Hoe geld verdienen met opties in 2022? Deel één van deze eenmalig en zeer waardevolle training

Inhoudsopgave

Geld verdienen met opties. Kan dat? Ja, en ik laat u precies zien hoe!

Deel 1 van deze online training. We starten met de basis van opties. Want als de basis niet goed is…

De online training, waarin ik precies laat zien wat call opties en putopties zijn en wat het voordeel is van opties ten opzichte van aandelen en bijvoorbeeld wat in the money is, out of the money is en at the money.

Er zijn twee soorten opties: call opties en putopties. Opties zijn derivaten, dus afgeleid van een onderliggende waarde. Het voordeel van opties is dat je ze net zo makkelijk kan kopen als kan verkopen.

Opties bieden veel voordelen

Laat je niet afschrikken door mensen, die zeggen dat opties risicovol zijn. Ik zorg er altijd voor dat ik de risico’s beperk. Het mooie van de financiële markt is dat je eerst iets kan verkopen, zonder dat je het bezit. Dus in plaats van laag te kopen en hoog te verkopen, kunnen we dit omdraaien en hoog verkopen en daarna laag kopen.

Expert Tip: Zelf je vermogen uitbouwen? Volg in dit bewezen systeem enkel de koop- en verkoopsignalen (groen en rood). Rendement gemiddeld 7,4% – 20,6%/jaar.  Bekijk je mogelijkheden hier

Dit is vooral handig in een rustige markt. De premies reageren namelijk wel op volatiliteit van de onderliggende waarde. Dit is in 2002 al onderzocht. Er werd daarbij een vergelijking gemaakt tussen de bewegingen op de optiemarkt en die in S&P 500-index.

Hieruit bleek dat de optiemarkten snel reageerden op bewegingen van de index en die bewegingen werden nog meer uitgesproken in periode van grote volatiliteit op de beurs. In volatiele periode zullen opties dus duurder zijn dan in periodes dat het er op de beurs eerder rustig aan toegaat. Uit een andere studie blijkt dat opties zelfs kunnen waarschuwen voor een ingrijpende gebeurtenis op de beurs (1).

Hierover is in 1991 zelfs een interessante studie verschenen door David S. Bates. Bates onderzocht dat op basis van de evolutie van de optiekoersen de crash kon voorspeld worden. Hij toonde aan dat out-of-the-money-puts erg duur waren in het jaar voorafgaand aan de crash. Dat gold meer bepaald voor de periode van oktober 1986 tot augustus 1987. Twee maanden voor de komst van de koersval op de beurs van Wall Street waren de beleggers dus al op hun hoede voor een aankomende gebeurtenis. Maar dat de crash een dergelijke omvang zou krijgen, had uiteraard niemand verwacht. In het kader van de studie onderzocht Bates de evolutie van de optiekoersen in de periode 1985-1987 (2).

Na deze crash zijn handelaren ook voorzichtiger geworden. De beleggers werden door deze crash met de neus op de feiten gedrukt: grote koersbewegingen op de beurs zijn niet onmogelijk. Dit vertaalde zich automatisch in een grotere risicoaversie bij optiebeleggingen. Zo waren beleggers meteen bereid om meer te betalen voor put-opties(3).

Creëren van een hefboom met opties

Het grote voordeel van opties is, dat je een hefboom kunt creëren waardoor je minder kapitaal nodig hebt. Je kunt je geld dus slim inzetten. Je kunt met een kleine investering zorgen dat je een potentieel grote winst maakt.

Investeer slechts een fractie en profiteer van de volledige winst

Vergelijk het met het kopen van een huis waarbij je zelf 10% investeert en de rest leent van de bank. Je hoeft slechts een fractie van de prijs te investeren om het volledige rendement op het huis te kunnen maken. Je moet echter goed weten hoe je de juiste opties selecteert om je winsten te maximaliseren.

Kopers van opties hebben een recht en verkopers hebben een plicht

Een koper van een optie heeft een recht. Een verkoper van een optie heeft een verplichting. Een koper van een call optie heeft de verwachting dat de onderliggende waarde zal gaan stijgen. Bijvoorbeeld opties op aandelen Royal Dutch Shell.

