Indexopties versus aandelenopties: de voor- en nadelen

Indexopties versus aandelenopties

Indexopties of aandelenopties? Aan welke opties moet je de voorkeur geven? Het verhaal begint een 50-tal jaren geleden. De Chicago Board of Exchange (CBOE) was een pionier in de handel in beursgenoteerde opties met de introductie van call-opties op afzonderlijke aandelen in 1973.[1] Die CBOE biedt nu zowel call- als putopties op duizenden beursgenoteerde aandelen, maar ook opties met beursindices als onderliggende waarde zijn een volwaardig alternatief worden. Veel beleggers die aandelen aanhouden, waarderen de flexibiliteit, die optiestrategieën kunnen bieden in termen van extra opbrengst en bescherming tegen blootstelling aan (forse) koersbewegingen van individuele aandelen.

Zet je schrap: de waterstofgolf is op komst. Met deze aandelen ben je als belegger van de partij

Download nu het gratis rapport. Alternatieve brandstoffen trekken uiteraard ook de aandacht van de beleggers, wat blijkt uit het feit dat de koersen van heel wat aandelen die van ver of van dichtbij met waterstof zijn gelinkt een forse stijging te zien gaven Klik op de link om te downloaden: https://www.30aandelen.nl/water/?utm_source=organic&utm_medium=website

Aan beursindices geen gebrek

Indexopties werden meteen al de belangrijkste verhandelde contracten tijdens hun eerste levensjaar. Twee contracten, namelijk die op de S&P100 en de Major Markets Index, zagen een handelsvolume dat op de meeste dagen het handelsvolume in alle individuele aandelenoptiecontracten op de Amerikaanse optiebeurs overtrof. Uit onderzoek blijkt dat prijszetting van de opties op beide indices moeilijker is dan aanvankelijk werd aangenomen vanwege niet-synchrone prijzen, zelfs met gebruikmaking van “realtime” gegevens van de beurzen(1).

Een indexoptie is net zoals een aandelenoptie een financieel derivaat of afgeleid product, dat is gebaseerd op aandelenindices zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average als onderliggende waarde.[2] Ze geven een belegger het recht om de onderliggende aandelenindex voor een bepaalde periode te kopen of verkopen. Omdat indexopties zijn gebaseerd op een grote mand met aandelen, kunnen beleggers beleggen in de gekozen beurs als geheel en zo profiteren van diversificatie. Ze hoeven dus geen moeilijke keuzes te maken voor individuele aandelen.

Kiezen voor een brede of voor een smalle index?

Indexopties kunnen worden gekoppeld aan de koers van brede indices zoals de S&P 500 of de Russell 3000 of aan kleinere indices die zich beperken zijn tot een bepaalde sector. De wereldwijde markt voor op de beurs verhandelde indexopties wordt door de Bank for International Settlements (BIS) geschat op een reusachtig bedrag. De precieze omvang van dat bedrag valt echter moeilijk te achterhalen. In ieder geval zijn opties met indices als onderliggende waarde erg populair.

In een recente studie, wordt aandacht besteed aan de evolutie van de volatiliteit in optieseries waar druk in wordt gehandeld. Vastgesteld werd dat buitenlandse institutionele beleggers gebruik maakten van de volatiliteit op de optiemarkt door te handelen in opties met een groot hefboomeffect. Hierbij speelde uiteraard de vega-factor (de gevoeligheid van een optie ten opzichte van de bewegelijkheid van de onderliggende waarde) een belangrijke rol. Daarbij handelden deze buitenlandse beleggers vooral in indexopties vanwege hun vlotte verhandelbaarheid. De conclusies van deze studie kunnen dus niet zonder meer geëxtrapoleerd worden naar opties met individuele aandelen als onderliggende waarde(2). Ook ander onderzoek laat zien dat beleggers met volatiliteit kennis graag handelen in near-the-money-opties(3).

Wat is eigenlijk een indexoptie?

Een indexoptie geeft het je recht om een ​​specifieke aandelenindex, bijvoorbeeld de AEX, te verhandelen tegen een bepaalde prijs met een bepaalde vervaldatum. Een calloptie op een aandelenindex geeft je het recht om de index te kopen en een putoptie op een aandelenindex geeft je het recht om de index te verkopen.

Cash settlement of cash betaling bij indexopties

Indexopties zijn financiële derivaten die zijn gebaseerd op aandelenindices zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average. Indexopties geven de belegger het recht om de onderliggende aandelenindex voor een bepaalde periode te kopen of verkopen. Aangezien indexopties gebaseerd zijn op een gediversifieerd mandje met aandelen die in de gekozen index zijn opgenomen, kunnen beleggers hun portefeuilles gemakkelijk diversifiëren door te handelen in opties die een volledige index dekken. Indexopties worden op de expiratiedatum in contanten afgewikkeld, in tegenstelling tot opties op afzonderlijke aandelen waarbij de onderliggende aandelen bij uitoefening (kunnen) worden overgedragen. Hier ligt een ander belangrijk verschil tussen indexopties versus aandelenopties.

