Hoe herken je een trend op de beurs?

Hoe herken je een trend op de beurs

Een trend op de beurs volgen kan je veel geld opleveren. Eens. De beurs is moeilijk te voorspellen. De ene week gaan al je aandelen omhoog, terwijl ze de volgende week plots rood kleuren. Toch is er een manier om een beter inzicht te krijgen in wat de beurs mogelijk gaat doen. Dit kan bijvoorbeeld door trends te herkennen. “The trend is your friend”, is een veelgehoorde uitspraak. Technische analisten zeggen dit niet voor niets. Er schuilt namelijk veel waarheid achter dit gezegde. Maar hoe herken je een trend? We leggen het hieronder uit.

Toppen en bodems in een trend

Om een trend te kunnen herkennen, moet je de grafiek kunnen lezen en begrijpen. Het is erg belangrijk dat je dit onder de knie hebt voordat je overgaat tot aankoop of verkoop van een financieel instrument. Meer specifiek, moet je kijken naar de bodems en de toppen in de grafiek. Deze tonen namelijk aan of een trend stijgend, dalend of zijwaarts is. Op basis van deze informatie kun je beslissingen maken en een accurater instap- en uitstapmoment bepalen. Hieronder bespreken we hoe je een stijgende, dalende en zijwaartse trend kunt herkennen.

Soorten trends

– Stijgende trend: er is sprake van een stijgende trend als de achtereenvolgende toppen en de aansluitende bodems telkens hoger liggen. Er moeten minstens twee hogere bodems zijn.
– Dalende trend: men spreekt van een dalende trend als de toppen en bodems steeds lager liggen. Er moeten minimaal twee lagere toppen zijn.
– Zijwaartse trend: blijven de toppen en bodems continu rond hetzelfde niveau liggen, dan toont dit een zijwaartse trend aan.

Technische analyse om trends vast te stellen

Een andere manier om een trend vast te stellen is door gebruik te maken van technische analyse. Trendindicatoren kunnen de komende markttrends niet voorspellen, maar ze tonen wel de huidige prestatie van de markt en kunnen worden gebruikt om de prijsbeweging te analyseren. Bij online brokers kun je gebruikmaken van heel wat verschillende technische indicatoren. Je kan daar beleggen in aandelen of bijvoorbeeld in CFDs. Vooraleer je beslist te beleggen bij een CFD broker, raden we aan een overzicht van de beste handelsplatformen te raadplegen. Zo weet je onmiddellijk bij welke CFD brokers je kunt investeren.

Plan een afspraak in

Als je meer wilt weten over hoe wij jou kunnen helpen, plan dan een gesprek in. We kijken wat je nu doet, kijken waar de gaten zitten en stippelen een plan uit om het te repareren. Als het lijkt alsof we je kunnen helpen om meer rendement te maken, dan laten we je zien hoe dat er uit ziet en kan je zelf beslissen of je er mee aan de slag wil of niet. Deal? Hier is de link om jouw gesprek te boeken: https://www.binnen5minuten.nl/call

Soorten indicatoren om trends vast te stellen

Er zijn vier indicatoren die het meest door beleggers worden gebruikt. Deze indicatoren helpen je bij het herkennen van een trend. We bespreken ze hieronder.

1. Moving averages

Voortschrijdende gemiddelden worden door veel beleggers gebruikt om de koersschommelingen te observeren o.b.v. historische gegevens voor een vooraf bepaalde tijdsperiode. Met behulp van moving averages kun je een algemene trend herkennen en beslissen of je long of short gaat op een bepaald aandeel.

We raden aan de voortschrijdende gemiddelden over een langere tijd te bekijken. Hiervoor kun je gebruikmaken van bijvoorbeeld het 50-daagse of 200-daagse moving averages. Je zal dan zien dat er geen hoge uitschieters meer zichtbaar zijn in de koersbewegingen. In het geval dat de koers hoger is dan het langetermijngemiddelde, is er sprake van een stijgende trend.

2. Bollinger bands

Bollinger Bands worden gebruikt om de volatiliteit van de koersschommelingen van de markt te meten. Ze bestaan uit drie lijnen: de onderste band, middelste band en bovenste band. De onderste en bovenste band tonen twee standaardafwijkingen aan t.o.v. het gemiddelde. Als de markten volatiel worden, dan wordt de afstand tussen de banden groter. Het omgekeerde principe geldt ook: de afstand wordt kleiner in geval van lage volatiliteit.

