Hoe beschermt u uw portefeuille tegen de naderende correctie?

Hoe beschermt u uw portefeuille tegen de naderende correctieCorrecties zijn van alle tijden. De risico’s voor een volgende correctie nemen toe, zoals we ook al aanstipten tijdens onze vorige AEX verwachting (AEX scherpt het jaarrecord aan, maar…). Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen en natuurlijk zijn er verschillende maatregelen mogelijk. Wij kozen voor een put AEX nov 370.

5 keer afgeketst

Als we naar de daggrafiek kijken, dan zien we dat we weer aan de bovenkant zitten van een stijgend trendkanaal waar de AEX al 5 keer eerder op is afgeketst. Zekerheden zijn er niet in het leven, maar door 5 keer af te ketsen op deze weerstandslijn is het belang van deze lijn toegenomen. En als er meer mensen naar kijken, en er naar gaan handelen, dan neemt het belang alleen maar verder toe.

Golfbewegingen

Daarbij komt dat de langere grafieken toe zijn aan het vormen van een nieuwe cyclusbodem. Zoals bekend, bewegen de beurzen in golfbewegingen. Het gaat nooit in een rechte lijn en de cycli kennen zelfs een zekere regelmaat. De bodems van 2003 en 2009 zijn duidelijk zichtbaar, net als de toppen van 2000 en 2007.

AEX kwartaal

Dalende trend

We zien ook dat de AEX sinds 2000 nog steeds in een dalende trend zit door de kenmerkende lagere toppen en lagere bodems. Het herstel na de bodem in 2009 is bovendien verre van krachtig, dus moeten we op onze hoede zijn. Niet in de laatste plaats omdat het laatste deel van de cyclus (waarin een nieuwe cyclusbodem moet worden gevonden) het meest negatief is.

Nieuwe bodem

De kwartaalgrafiek toont dat er alweer 18 kwartalen zijn verstreken sinds we een bodem hebben gezien. Aangezien de gemiddelde cyclus 20 kwartalen telt en de indicator een mogelijke top aanduidt, zou een nieuwe bodem niet lang op zich mogen laten wachten.

Veilig stellen van winsten

Ook de weekgrafiek maant ons tot meer voorzichtigheid. Weliswaar is de trend nog steeds duidelijk opwaarts, ook hier zien we dat de cyclus toch op zijn laatste benen loopt. Maar in een stijgende trend mag je natuurlijk nooit short gaan (nooit tegen de trend in handelen is een van de waardevolste uitgangspunten) het veilig stellen van winsten kan echter in deze fase worden overwogen.

AEX week

VIX rond historische dieptepunten

Hoe kunnen we nu onze portefeuille beschermen, zelfs als de AEX niet daalt, maar neutraal blijft bewegen? We kopen hiervoor een putoptie die enkele maanden loopt, zodat de tijdswaarde er niet te snel uitloopt. Bovendien zijn putopties nu relatief goedkoop, getuige de VIX die ver onder het gemiddelde staat en zelfs rond historische dieptepunten staat.

AEX vix

Volatiliteit

De VIX geeft overigens de volatiliteit of beweeglijkheid aan op de beurs. Bij een lage beweeglijkheid zijn opties goedkoop en kunnen we dus beter opties kopen dan verkopen. Verkopen doen we immers het liefst als iets duur is. Omdat we de portefeuille willen beschermen en de opties goedkoop zijn, werken we niet met spreads, maar kiezen we voor simpele putopties.

Schade beperkt

Het verlies in het geval dat de AEX stijgt of gelijk blijft, is te overzien omdat we nog steeds long posities (aandelen, ETF’s) in portefeuille hebben die meestijgen. Bovendien betalen we slechts een zeer lage premie. Voor een portefeuille van € 20.000 kunnen we volstaan met 1 putoptie voor circa € 400 (een optiecontract is maal 100, dus € 4,25 maal 100. Op deze wijze wordt de schade dus beperkt tot circa 2% van waarde van de portefeuille.

Brandverzekering

Omdat de putoptie loopt tot november, hebben we een brandverzekering tot de derde vrijdag van november. Natuurlijk hoeven niet zo lang te wachten met sluiten. We zouden bijvoorbeeld in oktober al de positie kunnen doorrollen omdat in de laatste maand de tijdswaarde er het snelste uitloopt.

380 put bijna tweemaal zo duur

We kozen voor de 370 omdat deze putoptie bij een daling van 10 punten ongeveer verdubbelt (onder gelijkblijvende omstandigheden). We kijken hiervoor naar de optieserie die 10 punten verder ligt en zien dat de 380 put bijna tweemaal zo duur is. Dit geeft dus aan dat deze optie vrij snel zal vermeerderen, mocht de beurs gaan dalen.

Ruim € 11.000 afdekken

De delta, ook wel hedge ratio genoemd, van deze put is circa -0,3. Dat houdt in dat als de AEX met € 1 daalt, de waarde van de putoptie met € 0,30 in waarde zal toenemen. 1 optie op de AEX staat (op dit moment) voor een mandje aandelen van circa € 38.000. Met een delta van -30% zouden we ruim € 11.000 kunnen afdekken (30% van 38.000).

De Grieken

Bij een (forse) daling zal de delta echter gaan veranderen (dit noemen we dan de gamma). Een andere Griek is de theta en dit geeft aan hoeveel premie er per dag wegloopt. We zien dat deze put iedere dag ongeveer 7 cent verliest. Onze brandverzekering kost dus elke dag circa 7 cent (maal 100).

Handleiding ‘Geld verdienen met opties’

Download de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties, geschreven door Drs. Harm van Wijk.

+ Bonus spreadsheets waarmee je eenvoudig de beste opties kunt selecteren.

+ Extra bonus een 5%-rendementsabonnement op OptieAlert.

+ 30 dagen niet goed, geld terug garantie.

Kijk voor meer informatie op https://beleggen.com/geld-verdienen-met-opties

Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk
www.beursbulletin.nl

www.beleggen.com

Harm van Wijk is directeur van BeursBulletin.nl. De auteur heeft diverse posities. Zijn handelssignalen kunnen op elk moment veranderen. De informatie in dit bericht is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.