Indexopties versus aandelenopties: het verschil tussen Amerikaanse en Europese stijl opties

Belangrijk om te weten voor jou als (toekomstige) optiebelegger: er moet een onderscheid worden gemaakt tussen Europese en Amerikaanse stijl opties. Een Europese stijl optie is een versie van een optiecontract waarbij de uitoefening beperkt blijft tot de vervaldatum (een ezelsbruggetje is de E van einde). Je moet dus wachten tot het einde van de handelsdag. Een Amerikaanse stijl optie is daarentegen een optiecontract waarmee houders het optierecht op elk moment vóór en inclusief de vervaldag kunnen uitoefenen (een ezelsbruggetje is de A van altijd). Hieruit blijkt een ander belangrijk onderscheid tussen indexopties versus aandelenopties. Indexopties zijn altijd van het Europese type. Aandelenopties zijn Amerikaanse stijl en kunnen dus voortijdig worden uitgeoefend, vooral vlak voor de dividenddatum.

Selecteer gratis 30 winstgevende aandelen binnen 5 minuten

Download de gratis handleiding ‘Hoe selecteer je 30 aandelen binnen 5 minuten’ zodat ook jij winst maakt op de beurs.

De handleiding is gratis en laat je zien hoe je succesvol belegt, zonder veel tijd te investeren of veel risico te lopen met behulp van eenvoudige en bewezen strategieën. Klik op de link om te downloaden: https://www.10stappen.com

Overeenkomsten tussen indexopties versus aandelenopties

Er zijn echter ook tal van overeenkomsten tussen indexopties versus aandelenopties. Daarover later meer, maar eerst nog iets anders. Indexopties zijn flexibele derivaten die meestal worden gebruikt om een ​​hele aandelenportefeuille af te dekken die uit verschillende individuele aandelen bestaat. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om te speculeren op de toekomstige richting van de index zelf (stijgen, gelijk blijven of dalen). Beleggers kunnen tal van strategieën met indexopties gebruiken. Dat is dan weer een punt van gelijkenis van indexopties versus aandelenopties.

Enkele optiestrategieën bij zowel indexopties versus aandelenopties

De eenvoudigste strategieën zijn in beide gevallen het kopen van een call. Om een ​​gokje te wagen op een stijging van de index, koopt een belegger een calloptie. Om daarentegen te profiteren van het dalen van de index, koopt een belegger een putoptie. Deze strategie wordt ook toegepast bij opties met aandelen als onderliggende waarde. Bij opties zijn heel wat strategieën mogelijk. Een kleine greep uit wat mogelijk is, wij gaan bewust niet te diep in op deze materie.

Over bull call spreads en bear put spreads

Een voorbeeld van een strategie omvat bijvoorbeeld het kopen van bull call spreads en bear put spreads. Een bull call-spread omvat het kopen van een call-optie met een lagere uitoefenprijs en vervolgens het verkopen (‘schrijven’) van een call-optie tegen een hogere prijs. De bear put spread is precies het tegenovergestelde. Door een optie verder verwijderd van de uitoefenprijs (out-of-the-money) te verkopen, geeft een belegger minder uit aan de optiepremie voor de positie. Met deze strategieën kunnen beleggers een beperkte winst realiseren als de index omhoog of omlaag beweegt, maar lopen ze minder risico omdat ze zich ingedekt hebben.

Een meer praktische toepassing van indexopties

Straddles, Strangles en Butterflies en andere optiestrategieën is iets voor gevorderden, maar laten we wat dichter bij huis blijven. Beleggers kunnen dus putopties kopen om hun portefeuilles af te dekken als een soort vorm van verzekering. Een portefeuille van individuele aandelen is gecorreleerd met de aandelenindex waarvan deze aandelen deel van uitmaken, wat betekent dat als de aandelenkoersen dalen, de overkoepelende index waarschijnlijk ook daalt. In plaats van putopties voor elk afzonderlijk aandeel te kopen, wat aanzienlijke transactiekosten vereist, kunnen beleggers putopties kopen op de aandelenindex zelf. Dit kan het verlies in de portefeuille beperken, aangezien de putoptieposities aan waarde winnen als de aandelenindex daalt. De belegger behoudt enerzijds nog steeds een opwaarts winstpotentieel voor de portefeuille, hoewel de potentiële winst wel wordt verminderd door de premie en kosten voor de putopties.