De winstgevendheid van technische indicatoren als Bollinger Bands (BB) is in 2007 onderzocht. Kan het gebruik van Bollinger Bands uw beleggingsprestaties helpen verbeteren? Zo luidde de vraag die de auteurs zich stelden. Het antwoord op deze vraag was ‘nee’. Het bleek dat de BB, na correctie voor transactiekosten, consequent niet in staat waren een hogere winstgevendheid te garanderen dan de buy-and-hold-handelsstrategie. De winstgevendheid werd echter wel verbeterd door een contraire benadering te gebruiken(1).

3. Moving average convergence divergence (MACD)

Met behulp van deze trendindicator kun je een vergelijkende analyse maken van twee voortschrijdende gemiddelden voor verschillende tijdsperiodes. Zo kun je de koersschommelingen voor twee verschillende periodes beoordelen.

De voortschrijdend gemiddelde convergentie divergentie indicator of MACD is sinds 2000 meer op de voorgrond getreden als een technisch analyse instrument dat kan worden gebruikt om toekomstige trends op de aandelenmarkt te bepalen door gebruik te maken van de actuele beursactiviteit om patronen van sterkte en zwakte vast te stellen(2).

4. On balance volume (OBV)

De OBV meet de volumestroom van de markt om de richting van de trend te bepalen. Prijs en volume zijn direct proportioneel. Een stijgende prijs wordt aangegeven door een stijgende OBV terwijl een dalende prijs wordt aangeduid door een dalende OBV. Als de OBV stijgt tijdens een stijgende prijstrend, dan geeft dit aan dat de prijstrend duurzaam is. Laat de OBV een daling zien terwijl de prijstrend nog steeds stijgt, kan dit een omkering van de prijstrend aantonen.

In 2009 evalueerden wetenschappers de winstgevendheid van de On-Balance Volume (OBV) Indicator. Het resultaat van het onderzoek gaf aan dat de OBV als indicator steeds winstgevender wordt. Gebruik van deze index beloonde de beleggers op de beurzen van Groot-China met opmerkelijke rendementen. Het is niet meteen duidelijk of dit ook geldt voor andere beurzen(3).

Tips voor het herkennen van een trend

Vroeg een trend herkennen, kan erg lucratief zijn. Daarom geven we je hieronder nog enkele tips.

1. Een recente opwaartse trend is niet altijd bullish

Een grafiek die gestaag stijgt gedurende enkele maanden ziet er veelbelovend uit. Maar vergeet niet dat dit mogelijk een rebound kan zijn van een scherpe daling. Wees daarom waakzaam voor een stijging die er goed uitziet tijdens een bearish trend.

2. Kijk naar de allerhoogste hoogtepunten

Het evalueren van de allerhoogste hoogtepunten van de beurs is belangrijk bij het bepalen van de prijstrend. Aandelen die worden verhandeld tijdens absolute diepte- of hoogtepunten zijn extreem gevoelig voor veranderingen. Een groot aantal aandelen stijgt tot dichtbij of net boven hun recordhoogte. Daarom kan het een goed idee zijn om aandelen op hun hoogste punt te bekijken aangezien deze informatie een markttrend kan bevestigen.

3. The trend is your friend: de geschiedenis herhaalt zich

De beste manier om een opkomende trend te spotten, is door het historische prijspatroon van de markt te bekijken en vergelijken met een huidige situatie. De manier waarop mensen reageren verandert bijna nooit, dus kan je ervan uitgaan dat beleggers van nu op dezelfde manier zullen reageren als beleggers van vroeger.

Online training

Meer over succesvol beleggen op donderdagavond om 20 uur tijdens de LIVE online training:

“Hoe succesvol beleggen zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën.”

Zeer waardevol voor zowel beginnende en meer ervaren beleggers. Ik onthul hierin 3 belangrijke geheimen:

Geheim # 1 Hoe u 20,6% rendement per jaar maakt zonder stress en in minder dan 10 minuten per week met behulp van het geheime systeem dat succesvolle beleggers gebruiken.

Geheim # 2 Waarom u maar 250 euro nodig hebt om te beleggen en geen jarenlange training nodig hebt of jaren te moeten wachten op het resultaat.

Geheim # 3 Waarom dure bankiers of beleggingsadviseurs u schade toebrengen en niet jouw belang voorop stellen (bent u de financiële crisis vergeten, die door de bankiers is begonnen?)

Meld u aan op https://beleggen.com/training

Ik hoop dat u er bij bent!

Met vriendelijke groet,

Harm van Wijk

PS de online training “Succesvol beleggen in nog geen 10 minuten per week.” onthult wat elke belegger moet weten over selecteren van winnende aandelen. Meld u nu aan: https://beleggen.com/training

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

hoe herken je een trend op de beurs

Bronnen:

  1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/17446540701206576
  2. https://jwm.pm-research.com/content/6/1/27.short
  3. http://www.accessecon.com/pubs/eb/2009/volume29/eb-09-v29-i3-p87.pdf
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.