Hoe werkt beleggen met CFD’s?

wat is een cfd

Een vrij nieuwe manier van beleggen is beleggen in CFD’s; CFD staat voor contract for difference en deze vorm van beleggen wint steeds meer populariteit dankzij de introductie van allerlei buitenlandse brokers die ook voor Nederlanders bereikbaar zijn. Maar wat is een CFD nu precies en hoe kan je er zelf in beleggen?

CFD: de constructie

Een CFD is een contract tussen twee partijen waarbij één partij de koper is en één partij de verkoper is. CFD’s zijn contracten op een onderliggend product; dit product kan een grondstof, aandeel, indexfonds of valutapaar zijn. Bij een CFD bepaalt het verschil tussen het moment waarop het contract wordt geopend door de belegger en het moment waarop het contact wordt gesloten door de belegger het uiteindelijke beleggingsresultaat.

Hierbij is het zowel mogelijk om een positie long (kopen) of een positie short (verkopen) aan te gaan[1]. Wanneer u denkt dat de prijs van een effect gaat stijgen is het verstandig om een contract te kopen, de verkoper betaalt dan het bedrag aan stijging uit aan de koper. Wanneer de koers echter daalt, betaalt de koper het bedrag aan daling uit aan de verkoper.

Het tegenovergestelde is vanzelfsprekend ook mogelijk: wanneer u denkt dat de prijs van een effect gaat dalen is het verstandig om een contract te verkopen. Doordat het mogelijk is om short te gaan, kunt u ook profiteren van een sterke koersdaling op bijvoorbeeld een aandeel.

Samengevat bepaalt uiteindelijk het verschil tussen het moment van openen en sluiten van een CFD positie het beleggingsresultaat op die positie.

Groeit je vermogen niet hard genoeg?

Maak voortaan gestructureerd rendement met aandelen. Laat je vermogen consistent groeien. Eenvoudig toe te passen, snel resultaat. Laat vandaag nog je vermogen groeien, ga naar https://slim.beleggen.com/handleiding-geld-verdienen-met-aandelen

CFD als hefboomproduct

Bij beleggingen in CFD’s is het mogelijk om gebruik te maken van een hefboom. De broker stelt de hefboom doorgaans vast en deze hefboom maakt het mogelijk om grotere posities aan te gaan. Bij een hefboom van één om tien is het bijvoorbeeld mogelijk om een CFD af te sluiten die tien keer zo waardevol is als het bedrag dat daadwerkelijk op uw beleggingsaccount staat.

Met de mogelijkheid om een hefboom in te zetten komen kansen en risico’s. Een hefboom van één op tien zorgt ervoor dat iedere euro stijging of daling ook een tien keer zo sterk effect heeft op uw accountbalans. Het is dan ook belangrijk om verantwoord om te gaan met de hefboom! Een groot voordeel van de hefboom is het feit dat het ook met kleinere bedragen mogelijk is om hogere rendementen te behalen.

Dit hefboom effect is echter niet altijd terug te zien. Dit blijkt onder andere uit onderzoek naar CFD’s in de Ierse markt. De auteur van dit onderzoek keek of CFD’s de volatiliteit hebben verlaagd in de meeste aandelen die op de Irish Stock Exchange worden verhandeld.

Deze bevindingen komen niet overeen met een verwachte toename van de volatiliteit in verband met het gebruik van hefboomproducten zoals opties of futures. De conclusie luidt dat CFD’s op de Ierse markt de volatiliteit verlagen in plaats van verhogen[2].

Uit ander onderzoek naar de CFD’s van Nord Pool, die toen net nieuw waren, blijkt dat mensen die hierin handelen vaak een hoge prijs betalen ten opzichte van de onderliggende waarde. De consumenten blijken bereid te zijn een risicopremie te betalen voor het ontvangen van de toekomstige prijsverschillen. Op het moment dat de studie verscheen, was de CFD-markt relatief nieuw[3].

Gestructureerde vermogensgroei Laat je vermogen consistent groeien met aandelen. Kijk voor je mogelijkheden

Is een CFD aantrekkelijk?

Vanzelfsprekend is handelen in CFD’s niet volledig gratis. CFD’s zijn tegenwoordig te verhandelen bij veel (Nederlandse) brokers waarbij er altijd een bepaalde spread geldt. De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs en dit bedrag gaat naar de broker toe.

Naast een spread worden er ook nachtpremies gerekend. Iedere nacht dat een positie openstaat, betaalt u een bepaalde premie die afhangt van het rentepercentage. Dit rentepercentage verschilt doorgaans per CFD contract en staat altijd duidelijk aangegeven bij de specifieke broker. Door de nachtpremie en vanwege het feit dat CFD’s hefboomproducten zijn, worden CFD’s voornamelijk verhandeld op de korte- tot middellange termijm.

Uiteindelijk kunnen CFD’s een mooie verrijking vormen voor uw beleggingsportefeuille. Naast het meer passieve beleggen waarbij u aandelen koopt en gedurende langere periode vasthoudt kunt u met CFD’s een extra, actiever rendement nastreven. Dankzij de mogelijkheid om short te gaan is het bij deze manier van beleggen ook mogelijk om in dalende markten geld te verdienen: dit maakt het dat deze manier van beleggen neutraal is.

Van de redactie van beleggen.info

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

CFD contract for difference

Expert Tip: Beleggen in aandelen is nog altijd een uitstekende manier om je vermogen consistent te laten groeien. Pas de strategieën toe uit deze gids

Bronnen:

[1] http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.153.7473&rep=rep1&type=pdf

[2] https://www.esr.ie/article/view/230

[3] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030142150300065X

1 antwoord
  1. Peter de J.
    Peter de J. zegt:

    Misschien goed om ook de vergelijking met voor ons beleggers bekendere producten als turbo’s te maken. Ik kwam toevallig gisteren ook dit artikel tegen:
    Het is een lang verhaal, maar gaat wat uitgebreider in op de materie. Ga je binnenkort meer doen met CFD’s, Harm?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.