Hoe u beter kunt beleggen in 2022

Hoe u beter kunt beleggenBeleggen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Toch blijkt 90% van de beleggers niet in staat om de index te verslaan en verliest zelfs structureel geld, zo bleek uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. De belangrijkste oorzaak moet u zoeken tussen uw eigen oren.

Zoeken naar bevestiging

Er zijn verschillende oorzaken waardoor uw beeld wordt vertekend. Zo zoekt u bijvoorbeeld naar bevestiging. Als u denkt dat een bedrijf het de komende jaren uitzonderlijk goed gaat doen, dan zoekt u naar bevestiging hiervan. Als u denkt dat er de komende jaren meer inflatie komt, de olieprijs stijgt of de dollar valt, dan zoekt u naar bevestiging.

Charles Darwin

Het gevaar schuilt in het feit dat u de signalen, die uw ongelijk bewijzen, niet of nauwelijks waarneemt. Charles Darwin was zich hiervan terdege bewust en zocht daarom stelselmatig naar bevestiging van zijn ongelijk. Het meest waarschijnlijke scenario werd volledig binnenstebuiten gekeerd.

Confirmation bias voorkomen

Als u succesvol wilt zijn met beleggen, dan is het goed om vooral te kijken waarom u ongelijk zou kunnen hebben. Probeer tevens de neiging om uw gelijk te bewijzen, te 2onderdrukken. Op deze wijze kunt u de ‘confirmation bias’ voorkomen. Hoe objectiever u bent, hoe beter het is voor uw beleggingen. Een objectief systeem kan u hierbij helpen.

Recent verleden

Een andere vertekening wordt veroorzaakt doordat het recente verleden zwaarder weegt in uw oordeel. Als het crisis is, denkt u dat de volgende crisis om de hoek ligt. Als de aandelen in de voorgaande jaren zijn gestegen, dan denkt u dat de ‘bull market’ permanent is.

Recency bias

Het tegenovergestelde is echter vaak waar. Als aandelen de afgelopen jaren zijn gestegen, dan is een correctie waarschijnlijker dan wanneer de aandelen net gecorrigeerd zijn. Je moet sterk in je schoenen staan (of een objectief systeem gebruiken) om met de ‘recency bias’ om te kunnen gaan.

Aanprijzen van het aandeel

Als je dan na lang wikken en wegen aandelen hebt gekocht en ze gaan naar beneden, dan worden beleggers vaak nog fanatieker in het aanprijzen van het aandeel dat zij hebben gekocht. Hoe zwaarder het aandeel onder vuur ligt, hoe meer beleggers het aandeel willen verdedigen. Zij hebben toch zeker geen verkeerde beslissing genomen?

Aankoopprijs

Beleggers zijn er heilig van overtuigd dat een aandeel meer waard is dan wat zij er voor hebben betaald. En ze wachten daarom dan ook vaak tot het aandeel minimaal weer op de aankoopprijs staat. Soms wordt dat wachten beloond, maar vaak niet.

Goed geld naar kwaad geld gooien

Wat dan nog erger is, is dat sommige beleggers dan gaan bijkopen. Het ‘goed geld naar kwaad geld gooien’ wordt gedaan omdat de drang bestaat om verliezen goed te maken, iets waar overigens de casino’s op draaien. Het bijkopen wordt overigens zelden gedaan omdat de belegger meer is gaan geloven in de toekomst van het bedrijf.

Wijsheid achteraf

Wijsheid achteraf is ook een mooi voorbeeld van een vertekend beeld. Als alle puzzelstukjes op zijn plek vallen, is het ineens logisch. Achteraf wist ineens iedereen de crisis te voorspellen. Vooraf was het aantal echter beperkt. Daarom zijn er helaas meer faillissementen dan miljardairs. Ook deze ‘hindsight bias’ kan middels een bewezen systeem worden omzeild.

Negativity bias

Hoe langer de crisis duurt, hoe meer ook wordt geloofd dat de crisis onoplosbaar is en dat het nooit meer goed komt. De ‘negativity bias’ heeft er voor gezorgd dat steeds minder beleggers beleggen. Veel beleggers hebben daarom ook de beleggingskansen van de eeuw gemist.

Kop in het zand

Veel beleggers stoppen hun kop in het zand. Uit een recent onderzoek onder Amerikaanse beleggers bleek dat meer dan de helft van de beleggers van mening was dat de S&P500 in de afgelopen drie jaar was gedaald. De S&P500 steeg echter 26,5% in 2009, 15,1% in 2010, en 2,1% vorig jaar. De ‘ostrich bias’ zorgt er voor dat beleggers niet naar de feiten kijken.

Bewezen strategieën

We kunnen concluderen dat als u meer naar uw ratio dan uw emotie luistert door bewezen strategieën te volgen, beleggen ineens niet meer zo moeilijk is. Kies hiervoor dan wel een strategie uit die bij u past of beter nog, spreid over verschillende bewezen strategieën.

Spreekt deze strategie u aan? Wat zou u nog willen toevoegen? Ik kijk uit naar uw ideeën, tips en gedachten. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column.

Drs.Harm van Wijk

www.beursbulletin.nl

5 antwoorden
  1. Anja
    Anja zegt:

    hallo Harm, leuk geschreven stuk vooral over de psychologie van het beleggen.
    Heel erg herkenbaar ook.
    Valt niet altijd mee om je emoties te bedwingen, zeker als je positie in het verlies staat. Dan neem je geen goede rationele beslissingen.
    Ook hier ervaring mee ;-)

    Fijne dag nog

    Beantwoorden
    • Harm
      Harm zegt:

      Dank je wel Anja,

      Stap 1 is het onderkennen van het probleem…je bent dus al verder dan veel andere beleggers ;-)

      Hoe zouden we je verder nog kunnen helpen?

      Met vriendelijke groet,

      Harm van Wijk

      Beantwoorden
  2. hans
    hans zegt:

    ik ga uit van het werken volgens de 4 w methode: Weet wanneer je wat wanneer moet doen. Je hebt dan van te voren al helder wanneer je moet ingrijpen bij stijgende, dalende of gelijkblijvende koersen

    Beantwoorden
  3. Anja
    Anja zegt:

    hallo Harm,

    waar zou je me nog verder mee kunnen helpen ? Goeie vraag.

    Heb inderdaad al wel het idee dat ik op de goeie weg ben, maar heb nog niet echt een goed systeem. Ben zoekende maar waar begin je ?
    Welke indicator(en), gebruik je de RSI of de MACD of een MA en zoja welk, de 20 MA of een 50 MA of een 100 EMA ?

    En baseer je daar je steun en weerstand op of teken je rechte lijnen ?
    Backtesten is leuk, maar het kost zo ontzettend veel tijd…..
    En stel dat ik nu test met een RSI, misschien werkt het met een MACD of een Stochetics wel iets beter. Dus dan kan je weer alle grafieken door gaan worstelen, en zo ben je lekker lang van straat ;-) Want je moet toch minstens een keer of 50 getest hebben om een goed beeld te krijgen.
    Dus hoe begin je met een goed werkend systeem en hoe ga je fine-tunen ?

    Misschien kan je hier ook eens een stukje aan wijden.
    Stuk van vandaag was ook weer een leuk stuk, herkende me in alle beschreven types. Ben begonnen als flexibele belegger, daarna fundamenteel en zit nu tussen de technische belegger en de systeembelegger in, dus ben al aardig op de goede weg, maar ben er nog niet.

    vriendelijke groet,
    Anja

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.