In de Ban van Taiwan
Aandelen in de Aziatische regio zijn in de afgelopen maanden zonder meer in trek, en veel indices zitten na vier maanden al op ‘double digit’ koersstijgingen. Ook in Taiwan is het enthousiasme toegenomen, zij het iets gematigder. De belangrijkste graadmeter van de Taiwanese aandelenbeurs, de Taiwan Taiex index, is met ruim negen procent gestegen. Wat kunnen we verwachten voor de komende tijd?
Uit de startblokken
In een eerdere bijdrage (Greater China Update: Taiwan, januari 2006) ging ik in op de relatief slechte prestaties die Taiwanese aandelen in 2005 geleverd hebben. De voornaamste oorzaak was destijds gelegen in het slechte sentiment dat een toegenomen spanning in de politieke relatie met China met zich meebracht. De huidige president, Chen Shui-Bian, trad aan in 2000 en sindsdien streeft zijn Democratische Partij (DPP) naar een onafhankelijk Taiwan ten opzichte van China. Peking wil juist een vreedzame hereniging bewerkstelligen met het eiland waar Chiang Kai-Shek en de overheidsfunctionarissen van de Republiek China aan het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 naar toe vluchtten. Het sentiment op de beurs verbeterde al aanzienlijk na de uitslag van de regionale verkiezingen in december 2005. Een overwinning voor de oppositiepartij Kuomintang heeft de risico’s voor een eventuele controversiële onafhankelijkheidsbeweging van de regerende DPP verminderd. Dit heeft zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders ertoe bewogen de ondergewaardeerde Taiwanese aandelen te kopen.
In de B(i)an van Taiwan
Sinds Chen Shui-Bian in december 2005 een nederlaag leed in de regionale verkiezingen, heeft hij zich op bepaalde momenten, waaronder zijn nieuwjaarstoespraak, harder opgesteld ten opzichte van China. Vlak na het bezoek van de Chinese President Hu Jintao aan de Amerikaanse president Bush publiceerde de Wall Street Journal een interview met Chen Shui-Bian. De Taiwanese president leverde enerzijds scherp commentaar op Hu, maar liet tevens weten dat het niet zijn bedoeling is om de zakenrelaties, die beide landen in de afgelopen jaren hebben opgebouwd, te hinderen. Het gesprek voedde zelfs speculaties dat het aan het einde van dit jaar wellicht mogelijk zal worden voor Chinese toeristen om Taiwan te bezoeken. Dit impliceert een goede impuls voor de Taiwanese economie en zorgde voor een ruime stijging van de Taiwan Taiex Tourist index.
In hetzelfde interview liet Chen opmerkelijk genoeg weten dat de militaire dreiging vanuit Peking niet het grootste potentiële probleem vormt voor Taiwan. Chen ziet de toenemende economische aantrekkingskracht van China als een groter probleem. Taiwan moet volgens hem vooral in economisch opzicht niet afhankelijk worden van China.
Technologie
In het huidige opzicht is Taiwan geenszins afhankelijk van China. Taiwan staat wereldwijd bekend om haar technologiesector en dit komt de Taiwanese exporten ten goede. Deze Taiwanese technologiesector is ook omvangrijk: de Taiwan Taiex Electronics Index, een sub-index van de Taiwan Taiex index, telt maar liefst 290 bedrijven. Momenteel is wereldwijd een sterk momentum waarneembaar in de vraag naar LCD-schermen, draadloze netwerken, (derde generatie) mobiele telefoons en MP3-spelers. De Taiwanese technologiegerelateerde aandelen varen hier wel bij. Onder andere zwaargewicht Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC) publiceerde eind april wederom uitstekende resultaten. De nettowinst over het eerste kwartaal van 2006 verdubbelde bijna ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. Het management verwacht daarbij een verdere toename van de vraag naar chips voor communicatie- en consumentenelektronica en zal, gezien een traditionele drukkere periode in de tweede helft van het jaar, de capaciteit volledig moeten benutten. TSMC wordt, zowel vanwege haar brede productlijn als haar brede groep afnemers, gezien als een goede indicator voor het reilen en zeilen van de gehele Taiwanese sector.
Banken
Naast de technologiegerelateerde aandelen vormen banken en andere financiële instellingen een aantrekkelijke sector. De sector staat aan de vooravond van een consolidatieslag zoals Japan dat enkele jaren geleden meemaakte. Een consolidatieslag leidt uiteindelijk tot een lagere kostenstructuur en derhalve betere marges. Daarnaast kunnen grotere spelers eenvoudiger de competitie aangaan met de in China en Hong Kong gevestigde banken. Op het moment van schrijven kreeg Fubon Financial Holding, één van Taiwans grootste banken, groen licht om via haar vestiging in Hong Kong strategische belangen te nemen in Chinese banken.
Structurele oplossingen voor de politieke verwikkelingen tussen China en Taiwan liggen nog ver van ons vandaan. In aanloop naar de presidentiële verkiezingen in het voorjaar van 2008 zal Chen Shui Bian, die evenals bij de regionale verkiezingen grote kans heeft een nederlaag te lijden, als een kat in het nauw nog rare sprongen kunnen maken. Nieuwsberichten rond de bovenstaande politieke verhouding lijken echter minder het sentiment op de Taiwanese beurs te bepalen. Er is daarentegen meer oog voor de fundamentele, macro-, meso- en micro-economische aspecten, en die zijn voor een aantal sectoren veelbelovend.
Marten Bruinsma – Portfolio Manager, Intereffekt China Warrants
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!