Waarom de voorkeur geven aan indices boven individuele aandelen

Er worden heel wat argumenten aangehaald om niet in individuele aandelen te beleggen, maar om de voorkeur te geven aan indices. Sommige beleggers geven de voorkeur aan opties op individuele aandelen of zelfs aan de aankoop van fysieke aandelen zelf. Het is echter onwaarschijnlijk dat jij als individuele belegger de markt verslaat door precies dat aandeel of die aandelen koopt die de markt zullen verslaan. Of laten we het anders uitdrukken: het is niet onmogelijk voor jou als individuele belegger om de markt te verslaan. Maar er is wat vaardigheid voor nodig. De financiële wereld steekt namelijk niet eenvoudig in elkaar. Dat betekent niet dat je niet kunt profiteren om bijvoorbeeld te kiezen voor opties van een groeiaandeel dat volgens een bewezen strategie kansrijk is. Maar gebruik dan wel een bewezen succesvolle strategie zoals de Trading Navigator Methode.

Sluit de emotionele vooringenomenheid uit

Emoties zijn de zwakke plek van elke belegger. Investeren in aandelen heeft te maken met emotionele vooringenomenheid. Ik hou van winkelen bij Ahold en in de winkel bij mij in de buurt is altijd druk. Moet ik daarom aandelen Ahold Delhaize kopen? Je hebt met andere woorden een voorkeur voor Ahold Delhaize en dat kan meespelen in jouw beleggingsgedrag. Bij indexopties versus aandelenopties speelt deze factor een minder belangrijke rol wanneer je keuze op indexopties valt.

Lager risico bij indexopties versus aandelenopties?

Aangezien je op geen enkele manier individueel zoveel aandelen kunt bezitten als er in een brede beursindex zijn opgenomen (tenzij je natuurlijk multimiljonair bent), loopt jouw ​​individuele aandelenportefeuille een groter risico wat betreft koersdalingen. Ernstige koersdalingen als gevolg van een faillissement, een catastrofe in Lehman Brothers-stijl of één of ander onheil dat vandaag nog onbekend is (zie het Coronavirus, voor bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappijen), zou een grotere impact op jouw portefeuille kunnen hebben dan op een breed gespreid indexfonds. Het verschil tussen indexopties versus aandelenopties is dat bij eerstgenoemde de risico’s beter gespreid worden. Jouw aandeel kan om één of andere reden zwaar onderuitgaan, met als gevolg dat jouw callopties waardeloos worden. Maar de indexoptie op de overkoepelende index hoeft daarom nog niet waardeloos te worden. Spreiding via een indexoptie geeft dus een betere diversificatie.

Indexopties versus aandelenopties: je hoeft geen stock picking meer te doen

Als je geen of weinig ervaring hebt en niet bereid bent om je te verdiepen in alles wat met beleggen te maken heeft, is de keuze tussen indexopties versus aandelenopties snel gemaakt. Je wordt verlost van de opgave om de juiste keuze te maken wat individuele aandelen betreft. Het opvolgen van het advies van een beleggingsadviseur kan helpen, maar diens vergoeding zal (fors) op je rendement drukken. In ieder geval moet afgeraden worden dat je het advies volgt van vrienden of kennissen (die zichzelf tot beursgoeroe hebben uitgeroepen). In de meeste gevallen blijken deze adviezen faliekant verkeerd te zijn, je verliest er alleen maar geld door. Heeft het lezen van nieuwsbrieven over de beurs en aandelen zin? Het kan je kennis over de beurs en over aandelen vergroten, maar ook de auteurs van deze nieuwsbrieven hebben de wijsheid niet in pacht. Kort samengevat: als je geen tijd hebt om research te doen en om aandelen te selecteren, kies dan voor een bewezen strategie. Ga desnoods in plaats daarvan voor indexfondsen, bijvoorbeeld in de vorm van opties. Besef wel dat in een index zowel kaf als koren zit. Dat kan je met een strategie proberen te scheiden.

Verschillen tussen opties en aandelen

Tenslotte nog een opmerking: opties zijn geen aandelen. Met aandelen word je mede-eigenaar van een bedrijf, met opties is dat niet het geval. Opties zijn tijdelijke contracten op aandelen. Het zijn afgeleide producten en vragen een kleinere investering. Dit zorgt voor een hefboom. Realiseer je dus goed wat je doet voor je met opties begint.

GRATIS HANDLEIDING Valkuilen goud en zilver VAN DRS. HARM VAN WIJK

Wat zijn de valkuilen bij het investeren in gouden en zilveren munten? Ontvang gratis de handleiding direct via de mail. Meld je aan op https://www.tienstappen.nl/valkuilen-goud-zilver/

Harm van Wijk

Pin ook deze handige infographic als geheugensteuntje:

indexopties vs aandelenopties

Bronnen:

[1] http://www.cboe.com/products/options-on-single-stocks-and-exchange-traded-products/options-on-single-stocks/

[2]https://en.wikipedia.org/wiki/Stock_market_index_option#:~:text=Options%20on%20stock%20indexes%20are%20similar%20to%20exchange-traded,change%20at%20the%20end%20of%20each%20trading%20day.

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.1985.tb04998.x
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1059056018306324
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S154461231830357X
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.