Het jaar 2010 lijkt al met al een redelijk beleggingsjaar te worden. Wie een negatief rendement heeft gemaakt, moet zich diep schamen. Het jaar 2010 is nog niet voorbij, maar diverse media zijn al begonnen met het geven van voorspellingen. Ook lezen we al de nodige terugblikken hoewel het jaar nog niet voorbij is.Het Financieele Dagblad spreekt voor de AEX van een volatiel jaar met weinig beweging. Ik weet niet hoe ze ‘volatiel’ definiëren, maar behoudens een volatiliteitspike in mei dit jaar ligt de volatiliteit van de AEX dit jaar beduidend onder het gemiddelde.

In mijn berekeningen kom ik voor de AEX tot en met november uit op een volatiliteit op jaarbasis van rond 17% en dat ligt lager dan het gemiddeld van rond 23-25%. De stelling van ‘weinig beweging’ klopt wel: tot en met vrijdag staan op een rendement van 5%. Maar de AEX is eigenlijk bepaald geen goede graadmeter. We fixeren ons met deze index wel erg op Nederland. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met dividend.

In onderstaande staafdiagram heb ik de rendementen gezet van een aantal belangrijke indices. Hier hebben we tot en met 30 november alle belangrijke assetcategorieën op een rij dit jaar: aandelen (S&P500, DAX en MSCI Opkomende Markten), grondstoffen (UBS Commodity Index), obligaties (Barclays Euro Aggr. Bond), CTA’s (Barclay CTA) en hedgefondsen (CSFB Tremont All-Hedge).

rendementen

Alle hierboven genoemde indices zijn in 2010 omhoog gegaan, hoewel de meeste beleggingscategorieën wel bescheiden. U moet het als belegger wel heel slecht gedaan hebben, wilt u dit jaar in de min staan. Opvallend is de bovengemiddelde prestatie van de DAX, de Duitse beurs was de uitblinker wat betreft de ontwikkelde markten. De Duitse exportmachine draait (vooral de industrie richting China) op volle toeren. De opkomende markten zijn na een sterk 2009 ook in 2010 flink gestegen, 22,6% om precies te zijn. (De PIIGS-landen, de EuroStoxx50 en de European Banks-index staan dit jaar op verlies, red.)

Als we terugkijken wat de analisten hadden voorspeld voor 2010, dan was dat over het algemeen een stijging van aandelen, maar tegelijkertijd een daling van allerlei soorten obligaties (staat, credits en high yield). Een gedeelte van de voorspelling is dus maar uitgekomen: voor aandelen wel, voor obligaties niet.

Opvallend is dat de meeste analisten en strategen ook over 2011 weer positief zijn over aandelen en negatief over obligaties. Een herhaling van vorig jaar dus. Ook ik geloof voor volgend jaar meer in aandelen dan in obligaties, zoals recent verwoord in De Telegraaf en Frankfurter Allgemeine.

Harry Geels, Inmaxxa

Harry Geels is directeur Research en partner bij INMAXXA met kantoor te Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij uitvoerend hoofdredacteur van Technische en Kwantitatieve Analyse (TKA). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn mening weer in zijn hoedanigheid als directeur Research.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.