Maar wat zijn de gevolgen op de optiepremies wanneer het risico bestaat dat de onderliggende waarde failliet zal gaan? Dat risico houdt in dat de bezitters van de aandelen van het bedrijf in kwestie met lege handen zullen achterblijven. Hetzelfde geldt uiteraard voor call-opties, want die zullen eveneens waardeloos aflopen. Dat is vanzelfsprekend niet het belang voor put-opties, want die zullen juist geld opbrengen. Uit onderzoek blijkt dat de optiebeurs de risico’s op een wanbetaling of faillissement al in een vroeg stadium incalculeert (4).

RDS kwartaal

Een koper van een optie betaalt premie aan de verkoper

De koper van de optie heeft het recht om gedurende een van tevoren afgesproken periode (totdat de opties expireren) tegen een van tevoren afgesproken prijsniveau (de uitoefenprijs) zijn recht uit te oefenen. De koper betaalt aan de verkoper van de optie hiervoor een premie.

Vergelijk opties op aandelen met de optie op een huis

Vergelijk het met de optie op een huis. We krijgen dan het recht om gedurende een bepaalde periode het huis te kunnen kopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Als de waarde van het huis stijgt, verdienen we geld. Het recht wordt op dat moment geld waard.

Een beperkt verlies en een ongelimiteerde winstpotentie

De koper heeft geen verplichting om het recht uit te oefenen en kan besluiten om geen gebruik te maken van het recht om de onderliggende waarde te kopen wanneer dit niet winstgevend is. De koper van de optie heeft dus een beperkt potentieel verlies ter grootte van de premie, die wordt betaald voor de optie maar heeft een ongelimiteerde winstpotentie.

We hebben altijd een keus bij opties

Net als bij de optie op een huis, als de waarde van het huis daalt, dan verliezen we geen geld omdat we dan het recht niet gaan uitoefenen. Het was immers een recht en geen plicht. Op de optiebeurs moeten we daarvoor natuurlijk wel een bedrag betalen voor dat recht.

Een koper van een putoptie verwacht dat een aandeel kan gaan dalen

De koper van een put optie heeft de verwachting dat de onderliggende waarde in prijs gaat dalen. Een koper van een put heeft het recht om bijvoorbeeld 100 aandelen Royal Dutch Shell gedurende een bepaalde periode tegen een van tevoren afgesproken prijs te verkopen.

Een putoptie biedt de koper veel winstpotentie

De koper van de put heeft geen verplichting om de aandelen te verkopen wanneer dit niet winstgevend is. De koper van de putoptie heeft dus een beperkt verlies potentieel, namelijk het bedrag dat is betaald als premie, maar heeft tegelijk een ongelimiteerde winstpotentie.

Vergelijk een putoptie met een brandverzekering

Je kunt een putoptie vergelijken met een brandverzekering. Je kan op dat moment je huis verkopen aan de verzekeringsmaatschappij wanneer de waarde van het huis, bijvoorbeeld in het geval van brand, minder waard is geworden, tegen een van tevoren afgesproken prijs. Voor dit recht betaal je dan natuurlijk wel een premie aan de verzekeringsmaatschappij.

Direct verkopen of later tegen een van tevoren afgesproken prijs

Als je de aandelen wilt verkopen, dan kun je ervoor kiezen omdat dat direct te doen of door het kopen van een putoptie zodat je kunt vastleggen tegen welke prijs je wilt verkopen en op welke expiratiedatum.

Verkopers van opties hebben een tegengestelde visie

Aan de andere kant, de verkopers van call en putopties, hebben een tegengestelde visie op de onderliggende waarde. De verkoper van een call optie heeft een neutrale tot negatieve visie op de onderliggende waarde en heeft de verplichting om zich aan het contract te houden, wanneer de koper beslist om het optiecontract uit te oefenen.

Verkopers van opties hebben een verplichting

Een verkoper van een putoptie heeft een neutrale tot positieve visie op de onderliggende waarde en heeft de verplichting de aandelen te kopen wanneer de koper van de put optie besluit om zijn recht uit te oefenen.

