Laatste update:

Het einde van 2007 nadert en we kunnen ons alvast voorbereiden op een stortvloed aan terugblikken die de komende weken waarschijnlijk voorbij zullen komen. Ook voor beleggers die investeringsbeslissingen nemen op basis van een trendvolgend systeem zou het nuttig kunnen zijn om de trend van het afgelopen jaar te evalueren. Maar helaas: van een trend op de Amsterdamse beurs ontbrak in 2007 elk spoor. Dat wil overigens niet zeggen dat de index niet heeft bewogen. Integendeel, de index fluctueerde het afgelopen jaar binnen een bandbreedte van circa 80 punten (tussen 480 en 560 punten).

Trends komen en gaan, maar zijn er altijd. Ook bij specifieke ontwikkelingen, zoals op de aandelenbeurzen, kan over het algemeen zonder al teveel moeite worden vastgesteld hoe de kaarten liggen. Het jaar dat nu bijna achter ons ligt, laat echter geen eenduidig beeld zien. Voordat we naar het koersverloop van de AEX in het afgelopen jaar gaan kijken, gaan we eerst back to the basics: wat is een trend eigenlijk precies?

The trend is your friend

Het begrip trend is een zeer belangrijk, zo niet het belangrijkste concept binnen de wereld van de technische analyse (TA). Alle gereedschappen uit de TA zijn erop gericht om de richting van de trend te bepalen met als doel mee te liften met deze trend. Het Engelse gezegde ‘The trend is your friend’ komt dan ook niet uit de lucht vallen. Maar wat is een trend nu eigenlijk?

Eenvoudig gezegd is de trend de richting waarin de markt zich beweegt. Deze beweging vindt zelden plaats in een rechte lijn, maar is vaak opgebouwd uit meerdere kleine bewegingen. Een stijgende trend kan worden gedefinieerd als een opeenvolging van hogere toppen en hogere bodems. Een dalende trend is dan een opeenvolging van lagere toppen en dito bodems. Als de markt zich niet in een trenderende fase bevindt, is er sprake van een trading range. In dat geval liggen de toppen en bodems min of meer op hetzelfde niveau en beweegt de koers zijwaarts. Het is van groot belang om te bepalen wat de richting van de (hoofd)trend is, omdat de meeste technieken uit de technische analyse erop gericht zijn om mee te liften met een stijgende of dalende trend. In een zijwaartse trend zullen veel trendvolgende technische analyse technieken (en indicatoren) dan ook minder goed functioneren.

Trends kunnen op verschillende tijdvlakken worden bekeken. Zo zijn er bijvoorbeeld trends te vinden van enkele minuten, maar ook van meerdere maanden of zelfs jaren. Charles Dow deelde trends in drie categorieën in: primaire, secundaire en tertiaire trends.

De primaire trend is de belangrijkste, vergelijkbaar met het getijde van de zee, en kan meer dan een jaar aanhouden. De secundaire trend is een reactie tegengesteld aan de richting van de primaire trend, vergelijkbaar met de golven van de zee, en beslaat vaak meerdere weken tot maanden. De tertiaire trend is de schommeling van de beurs van dag tot dag, vergelijkbaar met de rimpelingen van de zee, en heeft een levensduur van enkele dagen tot weken.

Het trendvolgend systeem van BeursBulletin probeert winsten te genereren door te profiteren van trends. Deze strategie gaat ervan uit dat de huidige richting van de koers van het aandeel zal aanhouden in de toekomst. Voordat een positie wordt ingenomen, zal er eerst een bevestiging moeten komen van de trend. Hierdoor treedt een vertragende werking op: er wordt pas gekocht na de vorming van een bodem en er wordt pas verkocht na de vorming van een top. In een zijwaartse markt werkt dit systeem minder goed, aangezien er vaker in- en uitgestapt moet worden (rond hetzelfde niveau).

Als we de index op lange termijn beschouwen (zie de maandgrafiek van de AEX), dan zien we dat de primaire stijgende trend die in 2003 werd ingezet, weliswaar intact is maar dit jaar lijkt te haperen. Het patroon van hogere toppen en hogere bodems is dit jaar niet in stand gebleven. Kijken we naar het afgelopen jaar, dan kunnen we concluderen dat de AEX zich per saldo zijwaarts heeft bewogen (zie de weekgrafiek van de AEX). Bovendien verschenen de secundaire trends in 2007 in de vorm van drie forse correcties, namelijk in februari/maart, juli/augustus en oktober/november. Tijdens deze correcties liepen de verliezen in zeer korte tijd hoog op. Zo verloor de index in de zomer maar liefst 80 punten (circa 14%) binnen een tijdsbestek van vier weken. Dit had een negatieve invloed op de resultaten van trendvolgende systemen, waar ook BeursBulletin hoofdzakelijk van gebruik maakt. Hierdoor bleven de resultaten achter bij die van de jaren daarvoor, waarin de primaire trend duidelijk opwaarts gericht was.

Een pauze in een trend, of een trendomkeer zal zich van tijd tot tijd voordoen en kan niet worden voorkomen. Deze perioden zijn schadelijk voor de winstgevendheid van trendvolgende systemen, maar die horen er nu eenmaal bij. Desalniettemin hielden onze sectorportefeuilles gezamenlijk hun hoofd boven water. De AEX-index steeg weliswaar bijna 3%, maar dat was voornamelijk te danken aan zwaargewicht ABN Amro dat ruim 45% steeg. Zoals u weet is ABN Amro onlangs overgenomen door Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander en maakt inmiddels geen deel meer uit van de AEX-index. Desalniettemin hebben de sectorportefeuilles (met een rendement van circa 60%) gezamenlijk sinds de start in 2004 een outperformance laten zien ten opzichte van de index. De AEX-index boekte sinds augustus 2004 een rendement van 45,2%.

Op lange termijn loont het de moeite om aan een trendvolgend systeem vast te houden. Dit wordt niet alleen gestaafd door uitgebreide testen van onze systemen over een groot aantal jaren, maar dit blijkt ook uit de praktijk. Sinds de oprichting van BeursBulletin (in augustus 2004) hebben we een rendement van 100,1% behaald met de portefeuille Industrie en Dienstverlening en 94,3% met de portefeuille Energie en Financiële Dienstverlening. En mocht de beurs in 2008 wel weer een duidelijke opwaartse (of neerwaartse) trend laten zien, dan kunnen we van deze portefeuilles weer veel verwachten.

Harm van Wijk, www.beursbulletin.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.