Banken zouden in het voorstel in goede tijden een stuk extra belasting moeten afstaan om slechte tijden te kunnen overleven. Het IMF gaat daarmee veel verder dan door analisten werd verwacht. Nu heb ik nog geen tijd gehad om de voorstellen tot in detail te bekijken, maar mij bevreemdt wel iets. Banken zijn in mijn ogen ook gewoon bedrijven. Waarom moeten banken samen sectorbreed een extra pot creëren om bij problemen gered te worden?

Waarom mag ook in dit IMF-voorstel een bank niet gewoon failliet gaan? In feite zou dat in veel opzichten veel gezonder zijn. Het zou bankiers ook een gezondere terughoudendheid geven. Immers denken ze met de nieuwe belasting straks weer onkwetsbaar te zijn en ‘het werk van God’ te doen. (Uitspraak van de CEO van Goldman Sachs).

Nu gaan ze structureel slecht lopende bedrijven weer redden en gaan ze ook bepaalde klanten van die structureel slechte bedrijven redden. Klanten die in feite waardeloze producten kochten en die daarvoor op de blaren zouden moeten zitten, maar straks toch weer gered worden omdat het ‘zo zielig voor ze is’.

Dat terwijl bankiers doelbewust, met dollartekens in de ogen veel te riskante posities hebben ingenomen. Producten die bankiers maar wat graag op de markt hebben gebracht.

Ik ben blij dat het IMF meedenkt, maar ik ben bang dat het IMF dit alleen maar doet om de kwetsbaarheid van de banksector te verminderen en daarmee de macht van politici en het publiek over de banken te beperken. Ook het IMF is zich kapot geschrokken van het feit dat de macht van de banken bijna verleden tijd was geweest. Ze waanden zich meesters van de wereld en, op een haar na, was dat in 2008 voorbij geweest.

In mijn ogen is het vooral de angst voor ‘het einde van hun macht’ dat de IMF zo ver brengt, dat banken nu echt offers moeten gaan brengen. Uiteindelijk echter weet ik wel wie gaat betalen. Dat zijn u en ik immers. De bankiers blijven namelijk enorme bonussen opstrijken en de winsten van de banken gaan er niet minder worden.

Tom Lassing, www.beursbox.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.