Verkopers van opties hebben een gelimiteerd winstpotentieel en een ongelimiteerd verlies potentieel

Verkopers van opties zijn dus overgeleverd aan de beslissing van de optiekoper. De optieverkoper heeft een gelimiteerd winstpotentieel namelijk de prijs die werd betaald door de koper, maar tegelijkertijd een ongelimiteerd verlies potentieel. Waarom zou iemand opties willen verkopen als er een ongelimiteerd verlies potentieel is? De reden is, het draait allemaal om de waarschijnlijkheid en dus de statistische kansen.

Hoe groot is de kans dat je de loterij wint?

Veel beleggers zien opties als een loterij, waarbij ze voor een klein bedrag kunnen meespelen. Wanneer het aandeel een grote beweging maakt, dan kunnen ze een klapper maken. Maar hoe vaak gebeurt dat? Net zo vaak als dat je de loterij wint, vrijwel nooit dus.

Gokken is leuk, maar het kost wel veel geld

Dit zijn de lage kans transacties, vaak dichtbij de expiratie datum en ver weg van de huidige koers. De meeste mensen hebben een gokmentaliteit. Dit is natuurlijk best leuk voor een tijdje tenzij je keer op keer geld verliest. Daarom willen wij graag aan de andere kant opereren.

Waar kan je met een klein bedrag gokken met een berg aandelen?

Iedereen houdt ervan om een gokje te wagen, zeker wanneer je met de kleine investering een grote klapper kunnen maken. Want waar kan je met slechts € 100 gokken op een koersbeweging van 100 aandelen? Alleen op de optiebeurs.

Beleggen is iets anders dan gokken

Je krijgt de controle over iets groots, voor een heel klein bedrag. Dit is de reden dat veel beleggers geld verliezen met opties. Zij zien het als een loterij en concentreren zich op de transacties met de kleine kansen.

Wat is de richting en binnen welke termijn?

Het belangrijkste is, het inschatten van de richting van de onderliggende waarde binnen een bepaalde tijd. Om de een of andere reden denken veel beleggers dat ze kunnen voorspellen welke kant een aandeel op korte termijn op gaat. Ze kopen de opties met een kleine kans op succes.

Focus op de kansen en zet deze om een winst

Beter is het om te focussen op de kansen en deze kansen om te zetten in winst. Er is ook een slimme manier om opties te kopen, namelijk door het kopen van diep in de money opties. Hier kom ik later nog op terug.

Gebruik software die objectief aandelen selecteert

RDS koopsigaal

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel we zijn optimistisch over Royal Dutch Shell. De software die we gebruiken, de Trading Navigator, die objectief aangeeft of een aandeel in een stijgende of in een dalende trend zit heeft bijvoorbeeld een koopsignaal gegeven.

Welke uitoefenprijs en welke expiratiemaand?

We willen opties gebruiken om een hefboom te creëren met ons geld. We moeten nu beslissen welke uitoefenprijs en expiratiemaand we kiezen. Stel Royal Dutch Shell noteert € 21 en we kopen een optie met een looptijd van vijf maanden met een uitoefenprijs van € 25.

Het recht om 100 aandelen Royal Dutch Shell te kopen

Deze optie wordt verhandeld voor € 0,40 per optiecontract. Optiecontracten worden altijd verhandeld met een factor 100 dus onze fictieve call optie kost € 40 (€ 0,40 × 100). We krijgen daardoor het recht om 100 aandelen Royal Dutch Shell te kopen voor de komende vijf maanden voor slechtst € 40.

Ruim 1000% rendement met opties

Het koopsignaal ontstaat in maart 1999 dus we hebben dan tot augustus de tijd om de opties uit te oefenen. Inmiddels weten we dat de koers vijf maanden later rond € 30 stond. Met een uitoefenprijs van € 25 zou het contract minimaal € 5 waard zijn (€ 30 min € 25). De investering van € 0,40 zou dus meer dan 10 keer zoveel waard zijn, dus ruim 1000% rendement. En dat terwijl de koers in deze vijf maanden met circa 50% is gestegen. Klinkt goed nietwaar?

