Iedereen is weer positief dus pas op met de AEX

Iedereen is weer positief over beleggen, dus pas op!

De AEX index daalde sinds de zomermaanden van 576,90 naar 472,19 punten. Een daling van ruim 100 punten. Het FD schreef begin januari over de kopzorgen, die leidden tot de laagste rente in 2 jaar en beelden op de pagina een poot van een beer af.

Iedereen is weer positief dus pas op

Een van de grootste stijgingen van de afgelopen jaren

De AEX stond toen rond 480, de AEX was net in december gedaald van 530 naar 470, bijna 60 punten, dus 10% in een maand… Beleggers zaten in zak en as… Dit markeerde, achteraf bezien, het meerjarig dieptepunt van de markt. Terwijl beleggers hun stoelriemen vastmaakte voor een forse daling, stond de markt aan de vooravond van een van de grootste stijgingen van de afgelopen jaren.

Iedereen is weer positief dus pas op

De voorpagina is vaak een uitstekende contra-indicator

Nu, circa een maand later, lezen we juist allerlei positieve verhalen in Het Financieele Dagblad. U bent dus gewaarschuwd, wanneer u een aanhanger bent van de theorie dat de voorpagina’s van de magazines een belangrijke contra indicator zijn. Onderzoek door Marks en Donnelly van Citigroup wees overigens uit dat in circa 68% van de gevallen uitgesproken voorpagina’s juist als een contra indicator konden worden gebruikt.

De afgelopen twee jaar zijn we per saldo niets opgeschoten

Hoe dan ook, voor beleggers, die de trend volgen, is zo’n scherpe draai in het sentiment natuurlijk geen goed nieuws. Sinds de start van 2017 is de AEX per saldo nog niets opgeschoten: we staan nog steeds rond de 500-puntengrens. We mogen dus wel stellen dat er in de afgelopen twee jaar geen sprake is geweest van een trend. En dat kost dus geld. Helaas, voor trendvolgende beleggers, hoort dit er af en toe bij. Dit vertel ik ook altijd tijdens mijn driedaagse training waarin ik uitgebreid in ga op trendvolgend beleggen met opties en de software die daarvoor gebruik. Zie ook:

Combineer diverse bewezen strategieën

Het BeursBulletin beleggingsfonds kreeg daarom afgelopen maand opnieuw een gevoelige tik. De ontwikkeling van de afgelopen jaren, onderstrepen het belang van spreiding. Aangezien niemand de toekomst kan voorspellen, is het belangrijk om diverse strategieën te gebruiken om op deze manier een stabiele inkomstenstroom te genereren. Daarom heb ik samen met Herbert Robijn van Finodex een compleet nieuw systeem ontwikkeld waarbij wij diverse strategieën met elkaar combineren. Zie ook https://beleggen.com/de-oplossing-voor-beleggerseindelijk

2018 een jaar om snel te vergeten door de meeste beleggers

De Stoxx 50 daalde in 2018 meer dan 14% en vorig jaar werd er bij veel beleggers een flinke hap uit het vermogen genomen. Uitzondering hierop vormde de obligatiebeleggers, die de rente op staatsobligaties zagen dalen, als het gevolg van de steeds verder oplopende koersen. Sinds oktober daalde de tienjaarsrente van 0,65% naar 0,25%.

10 jaars rente

Blinde paniek of kunnen deze beleggers niet rekenen?

Met een rendement van ¼% nemen deze beleggers genoegen, omdat zij verwachten dat er nog zware tijden volgen. Na aftrek van 2% inflatie en 1,2% vermogensrendement in, wordt hun geld immers ieder jaar circa 3% minder waard. Dan moet je toch in paniek zijn, of niet kunnen rekenen of een hekel aan geld hebben?

Mooie Optieconstructie’s voor Royal Dutch Shell en de AEX index

Misschien weten deze beleggers meer dan wij, maar mijn voorkeur gaat dan toch uit naar bijvoorbeeld aandelen Royal Dutch Shell met een dividendrendement van 5,6% waarop ik dan een mooie Optieconstructie opzet. Zie bijvoorbeeld https://beleggen.com/70-procent-rendement-met-shell of een Optieconstructie op de AEX index zoals bijvoorbeeld https://beleggen.com/16-rendement-met-de-aex/ of liever beleggen in groene obligaties. Dat levert meer op en je doet ook nog eens iets goeds voor wereld!

