Laatste update:

De bankencrisis is ontstaan doordat bankiers risico’s namen die uiteindelijk door de banken niet gedekt konden worden. Deels kon dit gebeuren omdat banken geld ‘uit lucht’ mogen creëren. Om geld uit te lenen, hoeven ze het zelf niet te hebben. Ze kunnen met een heel gering onderpand geld ‘verzinnen’. Als dat kleine onderpand van de bank echter verloren gaat, dan is gemakkelijk voor te stellen dat risico’s snel uit de hand gaan lopen.Op dit moment zien we dat die onderpanden als sneeuw voor de zon aan het verdwijnen zijn. Als vervolgens consumenten hun geld bij banken weg gaan halen, wordt dat proces alleen maar versterkt. Door ons als particulier te beschermen en ons geld bij banken weg te halen, verergeren we de crisis daarmee in grote mate. Onze tegoeden waren in feite dat onderpand waarmee de banken hun criminele opzet konden neerzetten.

Dan maar als kleine klant/consument sociaal zijn en omwille van het voortbestaan van die bank ons geld riskeren? De verschillende regeringen willen nu met een volledige garantie op spaartegoed iedereen de zekerheid geven dat het spaargeld veilig is. Dat is waanzin, want zoveel geld kunnen de overheden niet garanderen. Tenzij deze regeringen, als de nood aan de man komt, zelf geld uit het niets gaan creëren. Al deze ‘garanties’ zijn echter in het leven geroepen om de laatste pijlers waarop het systeem staat, nog te redden. Maar wat redden we? We redden daarmee een systeem dat tot in de kern verrot is. Het feit dat banken geld uit het niets mogen creëren, is diefstal. Bankiers zouden er zware gevangenisstraffen voor moeten krijgen. In elke andere sector zou het overduidelijk zijn dat dit zwaar crimineel gedrag is. In de bancaire sector echter niet. De rekening voor deze belachelijke situatie krijgen we nu gepresenteerd.

Als we niet terug gaan naar een systeem waarbij je pas mag uitlenen als je ook werkelijk iets hebt om uit te lenen, dan blijven we kans lopen op een systeeminstorting zoals we nu zien. Dit heeft niets met kapitalisme te maken, maar is simpelweg een criminele uitbreiding van vrije handel geworden. Dit systeem van ‘verzonnen’ geld is ontworpen in de tijd van de Europese absolute koningen en is de laatste jaren door criminele bankiers tot de luchtbel opgeblazen die het tot een jaar geleden was. Op dit moment is die luchtbel doorgeprikt en zien we dat de criminele organisaties, die we kennen als ‘degelijke banken’, één voor één ontmanteld worden. De bankiers zelf blijven daarbij buiten schot. Net zoals drugskartels worden opgerold, terwijl de drugsbaron de dans ontspringt. Hij kan met zijn vermogen wel weer ergens anders een nieuw kartel opbouwen. De rekening voor dit alles wordt betaald door de belastingbetalers en aandeelhouders, niet door de bankiers.

Hoe komen we hieruit?

We zullen terug moeten naar een andere standaard: misschien wel de gouden standaard. De banken moeten stoppen met het geld verzinnen en in feite nationale munten uitgeven. Die rol is er alleen voor de bank van het volk, de nationale bank. De rest mag alleen uitlenen wat ze echt hebben.

Tom Lassing, Beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.