Wanneer gaan we winst maken?

We kunnen nu eenvoudig het punt berekenen waarop we winst gaan maken. De koers zal moeten stijgen boven € 25 + € 0,40 is € 25,40. Wanneer je van plan bent om deze optie voortijdig te sluiten, dan zou je winst kunnen maken, afhankelijk van hoe snel en hoe hard de koers stijgt. De meeste beleggers blijven echter zitten tot de expiratiedatum en hebben een grote kans om dan verlies te maken.

Het grote voordeel van opties: de hefboom

Het voordeel van het kopen van opties in plaats van aandelen is de hefboom. Je hoeft slechts een klein bedrag te betalen om te profiteren van de beweging van 100 aandelen. In plaats van € 2100 te betalen voor 100 aandelen Royal Dutch Shell, hoeven we slechts € 40 te betalen wanneer we opties gebruiken.

Boven de breakevenprijs moeten we kiezen

Wanneer Royal Dutch Shell boven onze break-even prijs komt van € 25,40, moeten we kiezen. We kunnen ofwel de optie verkopen op de optiebeurs en onze winst verzilveren of de optie uitoefenen en omzetten in daadwerkelijke aandelen.

Deep in de money opties

Wanneer we besluiten om de optie uit te oefenen dan moeten we het totale bedrag betalen voor de aandelen. In dit geval moeten we € 2500 extra betalen voor 100 aandelen wanneer we de opties uitoefenen. Ik zal hier uitgebreider op ingaan wanneer ik de diep in de money opties bespreek.

Je koopt iets zonder waarde en koopt dus hoop

Je moet je realiseren dat je iets koopt zonder echte waarde. Je gaat een contract aan om Royal Dutch Shell te kopen voor € 25 per aandeel. Waarom zou je € 25 per aandeel betalen wanneer je het aandeel kan kopen voor € 21 op de aandelenbeurs? De reden hiervoor is hoop. Veel mensen willen niet € 2100 betalen voor Royal Dutch Shell maar vinden het geen probleem om € 40 te betalen voor de kans dat ze Royal Dutch Shell boven € 25,40 kunnen kopen tussen nu en vijf maanden.

Het visualiseren van een long call strategie

Winst verlies long call optie

Veel mensen geven liever een klein bedrag uit en hopen dan dat de het aandeel stijgt en winstgevend wordt, in plaats van de aandelen te kopen op de aandelenbeurs tegen de huidige koers. Laten we eens kijken hoe de grafiek van een typisch long call strategie eruitziet. Het helpt om dit te visualiseren in een winst verliesgrafiek. In de grafiek zien we de aandelenkoers op de horizontale as en de winst of verlies op de verticale as.

Een ongelimiteerde winstpotentie bij het kopen van calls

Omdat de optie ons € 0,40 kost is dat het maximum wat we kunnen verliezen. Dit kunnen we zien aan de dikke horizontale lijn tussen de nul en € 25. Zoals gezegd hebben we, wanneer we opties kopen, een ongelimiteerde winstpotentie. De dikke lijn knikt omhoog bij onze uitoefenprijs van € 25 en kruist de nullijn bij € 25,40. Dit is ons break-even punt.

Gaat het aandeel daadwerkelijk stijgen binnen de gekozen periode?

Hoe hoger de koers van Royal Dutch Shell gaat, hoe meer geld we verdienen. Onze winstpotentie is ongelimiteerd. De vraag is echter of Royal Dutch Shell boven de € 25,40 komt in de komende vijf maanden? Niemand weet het maar daar hoop je op. Let op het woord hoop.

Wordt het hopen of wanhopen?

Wil je beleggen op basis van hoop? Zoals gezegd heeft de optie om Royal Dutch Shell te kopen voor € 25 vanaf de start geen echte waarde. Het wordt pas waardevol wanneer Royal Dutch Shell boven de break-evenprijs komt van € 25,40 (wanneer het wordt aangehouden tot aan de expiratiedatum).

