Hoe beschermt u uw vermogen?

dividend shell

De Europese schuldencrisis heeft er weer een hoofdstuk bij: Spanje. Dit is alweer het derde land, dat een beroep doet op de vrijgevigheid van de Noord-Europeanen. Is Spanje, na Ierland, Portugal en Griekenland, het laatste land dat aan het infuus moet? Als u verwacht dat de crisis nog niet achter de rug is, dan kunt u overwegen om uw vermogen te beschermen. Ik leg u graag uit hoe ik dat doe.

Welke onderwerpen

Eén van de vragen die afgelopen week binnenkwam op mijn vraag welke onderwerpen u graag zou willen zien op www.beleggen.com was, waar je met je geld heen moet als de euro valt. Of moeten we zeggen wanneer de euro valt?

5% dividendrendement

Mijn voorkeur gaat uit naar ondergewaardeerde aandelen, die dan ook nog kunnen worden beschermd met een (langlopende) putoptie. Een ondergewaardeerd aandeel is bijvoorbeeld Royal Dutch Shell. Met 5% dividendrendement vind ik dit een interessante kandidaat. Dit dividendrendement kunnen we namelijk gebruiken om putopties mee te financieren.

Koopkracht achteruit

Waarom mijn voorkeur niet uitgaat naar sparen, mag duidelijk zijn. Met 1,2% vermogensrendementsheffing en 2,6% inflatie moet je 3,8% op jaarbasis ontvangen wil je er niet in koopkracht op achteruit gaan. Overigens is er natuurlijk nog een ander gevaar, namelijk dat je bank waar het spaargeld staat, omvalt.

Spaargeld gesaldeerd

Let daarbij op dat dan het spaargeld gesaldeerd wordt met een eventuele hypothecaire financiering die bij dezelfde bank loopt. Dit kan behoorlijk vervelende consequentie hebben. Beter is het dus om een andere bank te kiezen. Een optie is dan ABN Amro, omdat deze bank in handen is van de staat en daarom minder snel omvalt.

Nederlands Centraal Instituut voor Giraal Effectenverkeer

Aandelen vallen in het geval van een faillissement van de bank buiten de boedel omdat deze op uw naam staan. Aandelen worden geregistreerd door Euroclear Netherlands, het vroegere Necigef (Nederlands Centraal Instituut voor Giraal Effectenverkeer). Aandelen worden dus anders behandeld dan spaargeld, zoals ook de klanten van bijvoorbeeld Van der Hoop Effectenbank (2005) en DSB Bank (2009) hebben ervaren.

Europese Dividend Aristocrats

Royal Dutch Shell behoort tot de 3 Europese Dividend Aristocrats. Dit zijn Large Caps (aandelen met een grote marktkapitalisatie) die minimaal 20 jaar het dividend hebben verhoogd of minstens gelijk hebben gehouden. Omdat het dividend in dollars wordt uitgekeerd, was het dividend in euro’s in 2011 echter lager. Royal Dutch Shell bezit en exploiteert wereldwijd benzine tankstations en is dus minder afhankelijk van de ontwikkelingen binnen Europa. Op Bloomberg komen we de volgende cijfers tegen:

Koers € 25,54

Dividendrendement (Dividend Yield Annualized) 4,99%

Koers-winst (trailing) – (Earnings Per Share ttm) 6,4

Dividendrendement

Een dividendrendement van 5% is aanzienlijk hoger dan de rente op een spaarrekening of een staatsobligatie. Royal Dutch Shell keerde in 2011 € 1,2166 per aandeel uit (€ 0,3202 + € 0,3167 + € 0,2909 + €0,2888). Dit is een forse stijging ten opzicht van 2006 toen de aandeelhouders viermaal € 0,25 ontvingen.

Putoptie

Natuurlijk hebben we geen enkele garantie dat de koers van het aandeel niet nog lager kan. Wat we daarom kunnen doen, is een ‘verzekering afsluiten’ in de vorm van een putoptie. Met de putoptie hebben we het recht om de aandelen te verkopen tegen een van te voren afgesproken prijs, de uitoefenprijs.

Theta

We kunnen dan kiezen voor kortlopende opties of langer lopende opties. Ik kies vanwege de lagere opties/theta/” title=”theta”>theta voor lange opties. De theta van een optie geeft de theoretische waardevermindering van een optie per dag aan. Bijvoorbeeld een theta van 0,03 houdt in dat de optie bij een gelijkblijvende koers van de onderliggende waarde per dag 3 cent aan waarde verliest.

Uitoefenprijs

Als we de putopties van december 2016 met een uitoefenprijs van 24 willen kopen, dan betalen we hier op het moment van schrijven € 5,35 voor. De theta van deze optie is 0,0002. Dit is aanzienlijk lager dan dezelfde optie die expireert op 20 juli 2012, waar we € 0,20 voor moeten betalen. De theta hiervan is 0,0041.

Welke optie het meest interessant

We kunnen nu kijken welke optie het meest interessant is. Dit hangt af van onze visie en hoeveel risico we willen lopen. Als we weinig risico willen lopen, dan kunnen we kiezen voor een uitoefenprijs van € 28, dus boven de huidige koers. Het minimale rendement is dan 1,6%. Door de optie kunnen we niets verliezen, maar helaas ook niet veel verdienen als de koers licht stijgt, omdat we eerst de betaalde premie moeten terugverdienen.

