Profiteren van een daling: zo doe je dat

profiteren van een dalingProfiteren van een daling

Eén van de vragen die binnenkwam op mijn vraag welke onderwerpen zou u graag willen zien op www.beleggen.com was “Wat koop je bij een turbo short? Ik snap dat mechanisme niet en kan het ook niet berekenen.” Ik leg hieronder graag uit wat het is en hoe u hiermee kunt profiteren van een daling.

Het lastige is, dat je dus eigenlijk niet iets koopt, maar juist iets verkoopt. Ik maak even de vergelijking met een huis. Stel u verwacht dat de huizenprijzen gaan dalen. U verkoopt nu een huis voor bijvoorbeeld € 300.000 zonder dit huis in bezit te hebben. Op deze manier kunt u dus profiteren van een daling.

Voldoende geld achter de hand

Het idee is, dat u later het huis terugkoopt (of een vergelijkbaar huis) tegen bijvoorbeeld € 200.000. U verdient dan € 100.000. U moet echter wel voldoende geld achter de hand hebben om zeker te weten dat u dat huis kunt terugkopen, zeker als dat huis onverhoopt toch in waarde stijgt.

Financieringsniveau

Stel dat u € 400.000 achter de hand houdt om het huis weer terug te kopen, dan noemen we dit het financieringsniveau. Over dit bedrag ontvangt u rente. U hoeft echter niet het hele bedrag mee te nemen omdat u het huis verkoopt voor € 300.000 dus u hoeft dus zelf maar € 100.000 mee te nemen. Je kunt op deze manier dus met een hefboom profiteren van een daling.

AEX sinds de start van het millennium meer dan gehalveerd

Als we kijken naar het koersverloop van de AEX over de afgelopen 12 jaar, dan moeten we vaststellen dat de AEX sinds de start van dit millennium meer dan gehalveerd is. In september 2000 kwam de AEX (gemeten in euro’s) bovende 700-puntengrens. De bomengroeiden tot in de hemel en de sollicitatiegesprekken werden gehouden in de showroom, zodat je gelijk een leuke auto van de zaak kon uitzoeken.

 Nikkei daalt al 20 jaar en heeft 82% verloren

Nikkei daalt al 20 jaar en heeft 82% verloren

Helaas bleek de toekomst iets minder rooskleurig dan veel mensen hadden verwacht. Sinds 2000 zijn veel aandelenkoersen gaan dalen en sommige aandelenkoersen doen dat nog steeds. Als we overigens kijken naar de Japanse Nikkei, dan zien we dat de koersen daar al dalen sinds de jaren 80. Vanaf de top op 38.915 punten is circa 82% verloren. Dit hoeft geen probleem te zijn als je weet wat short gaan is en hoe je dat moet doen en heb je dus kunnen profiteren van een daling.

Pakket aandelen lenen

Short gaan, doe je als je verwacht dat iets in waarde gaat dalen en daarvan wilt profiteren. Wat je dan kan doen, is een pakket aandelen lenen en die op de beurs gaan verkopen. Je maakt dan de afspraak dat je op een later tijdstip de aandelen weer terugkoopt en de geleende aandelen weer netjes terug brengt.

Professionele beleggers

Voor veel particulieren is het echter lastig om ergens aandelen te lenen. In de praktijk zullen dus met name professionele beleggers short gaan. De ‘arme’ particulier rest niets anders dan geduldig wachten totdat de koersen weer gaan stijgen omdat deze alleen kan instappen of uitstappen.

Particuliere beleggers

Totdat de banken met een nieuw product op de markt kwam waarmee particuliere beleggers konden profiteren van een daling of om hiermee het neerwaarts risico van de portefeuille te kunnen afdekken. De bank leent de aandelen en de klant koopt Turbo’s, Sprinters of Speeders short.

Turbo’s, Speeders en Sprinters

Overigens zijn dit allemaal namen voor hetzelfde product. Alleen de uitgever van deze producten is verschillend. ABN Amro en RBS noemen de producten Turbo’s, Commerzbank en Citi noemen het Speeders en ING noemt het Sprinters.  Beleggen met een hefboom kan ook via Flexbeleggen. In plaats van aandelen kopen, kunt u met een kleine investering beleggen.

Wat koop je nou eigenlijk als je een Sprinter Short koopt?

Als je een Sprinter Short koopt, betaal je een bedrag per Sprinter. Stel dat de koers van een aandeel € 26,53 is en u kiest een Sprinter Short met een financieringsniveau van € 29,03 omdat u verwacht dat de koers zal gaan dalen. De koers van de Sprinter Short is eenvoudig te berekenen door de koers van de onderliggende waarde af te trekken van het financieringsniveau.