Aan u de keuze

Dat is een stijging van meer dan € 4 vanaf het punt waarop Royal Dutch Shell nu wordt verhandeld. Dus wil je € 2100 investeren om 100 aandelen Royal Dutch Shell te bezitten of wil je slechts € 40 investeren met de hoop dat Royal Dutch Shell minimaal € 4 stijgt in de komende vijf maanden? U bent de enige die deze beslissing kan nemen.

Bereken de kans op succes

Natuurlijk het kost € 40, maar wat is de kans dat Royal Dutch Shell minimaal op het break-evenpoint komt? Gelukkig hebben we mogelijkheden om de kans daarop te berekenen. We maken daarbij gebruik van de volatiliteit en de standaardafwijking, ook wel standaarddeviatie genoemd.

Wat verwacht de markt?

We kunnen opzoeken wat de jaarlijkse impliciete volatiliteit is van Royal Dutch Shell. Op dit moment blijkt dat 15% per jaar te zijn. De markt als geheel prijst in dat de koers van Royal Dutch Shell op jaarbasis 15% hoger en 15% lager kan noteren. We kunnen dit bijvoorbeeld opzoeken op https://marketchameleon.com/Overview/RDS.A/IV/

Vola RDS

De Black en Scholes formule berekent de theoretische waarde van een optie

Dit kan worden berekend aan de hand van een ingewikkelde formule, de Black en Scholes formule, waarbij we een vergelijking kunnen maken met 1 onbekende, de impliciete volatiliteit. Op basis hiervan kunnen we berekenen op basis van de aandelenkoers van € 21 hoe groot de kans is dat over 150 kalenderdagen de koers boven € 25 noteert.

Gratis calculators voor opties

We kunnen dit doen op bijvoorbeeld https://www.optionstrategist.com/calculators/probability Beide zijn dus gratis tools die je kunt gebruiken om meer gecalculeerd een beslissing te nemen.

Heel vaak een klein bedrag verliezen

De kans dat de koers boven € 25 noteert over vijf maanden is 3,4%. De kans dat de koers onder € 25 noteert is 96,5%. Is deze waarschijnlijkheid groot genoeg om een transactie op te zetten? Ik weet het, het gaat maar om € 40, of natuurlijk een veelvoud van € 40 wanneer je bijvoorbeeld meerdere contracten handelt, maar doe dit een aantal keren en je loopt hard weg van de optiebeurs.

Calculate stock market probabilities

Niemand kan de toekomst voorspellen

Het probleem is dat de meeste beleggers de neiging hebben om uitoefenprijzen te kiezen die te ver weg zijn van de huidige koers van het aandeel of een expiratiedatum die te dichtbij ligt. Deze beleggers denken dat zij in staat zijn om de korte termijn prijsbeweging precies te kunnen inschatten. De realiteit is dat niemand dat kan.

Profiteren met een hefboom met minder risico

Later kom ik nog terug op de diep in de money opties ten opzichte van het kopen van aandelen waarbij je op dezelfde manier profiteert van de beweging van de aandelen, met een hefboom, en tegelijkertijd 50% minder risico loopt.

Met een putoptie speel je in op een prijsdaling

Laten we eens kijken naar de grafiek van een long put strategie. Wanneer je een putoptie koopt, speel je in op een prijsdaling van de onderliggende waarde. Net als bij de long call strategie, is je risico beperkt tot wat je betaalt voor de optie en de opbrengst is ongelimiteerd, dat wil zeggen tot waar de koers van het aandeel terugvalt naar nul.

Winst verlies long put

Het kopen van opties met lage kansen

Net als bij de long call, hebben beleggers de neiging om te concentreren op het kopen van de opties met de lage kansen, out of the money, dicht bij de expiratiedatum. In dit geval lijkt de grafiek omgedraaid. Dit komt omdat je winst omhoog gaat, wanneer het aandeel daalt. In dit voorbeeld hebben we een put optie gekocht met een uitoefenprijs van € 35 toen de koers van het aandeel op € 38 noteerde en betaalde € 0,35 aan premie (maal 100 is € 35).

