging die op z’n vroegst nu en uiterlijk binnen 4 maanden kan plaatsvinden.

Elmer Hogervorst

Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, www.goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.