Hong Kong Dollar, One Way Bet?

Zeepbel in de HK huizenprijzen?  Sinds 1983 is de koers van de Hong Kong dollar (HKD) gekoppeld aan de US dollar (USD). Deze vaste wisselkoersverhouding, ook wel currency peg genoemd, is gesteld op 7,8 HKD per USD en kan fluctueren binnen een bandbreedte van 7,75 en 7,85.

Om deze vaste wisselkoers in stand te houden, wordt het monetaire beleid van de VS geïmporteerd. Maar het ultraruime en stimulerende beleid van de Fed lijkt nu totaal ongeschikt te worden voor een veel sterkere economie als die van Hong Kong (HK). Daarom gaan er steeds meer geluiden op om de peg te beëindigen. Het einde van deze vaste wisselkoersverhouding zou een directe appreciatie van 10% tot 30% van de HKD kunnen betekenen.  

Ondanks dat de Fed de korterente tot nul procent heeft verlaagd en twee ronden van kwantitatieve monetaire verruiming heeft doorgevoerd, blijft de groei van de Amerikaanse economie zwak. Het Bruto Nationaal Product (BNP) heeft nooit weer de piek van het vierde kwartaal in 2007 gehaald en de werkloosheid blijft hardnekkig hoog boven de 9%. De huizenprijzen zijn vanaf de piek met 32% gedaald en hebben nog geen herstel laten zien. Volgens de Fed kan, door de lage bezettingsgraad en milde inflatie, de rente zelfs tot mid-2013 op nul procent blijven.  

De economie van de VS staat in schril contrast met die van Hong Kong. HK heeft zich bijzonder sterk herstelt van de kredietcrisis in 2008. De reële economische groei ging van -8% (Q1’09) naar +8% (Q2’10). In dollars gemeten was het BNP nog niet eerder zo hoog. De werkloosheid is de afgelopen 2 jaar gedaald van 5,5% naar slechts 3,4%. De huizenprijzen zitten in de lift en zijn sinds januari 2006 met 90% gestegen. Terwijl elders ter wereld druk wordt gestimuleerd om economieën aan te zwengelen, vertoont de economie van HK zelfs oververhitting, getuige de inflatie die snel is opgelopen naar bijna 6%.

Het ruime monetaire beleid van de VS vormt nu een bedreiging voor HK.  De lage rente zorgt voor een zeepbel in het vastgoed en voedt de inflatie. Door de kunstmatig lage HKD zijn de geïmporteerde goederen een stuk duurder, wat vooral voelbaar is in de voedselsector. Ongeveer 90% van het voedsel in HK wordt geïmporteerd. Deels aangetrokken door de lage HKD, komen er steeds meer toeristen vanaf het vaste land van China naar HK om te shoppen.

In 2011 worden er 27 miljoen bezoekers verwacht, vier keer de populatie van HK. Verder komt zo’n 30% tot 40% van de huizenverkopen in het luxe segment voor rekening van mainland Chinezen. Vorig jaar is HK gestegen naar de derde plaats qua duurste markt voor appartementen, na Tokio en Moskou. Het percentage huiseigenaren bedraagt in HK slechts 53%, waardoor lang niet iedereen heeft geprofiteerd van de prijsstijgingen en het verschil tussen rijk en arm snel groter wordt. De groeiende onrust over hoge voedselprijzen en onbetaalbare huizen leidt tot steeds meer protesten. 

Vanwege de opwaartse druk op de HKD moeten er meer HK dollars worden verkocht door de autoriteiten om de koers niet buiten de bandbreedte te laten springen. Dit komt neer op het printen van HK dollars, waardoor de geldhoeveelheid toeneemt, de rente daalt en de munt weer in waarde zakt. De monetaire basis is hierdoor de afgelopen twee jaar met $ 671 miljard (+200%) gestegen.

HK heeft hier geen controle over en de vraag is hoe lang dit kan voortduren. Met een korte rente van bijna nul procent is er immers weinig ruimte meer om houders van HK dollars te ontmoedigen. Sterker nog, vanwege toenemende speculatie dat de peg zijn langste tijd heeft gehad, worden er door speculanten dollars geleend en er HK dollars voor gekocht. Een one way bet, want een daling is onmogelijk in het vaste wisselkoerssysteem, en bij het loslaten zou de HK dollar moeten stijgen.

De USD peg zal waarschijnlijk toch op termijn worden vervangen door een peg met de Chinese munt, gezien de opkomst van China. In 1983 wasde VS de grootstehandelspartner van HK en wasde USD de belangrijkstewereldmunt, maar tijden veranderen.

Nu is het vaste land van China de belangrijkste handelspartner van HK en zal de yuan mogelijk over vijf jaar al vrij verhandelbaar zijn en de rol van wereldwijde reservevaluta overnemen. Maar HK heeft geen vijf jaar de tijd en moet nu iets doen om de zeepbel in het  vastgoed, de sociale onrust en de inflatie te bestrijden. De fiscale en economische verschillen tussen de VS en HK zullen alleen maar toenemen.

Een logische stap zou zijn om de HKD met minimaal 10% te appreciëren, waarbij in eerste instantie de peg kan blijven bestaan. Vervolgens kan de peg worden vervangen door een koppeling met de Chinese munt, wanneer yuan vrij verhandelbaar wordt.

Zeepbel in de HK huizenprijzen? 

Bron: Bill Ackman’s Presentation on the Hong Kong Dollar: Linked to Win

Marco Balk
Intereffektfunds

http://www.intereffektfunds.nl/

Bronnen:

  • Bill Ackman’s Presentation on the Hong Kong Dollar: Linked to Win
  • The Wallstreet Journal: Pegging Hopes to theHong KongDollar
  • Financial Times:Hong Kongfaces heat on dollar peg
  • CNBC.com Henny Sender: Will HK De-Peg From the US Dollar?
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.