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Een beperkt verlies en een enorme winstpotentie

De horizontale lijn geeft het maximale verlies aan, de premie die we hebben betaald, namelijk € 35. Hoe hoog de koers ook oploopt, we kunnen nooit meer verliezen dan € 35. Onze winst is ongelimiteerd, zoals je kunt zien aan de lijn wanneer de koers daalt. We kunnen geld verdienen tot de koers van het aandeel is gedaald tot nul.

De relatie tussen de uitoefenprijs en de aandelenkoers

Het volgende wat we moeten begrijpen over de basisprincipes van opties is de relatie tussen de uitoefenprijs die je kiest en de huidige koers van de onderliggende waarde. Er zijn drie termen die je moet begrijpen:

  • in de money
  • at the money
  • out of the money

helaas kennen opties een eigen jargon dus je moet deze termen kennen om succesvol te zijn met opties.

Hoe winstgevend met opties te beleggen

Ik heb al een aantal malen deze termen gebruikt, en ik wil je een aantal voorbeelden hiervan geven. Ik zal dit hier oppervlakkig doen en later hier dieper op ingaan om te zien hoe dit het winstgevend beleggen met opties beïnvloedt.

Out of the money en at the money opties

Voor call opties, als de uitoefenprijs hoger is dan de huidige koers van het aandeel dan noemen we dit out of the money. Bijvoorbeeld, als de koers van Royal Dutch Shell op € 20 staat, dan zijn alle uitoefenprijzen boven € 20 out of the money. Iedere uitoefenprijs rond € 20 noemen we at the money. De uitoefenprijs € 20 is dus at the money.

In de money call opties

Tot slot, alle uitoefenprijzen van de call onder de huidige koers van het aandeel Royal Dutch Shell noemen we in the money. Wanneer de koers van Royal Dutch Shell € 20 noteert, dan zijn alle uitoefenprijzen van de call opties onder € 20 in the money.

Out of the money putopties

Bij putopties is het precies het tegenovergestelde. Iedere optie waarbij de uitoefenprijs lager is dan de huidige prijs van het aandeel noemen we out of the money. Bijvoorbeeld als de koers van Royal Dutch Shell op € 20 staat, dan zijn alle uitoefenprijzen onder 20 euro out of the money.

In the money putopties

Alle uitoefenprijzen rond de huidige koers van het aandeel noemen we at the money. Tot slot iedere uitoefenprijs van de put boven de huidige koers van het aandeel noemen we in the money. Wanneer Royal Dutch Shell op € 20 noteert, noemen we alle uitoefenprijzen daarboven in the money.

Opties reageren verschillend op bewegingen van de onderliggende waarde

Het is belangrijk om deze termen te kennen omdat deze opties” title=”optie”>opties verschillend reageren afhankelijk van de mate waarin de optie in, out of at the money is. We gaan uitgebreid in op hoe iedere type optie de winstgevendheid van de positie kan beïnvloeden.

Wat zijn de meest waarschijnlijke grenzen van de AEX?

Het is ook belangrijk om de juiste tools te gebruiken om alles goed door te rekenen. Bijvoorbeeld ook met de tweede trading navigator die precies berekend wat de meest waarschijnlijke grenzen zijn waarbinnen de AEX de komende 5 weken naar verwachting zal blijven.

AEX short strangle feb

Een grote kans dat de positie met de winst afsluiten

Want als we dan aan de bovenkant een out of the money call schrijven en aan de onderkant van de bandbreedte een out of the money put schrijven, dan is er statistisch een grote kans dat we deze positie met een winst afsluiten.

De basis van opties

We hebben dus gekeken naar de basis van opties. Specifiek wat call opties en putopties zijn. Ze kunnen worden gebruikt als vervanging voor een directe belegging in aandelen. De relatie tussen de prijs van het aandeel en de uitoefenprijs bepaalt of een optie out of the money, at the money of in de money is. Het kiezen van de juiste uitoefenprijs zorgt ervoor dat de kans op winst wordt vergroot.

De prijsvorming van opties

Opties zijn derivaten, afgeleide producten en de prijs wordt dus afgeleid van de onderliggende waarde. De waarde van een optie kan worden bepaald aan de hand van een formule. Zo weet je dat je nooit teveel betaalt voor een opties” title=”optie”>optie of opties niet te goedkoop verkoopt.