Topvorming na de enorme stijging vanaf 2009

Aan de ene kant begrijp ik de obligatiebeleggers ook wel. De cyclus bij de AEX op jaarbasis nodigt nog niet echt uit tot het dansen op tafel… Gezien de fase van de kwartaalcyclus verwacht ik ook geen nieuwe highs… Maar we mogen natuurlijk ook niets uitsluiten, al hebben we waarschijnlijk de grootste stijging sinds de bodem rond 195 punten in 2009 wel gehad.

AEX kwartaal

De start van een patroon van lagere bodems?

Maar zolang de maandcyclus in een stijgende trend zit, mogen we nog steeds rekening houden met hogere koersen, maar…wat we ook moeten vaststellen, is dat de voorgaande maandcyclus lager is geëindigd dan de start van deze cyclus. Ook dit is natuurlijk nog geen reden om direct short posities in te nemen, maar het is wel een waarschuwingssignaal. Het zou ook echter, net zoals in 2011, kunnen duiden op de vorming van een midcycle low van de hogere orde, de kwartaalcyclus.

AEX maand

Opnieuw een dalende maandcyclus?

Sinds 2009 zagen we immers dat het einde van de cyclus altijd boven het startniveau lag. Het kenmerk van een stijgende trend. We weten echter ook dat ‘elke trend een einde kent’. Wanneer we uitgaan van opnieuw een negatieve maandcyclus, dan wordt in de meest negatieve gevallen de top van deze cyclus gezet rond bar 3 of 4. Dit zou dan betekenen dat we nog 1 à 2 maanden hogere koersen zouden kunnen verwachten.

AEX week

Een stijging van circa 13% in ongeveer een maand tijd

Aangezien wij op weekbasis nog steeds in een dalende trend zitten, moeten we nog steeds rekening houden met een voortzetting van de dalende trend die in de zomermaanden is ingezet. We weten ook dat correcties binnen een trend ook behoorlijk fel kunnen zijn. De huidige stijging vanaf 472 punten naar 532 punten, 60 punten, oftewel 13% in circa 1 maand tijd (!), behoort natuurlijk tot de uitzonderingen.

De shortposities worden uit de markt geperst

Een van de oorzaken hiervan is, dat beleggers die shortposities hebben ingenomen, door de markt zijn gedwongen om de shortposities te sluiten door terugkooporders te plaatsen. Dit wordt wel een ‘short squeeze’ genoemd Dit zorgt ervoor dat de markt verder stijgt, waardoor er nog meer terugkooporders moeten worden geplaatst. Et cetera, et cetera.

De paniekbarometer daalt steeds verder

Ook zorgt het ervoor dat beleggers, die bang zijn om de boot te missen, opnieuw in de markt zijn gestapt. Het sentiment is duidelijk omgeslagen, getuige ook de steeds verder dalende VIX. Deze graadmeter van de impliciete volatiliteit, ook wel de paniekbarometer genoemd, staat opnieuw op een zeer laag niveau.

Vix dag

Alle beleggers lijken opnieuw in slaap gesust

De VIX, de impliciete volatiliteit geeft aan, hoeveel risico de markt in prijst, daarom ook wel de paniek graadmeter genoemd en deze staat zeer laag. De verwachting van beleggers is dat het risico laag is, net als overigens in 2018, vlak voor de daling, die in de zomer werd gezet. Iedereen was in slaap gesust. En een verdubbeling van de volatiliteit, de beweeglijkheid, zorgt voor een verdubbeling van de premie van opties. In 2009 kwam deze even boven 80% en nu staan we onder 13%. Ook dit is iets om mee te nemen in onze overweging.