1000 aandelen verkopen.

In dit geval is dat € 29,03 min € 26,53 is € 2,50. U koopt 1000 Sprinter Short voor € 2,50, totaal dus voor € 2500. ING zal direct de onderliggende waarde voor u verkopen (“short gaan”). ING dekt dus direct het risico af door 1000 aandelen voor u te verkopen.

Rente

Het bedrag dat u inlegt en het bedrag dat wordt ontvangen uit de verkoop van de onderliggende waarde genereert rente. Deze rente wordt verrekend met het financieringsniveau. Bij gelijkblijvende marktomstandigheden zal het financieringsniveau hierdoor stijgen en de prijs van de Sprinter Short toenemen.

Dividenden

Ontvangen dividenden worden ook in het financieringsniveau verrekend, waardoor de koers van de Sprinter Short juist weer daalt. U moet immers de misgelopen dividenden wel vergoeden aan de partij waarvan u de aandelen heeft geleend.

Stop-Loss

Natuurlijk hebben we geen enkele garantie dat de koers van de onderliggende waarde niet hard zal stijgen. Om er voor te zorgen dat de verliezen beperkt blijven, hanteert de bank een stop loss. Deze stop loss is kleiner dan het financieringsniveau zodat er nog een buffer is. In het voorbeeld van het huis, kan de stoploss worden geplaatst bij € 350.000. Als de stop wordt geraakt, wordt het verschil tussen het financieringsniveau en de stop terug betaald, in het voorbeeld € 50.000.

Hefboom

Omdat u € 100.000 had geïnvesteerd, is uw verlies niet 16,6% (€ 50.000 gedeeld door € 300.000) maar 50% (€ 50.000 gedeeld door € 100.000). De hefboom is dan dus 3. Omdat er gewerkt wordt met een hefboom, is het heel belangrijk dat u werkt met een stoploss. Deze is ingebouwd in het product en wordt geactiveerd door de bank.

Hefboom werkt twee kanten op

De hefboom werkt natuurlijk twee kanten op. Als het huis inderdaad in waarde daalt, stel naar € 200.000, dan is uw winst 100% (€ 100.000 op een investering van € 100.000) terwijl het huis 33% (€ 100.000 gedeeld door € 300.000) is gedaald. Ook hier is de hefboom dus 3.

Geen tijdswaarde

Het grote voordeel van Sprinters is dat er geen tijdswaarde verdampt. In het voorbeeld van vorige week, zagen we dat de theta van een optie, de theoretische waardevermindering van een optie per dag uitdrukt. Bij short gaan ontvangt u rente (mits de rente hoger is dan 2%) zodat de Sprinter juist meer waard wordt.

Als u verwacht dat de crisis nog niet voorbij is, dan kunt u overwegen om van de daling te profiteren of uw aandelenbezit te beschermen.

Binnenkort starten wij met een gratis SprinterPortefeuille. Abonnees van het weekblad ontvangen automatisch de transacties per e-mail. Bent u geen weekbladabonnee en wilt u deze portefeuille volgen, meld u dan gratis aan op http://www.beursbulletin.nl/sprinter.

Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

5 antwoorden
 1. Arjen Huy
  Arjen Huy zegt:

  Japan zit met een grote staatsschuld, dat bijna uitsluitend door japanners gefinancierd wordt, de bevolking vergrijst sterk en zal in verhouding meer gaan consumeren dan sparen, dan zal de rente op staatsobligaties sterk moeten stijgen om buitenlanders te interesseren deze te kopen, zou je hierop kunnen inspelen? Als b.v. een lange ver uit de money optie of zo?

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Beste Arjen,

   Japan zit in een deflatoire situatie waaruit je maar heel moeilijk ontsnapt. Alle lucht (inflate) zal uit de economie moeten lopen (deflate). Dat duurt nu al 20 jaar en de vraag is hoe lang dat nog duurt…

   Beantwoorden
 2. Richard B
  Richard B zegt:

  Waarom alleen speeders, turbo’s etc.
  Beurswijsheid nr 1: beleg nooit met geleend geld.
  Koop dan gewoon een putoptie Kun je niet meer verliezen dan je inleg, en heb je geen lening.

  Beantwoorden
  • Harm
   Harm zegt:

   Beste Richard,

   Met een Turbo, Speeder en Sprinter kun je ook nooit meer verliezen dan je eigen geld.

   Optie hebben ook een hefboom, dus in feite is er niet veel verschil ten opzichte van beleggen met geleend geld.

   Overigens als je short gaat, leen jij geld uit.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.