Begrijp hoe optie formules werken

De market makers op de optiebeurs gebruiken ook deze formules en daarom is het belangrijk om ook zelf te begrijpen hoe deze formule werkt. De factoren die de prijs van een optie bepalen zijn:

  • de intrinsieke waarde, die kan worden berekend op basis van de huidige waarde van de onderliggende waarde, bijvoorbeeld een aandeel en de uitoefenprijs van de optie.
  • de extrinsieke waarde, die wordt bepaald door de resterende looptijd van de optie, de volatiliteit, het rentepercentage en eventuele dividenden.

De theoretische waarde van opties

Wanneer je deze factoren invoert in software, die rekent met het Black Scholes optieprijsmodel dan wordt hieruit de theoretische waarde berekend. De theoretische waarde kan behoorlijk afwijken van de prijs die je betaalt op de optiebeurs. Ik kom hier uitgebreider terug wanneer we het gaan hebben over de volatiliteit, oftewel de beweeglijkheid.

De markt heeft altijd gelijk

Deze cijfers zijn vrij eenvoudig te vinden, met uitzondering van de volatiliteit. Deze is wat complexer namelijk wat verwacht de markt, alle marktpartijen samen, van de toekomstige beweeglijkheid en wat was de historische beweeglijkheid. Uitgangspunt is altijd dat de markt altijd gelijk heeft. We noemen dit ook wel Whisdom of the crowd, oftewel de wijsheid van de groep. Een grote groep is in staat om vrij nauwkeurig een goede inschatting te maken van bijvoorbeeld het gewicht van een koe.

De gemiddelde schatting komt vrij nauwkeurig overeen met de werkelijkheid

Dit werd ontdekt toen er op een markt een loterij werd gehouden waarbij degene die het juiste gewicht van een koe kon raden de koe naar huis mocht nemen. Sommige mensen zaten te hoog, sommige mensen zaten laag maar het gemiddelde vrij nauwkeurig overeen met het werkelijke gewicht van de koe. Zo werkt het ook op de financiële markt. Sommige zitten te hoog, sommige zitten te laag maar het gemiddelde komt vrij nauwkeurig overheen de werkelijke waarde.

Intrinsieke waarde van opties

De intrinsieke waarde kwamen we al tegen bij de termen in the money, out of the money en at the money. Intrinsieke waarde geeft aan of de optie werkelijke waarde heeft of alleen tijd en verwachtingswaarde. Alleen opties die in the money zijn, hebben een intrinsieke waarde.

Hoe berekenen we de intrinsieke waarde en de extrinsieke waarde van opties?

Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Stel Royal Dutch Shell noteert nu € 27 per aandeel. De call 25 is in the money er wordt verhandeld voor € 3. Hoe berekenen we nu de intrinsieke waarde? Heel simpel we trekken de € 25 af van de € 27 en berekenen dat de intrinsieke waarde € 2 is. Dit betekent dat de extrinsieke waarde van de optie € 3 min € 2 is € 1 is. We noemen het ook wel tijd en verwachtingswaarde.

De intrinsieke waarde van putopties

Hetzelfde kunnen we doen voor bijvoorbeeld de put 30 waarvoor een premie wordt betaald van € 4. De intrinsieke waarde is € 30 min € 27 is € 3. De extrinsieke waarde is dus € 4 min € 3 is € 1. De intrinsieke waarde geeft dus aan of een optie echt waarde heeft of niet.

De extrinsieke waarde oftewel de tijd en verwachtingswaarde

De extrinsieke waarde wat overblijft na het aftrekken van de intrinsieke waarde. Dit noemen we ook wel de tijd en verwachtingswaarde zoals de dagen tot aan expiratie, de beweeglijkheid het rentepercentage en eventuele dividenden.

Heeft de optie echte waarde?

Een andere manier om te kijken of een optie intrinsieke waarde heeft, is om deze uit te oefenen. Is er een financieel voordeel te halen wanneer de optie wordt uitgeoefend door deze optie om te zetten in aandelen?