De AEX index vormt een uitzondering ten opzichte van de Internationale indices

Een ander punt van aandacht is het feit dat de AEX index een uitzondering vormt, wanneer we deze vergelijken met bijvoorbeeld de Dow-Jones index, de Russell 2000, de Nasdaq of de S&P 500. Deze Amerikaanse indices staan allemaal nog onder de top van december. Ook de Europese indices zoals bijvoorbeeld de Duitse DAX, de Euronext 100 en de Stoxx 50 zijn nog niet in staat geweest om de top van december te passeren.

Slechts 9 van de 30 aandelen zitten in een stijgende trend

Nog een punt van aandacht, is het feit dat er slechts 9 van de 30 grote aandelen van Nederland in een stijgende trend zitten. Met andere woorden: 21 aandelen zitten op dit moment nog steeds in een dalende trend! Er is dus geen sprake van een breed gedragen stijging. Alles overziend, moeten we voorzichtig blijven en niet direct blind in deze markt gaan stappen.

Gebruik een combinatie van bewezen strategieën

Blind in de markt stappen is sowieso natuurlijk geen goed idee. Het is altijd belangrijk om een strategie te hebben. Bij voorkeur een strategie die zichzelf bewezen heeft. Bijvoorbeeld een momentum strategie, een groeistrategie, een waardestrategie of een trendvolgende strategie. Bij voorkeur wordt deze gecombineerd met een optiestrategie, die profiteert van een zijwaartse markt, wanneer de aandelenstrategieën het laten afweten, zoals in de afgelopen jaren.

dividendportefeuille

Het gemiddelde resultaat voor 2017 was 25,1%

Met bewezen strategieën kan iedereen geld verdienen op de beurs. De dip door optieposities, werd ruimschoots gecompenseerd door onze aandelenposities. Het spreiden over verschillende beleggingsstrategieën, blijkt opnieuw zeer waardevol. Het gemiddelde resultaat van onze portefeuilles in 2017 was 25,1%. 2018 was minder goed, maar ik ga er van uit dat we in 2019 weer dubbele cijfers gaan schrijven.

ModelPortefeuille presteerde in 2018 bijna 30% beter

Overigens wanneer we kijken naar de gecombineerde strategieën van de ModelPortefeuille die samen met Finodex hebben ontwikkeld. Ondanks dat de AEX in 2018 met 13,4% daalde, steeg deze modelportefeuille met 16%. Bijna 30% beter dus.

Rendement 16 procent per jaar na kosten en exclusief dividend

Sinds de start van de meting op 1 januari 2007, dus vlak voor de kredietcrisis, is het rendement per jaar 16%, exclusief dividend, dus een aardig eind richting de 20% na aftrek van alle kosten. En dat terwijl de AEX gemiddeld 0,4% per jaar daalde…

Het risico van deze modelportefeuille was lager

En het risico van deze modelportefeuille, gemeten met de gemiddelde afwijking, was lager. 10,7% afwijking van het gemiddelde waar dat bij de AEX 12,9% was.
Dus een veel hoger rendement met een aanzienlijk lager risico dus…Dat is dus de kracht van spreiden over verschillende strategieën.

Zie ook de Brochure ModelPortefeuille

Modelportefeuille 250k 2007-2018 data

Eenvoudiger beleggen door gebruik van software

Beleggen.com is een samenwerking is aangegaan met Iris.nl op het gebied van beleggen. Voordelen hiervan zijn dat beleggers op een eenvoudigere manier kunnen beleggen volgens de systemen van Beleggen.com en Finodex en gebruik kunnen maken van de expertise van beide partijen.

Als particuliere belegger kunt u nu ook van profiteren van professionele systemen.

Met het combineren van strategieën is het mogelijk om het rendement te verhogen en het risico te verlagen. Dit gebeurt onder andere door tijdens (forse) dalingen uit de markt te stappen. De zeer brede spreiding (diverse aandelen- en optie-strategieen en 30 verschillende indices)  draagt tevens bij aan het spreiden van het risico en het verhogen van het rendement.

We zijn dan ook bijzonder trots dat we in samenwerking met Iris en Finodex deze vorm aan kunnen bieden.

Ik ben zeer benieuwd naar wat u hier van vindt. Type uw reactie s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.beleggen.com

Met hartelijke groet,

Drs. Harm van Wijk

https://beleggen.com/contact/

[email protected]

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.