Fonds

Royal Dutch

Koers

€ 25,52

Dividend

€ 1,22

Dividend verhoging per jaar

5,00%

Tijd tot expiratie in jaren

4,52

Verwachte dividenden tot expiratie

€ 6,00

Uitoefenprijs

€ 20,00

€ 24,00

€ 28,00

Optie- premie

€ 3,20

€ 5,30

€ 7,90

Intrinsieke waarde

€ 0,00

€ 0,00

€ 2,48

Verwachtingswaarde

€ 3,20

€ 5,30

€ 5,42

Totale investering

€ 28,72

€ 30,82

€ 33,42

Minimale totale opbrengst

€ 25,96

€ 29,96

€ 33,96

Minimaal rendement

–€2,76

–€0,86

€ 0,54

Minimaal rend. als % v.d. totale invest.

-9,60%

-2,80%

1,60%

Minimale koers op expiratie voor break-even

€ 22,72

€ 24,82

€ 27,42

Uitoefenprijs van € 20

We kunnen ook kiezen voor de optie met een uitoefenprijs van € 20. We lopen dan meer risico. In het slechtste geval verliezen we bijna 10%, maar als de koers van Royal Dutch Shell boven € 22,72 blijft, dan verdienen we toch geld. Hoeveel rendement we maken, is afhankelijk van de stijging van de koers van het aandeel, maar dat kan dus behoorlijk oplopen.

Uitoefenprijs van € 24

Een tussenvorm is een optie met een uitoefenprijs van €24. Inhet slechtste geval verliezen we dan maximaal 3%. Dit is te overzien, zeker als we bedenken dat dit zelfs gebeurt als de euro valt en verschillende landen om ons heen zouden omvallen. We profiteren bovendien van een eventuele stijging van de koers van Royal Dutch Shell en ons break-even ligt dan bij € 24,82. Uitgangspunt is natuurlijk wel dat de dividendgroei intact blijft. Maar zelfs als wordt het dividend gepasseerd of verlaagd, dan nog blijft de schade redelijk beperkt.

Kortlopende call opties

We kunnen deze strategie nog uitbreiden met het schrijven van kortlopende call opties op de aandelen die we hebben gekocht. We ontvangen hiervoor premie waardoor we het rendement kunnen verhogen. Dus zelfs als het dividend wordt gepasseerd, dan kunnen we de aanschaf van de putopties financieren met het verkopen van kortlopende call opties.

Rendement op jaarbasis 33,8%.

Als u denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen met de euro, dan kunt u overwegen om een constructie op te zetten, zoals we lieten zien in de column 42,2% rendement met Total. We kopen dan 1000 aandelen Royal Dutch Shell en schrijven 10 calls en 10 puts op december met als uitoefenprijs 26, rond het huidige niveau. Het verwachte netto rendement op jaarbasis is dan maar liefst 33,8%.

Royal Dutch Shell jaar grafiek

We investeren dan € 22.848,59 en na een half jaar is de opbrengst € 26.631,23 als het aandeel Royal Dutch Shell gelijk blijft of stijgt. Een daling tot € 24,37 is overigens geen probleem. Daaronder wordt het natuurlijk een heel ander verhaal.

RDS

dec-12

€ 26,00

Aandeel bij koop

€ 25,73

Aand. bij verkoop

€ 26,00

Waarde call optie

€ 1,09

Waarde put optie

€ 1,90

Dividend

2012

€ 1,20

Aantal jaren

0,53

Rendement per jaar

33,8%

Break-even koers

€ 24,37

Begin investering

€ 22.848,59

Opbrengst aandeel

€ 26.000,00

Totale opbrengst

€ 26.631,23

Handleiding Geld verdienen met opties

Meer strategieën zoals deze vindt u in de handleiding Geld verdienen met opties. Download op www.beleggen.com/geld-verdienen-met-opties de handleiding vol met geheimen hoe geld te verdienen met opties. U ontvangt tevens als bonus Excel spreadsheets, waarmee u eenvoudig de beste opties kunt selecteren. Met mijn ‘30 dagen niet goed, geld terug garantie’ loopt u geen enkel risico.

OptieAlert

Een soortgelijke combinatie is per e-mail en sms verstuurd aan de abonnees van www.optiealert.nl BeursBulletin hanteert voor deze portefeuille een systeem dat uniek is in de beleggingswereld. U betaalt hier niet voor een periode maar voor het behaalde rendement. Ga voor meer informatie naar www.optiealert.nl.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

2 antwoorden
 1. Cees van Straten
  Cees van Straten zegt:

  Ik houd een aantal van de BeursBulletin-portefeuilles aan. UIt een oogpunt van vermogensbescherming heb ik een tweetal vragen: 1. Welke van uw portefeuilles gaan het beste rekening houden met het scenario “AEX binnen nu en 6 maanden naar 225” en het advies “WEGWEZEN UIT AANDELEN”(Gebr. Abma, OHV Vermogensbeheer)? 2. Kunt u commentaar geven op het Telegraafartikel van hedenmorgen over het laatstgenoemde?

  Beantwoorden
 2. Harm
  Harm zegt:

  Hallo Cees,
  De BeursBulletin portefeuille die het beste rekening houdt met het scenario “AEX binnen nu en 6 maanden naar 225” is de ProtectiePortefeuille (zie

  Het advies “WEGWEZEN UIT AANDELEN” deel ik niet. Er zijn momenteel inderdaad risico’s, maar ook zeker mooie kansen.

  Ik wijs daarbij graag op de RatioPortefeuille (zie https://beleggen.com/ratioportefeuille-dit-jaar-weer-in-de-plus/) die het ondanks de halvering van de AEX, toch een mooi resultaat heeft gehaald.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.