Uitoefenen van de optie en direct verkopen van de aandelen

Stel dat Royal Dutch Shell nog steeds op € 27 per aandeel noteert. De call 25 (de uitoefenprijs is lager dan de huidige koers van Dutch Shell) kan direct worden uitgeoefend, wat betekent dat we de aandelen kunnen kopen voor € 25 (€ 2 onder de huidige koers). Wanneer we deze aandelen direct zouden verkopen op de aandelenmarkt dan zouden we € 2 per aandeel verdienen. Deze optie heeft dus € 2 intrinsieke, dus werkelijke waarde.

Verdien je geld of verlies je geld wanneer je optie uitoefent?

Alle at the money en out of the money opties hebben geen intrinsieke waarde. Deze bestaan uitsluitend uit extrinsieke waarde. Hoe weten we dat? Wanneer we een at the money of een out of the money optie zouden uitoefenen, dan verliezen we geld.

Waarom zou je niet direct de aandelen zelf kopen?

Stel Dutch Shell noteert op € 27. De dichtstbijzijnde at the money call is dan de call 27. De dichtstbijzijnde out of the money optie is dan 28. Wanneer we een van deze opties zouden uitoefenen dan zouden we 100 aandelen Royal Dutch Shell moet kopen tegen of € 27 of € 28. Waarom zouden we dat willen doen wanneer we Shell zouden kunnen kopen op de aandelenmarkt? Dat doe je dus niet.

Een uitgeoefende optie bestaat niet meer en je verliest de tijd- en verwachtingswaarde

Wanneer we deze opties zouden uitoefenen, dan zouden we namelijk de extrinsieke waarde verliezen. Een optie die is uitgeoefend, bestaat niet meer. We zouden dus geld verliezen, nog afgezien natuurlijk van de transactiekosten.

De volgende keer: optiestrategieën

Genoegtermen voor nu even. Ik wilde deze termen eerst bespreken, omdat ik later in de training, wanneer we het gaan hebben over de strategieën, terugkom op deze begrippen. De volgende keer gaan we kijken hoe deze zes factoren:

  • de koers van het aandeel
  • de uitoefenprijs
  • de resterende looptijd van de optie
  • de verwachte volatiliteit
  • de rente
  • en de eventuele dividenden

worden ingevoerd in een optieprijs al om te berekenen wat de theoretische waarde is van een optie.

De 10 gewoontes van succesvolle ondernemers

Hoe word ik een succesvol ondernemer? Het antwoord op deze vraag zal iedereen, ook niet-ondernemers, interesseren.  Een betere ondernemer word je immers door als mens beter te worden. Iedere ondernemer droomt ervan om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen en de daaruit voortvloeiende gevolgen zoals vrijheid en geld. In dit rapport vindt u 10 gewoontes die succesvolle ondernemers gemeen hebben. Wil jij deze gratis handleiding? Bezoek dan onderstaande link:

https://www.30aandelen.nl/gewoontes

Meer weten over de software? Klik hier

Deel 2 vind je op https://beleggen.com/deel-2-van-geld-verdienen-met-opties-vola-delta-skew-en-nog-veel-meer/

Deel 3 vind je op https://beleggen.com/deel-3-van-hoe-geld-verdienen-met-opties-koop-aandelen-voor-de-helft-van-het-geld/

Deel 4 vind je op https://beleggen.com/deel-4-van-geld-verdienen-met-opties-ongedekt-schrijven-van-putopties/

Pin ook deze handige infographic om dit artikel eenvoudig terug te vinden.

geld verdienen met opties

Bronnen:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0304405X01000885
  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.1991.tb03775.x
  3. https://academic.oup.com/rfs/article/13/2/433/1594235?login=true
  4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/037842669400050D

2 antwoorden
  1. Kris Lasuy
    Kris Lasuy zegt:

    Geachte,
    Ik volg zoveel mogelijk webinar’s en opnames hiervan. Op een gegeven moment doet men een voorstel om tegen 7€ per maand te kunnen beleggen met opties? Hoe kan ik mij daarvoor inschrijven?
    Vriendelijke groeten,
    Kris Lasuy

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.