Hoe interessant is beleggen in vastgoed in het jaar 2020?

vastgoed Harm tekenen notaris

Beleggen in vastgoed is lucratief, maar tegenwoordig liggen de marktprijzen wel erg hoog. Dit betekent dus dat als je in vastgoed wilt investeren je best een grote spaarpot nodig hebt. Tegenwoordig zijn er zelfs leningen beschikbaar om een tweede hypotheek te financieren. Zo kun je kiezen voor het afsluiten van een hypotheek om zo een deel van je belegging te bekostigen. Wel zitten hier flinke risico’s aan. De meest veilige keuze is dus om een beleggingspand te financieren met ‘eigen geld’, helaas is dit niet voor iedereen mogelijk.

Beleggen op de beurs of in vastgoed investeren?

Waarom zal je in vastgoed investeren als je gewoon kan beleggen op de beurs? Over het algemeen wordt investeren in vastgoed als stabieler gezien dan investeren in aandelen. Dit komt omdat veel mensen van mening zijn dat door dit onderpand de investering meer waardevast is. Daarnaast vinden veel mensen het simpelweg gewoon fijner als hun investering tastbaar en zichtbaar is. Ook lijkt het een relatief veilige belegging, want historisch gezien geeft vastgoed een prima rendement op lange termijn.

Risico’s van investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed is net zoals beleggen op de beurs niet zonder risico. Het prijsrisico van investering in vastgoed wordt vaak onderschat. Tussen 2008 en 2014 daalden de huizenprijzen gemiddeld met 21 procent en dat is vergelijkbaar met de maximale koersdaling in diezelfde periode. Plotselinge veranderingen waar je als investeerder geen invloed op hebt zoals de bouwplannen van een snelweg naast je huis kunnen de waarde van een woning drastisch verlagen.

Kosten van investeren in vastgoed

Als huisbaas moet je soms opdraaien voor bepaalde kosten. Denk aan groot onderhoud als het regelmatig schilderen van je huis. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je pech hebt en ineens hoge incidentele kosten voor je ogen hebt. Dit kan bijvoorbeeld een lek dak zijn of een kapotte cv ketel. Ook moet je afwachten of je de beloofde huurpenningen wel binnenkrijgt. Dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden bij het beleggen in vastgoed.

Of het beleggen in vastgoed anno 2020 dus nog steeds interessant is? Met de huidige markt is investeren in vastgoed zeker interessant. Huizen kopen is niet meer voor iedereen weggelegd en hier kun je als investeerder op inspringen door te verhuren. Wel ligt altijd het gevaar van het knappen van de huizenmarktbubbel op de loer.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.