Tot nu toe is 2008 voor India een buitengewoon moeilijk beursjaar gebleken. Op 16 juli zetten de beurzen de laagste stand van het jaar neer. Vanaf dat moment hebben de Indiase beurzen bijna 15% herstel laten zien. Op 25 augustus sloot de NSE Nifty 50 Index (op deze index heeft Intereffekt India Warrants posities uitstaan) op 4.337,50 punten. Dit is, gemeten in roepies, 29,3% lager dan het slot op 31 december 2007. Veel buitenlands kapitaal heeft in 2007 zijn weg gevonden naar de Indiase beurzen.

In 2008 is het omgekeerde het geval. Tot en met 25 augustus is er voor $ 7,2 miljard buitenlands kapitaal uit de Indiase financiële markten gestroomd (zie grafiek), terwijl in 2007 ruim $ 17 miljard instroom is geweest. Buitenlandse beleggers, vooral hedge funds, stappen uit of blijven aan de zijlijn staan als het gaat om beleggen in de opkomende Indiase economie. Vooral de bezorgdheid over de groeivertraging in de wereldeconomie, die ingegeven is door de krediet- en hypotheekcrisis in de VS, gestegen grondstofprijzen en de toegenomen wereldwijde en Indiase inflatie heeft beleggers ertoe gebracht grote delen van hun beleggingen van de hand te doen. Momenteel heeft de grootste democratie ter wereld te maken met problemen zoals hoge grondstof- en olieprijzen, stijgende rente, hoge inflatie, bezorgdheid over de economische groei, de mogelijkheid op een slechte moesson, aankomende verkiezingen en de uitstroom van buitenlands kapitaal. Krijgt India haar financieel economische problemen op korte termijn onder controle?

india

In 2008 bedraagt de totale uitstroom van buitenlands kapitaal $ 7,2 miljard. Instroom van buitenlands kapitaal is een belangrijke aanjager voor de financiële markten.

Grondstofprijzen 

De gestegen grondstofprijzen zijn de aanjagers van de uitstroom van buitenlands kapitaal geweest. Stijgende grondstofprijzen leiden tot hogere inflatie en hogere inflatie leidt vervolgens weer tot de afname van winstmarges et cetera. In augustus hebben er correcties in diverse grondstoffen plaatsgevonden. Koper en aluminium hebben halverwege augustus de laagste stand in de afgelopen 6 maanden laten zien. Zink daalde 35% en lood 45% sinds het hoogste niveau in 2008.

Eén van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste grondstof voor India is olie. Dit jaar is de olieprijs naar een recordhoogte gestegen van $ 146 per vat. In de afgelopen maanden is de olieprijs gecorrigeerd naar $ 115 per vat. Doordat de olieprijs dit jaar zo sterk is gestegen, heeft de Indiase overheid de brandstofprijzen aan de pomp met meer dan 10% moeten verhogen. Dit heeft de inflatie verder aangewakkerd, maar dit heeft er tevens voor gezorgd dat het tekort op de handelsbalans en het financieringstekort is afgenomen. De overheid hoeft dan namelijk de oliesector minder compensatie te bieden via subsidies. Een brandstofprijsstijging zorgt er ook voor dat de bedrijven die de pompen exploiteren minder verlies leiden. Het is van essentieel belang dat India minder afhankelijk wordt van de import van olie. Ruim 70% van de totale oliebehoefte wordt geïmporteerd. Om de importafhankelijkheid enigszins te verkleinen, neemt ONGC Videsh bijvoorbeeld het Engelse Imperial Energy Plc over voor $ 2,6 miljard. Imperial exploreert olie in Siberië nabij de stad Tomsk.

Inflatie
De inflatie bedraagt momenteel 12,6%; het hoogste niveau sinds 13 jaar. De aanjagers van de inflatie waren de prijzen van voedsel, grondstoffen en olie. Om de inflatie een halt toe te roepen was de overheid/centrale bank genoodzaakt haar monetaire beleid verder te verkrappen via het verhogen van de rente en de kasreserveratio. Het beleid begint (voorzichtig) haar vruchten af te werpen. In de afgelopen drie maanden is de inflatie zich aan het stabiliseren en deze kan in de komende maanden zelfs gaan afnemen. Hierdoor zal Corporate India weer aantrekkelijk worden als beleggingsobject en kan de vraag worden gesteld: wanneer zal de overheid/centrale bank haar monetaire beleid gaan verruimen? Dit kan zelfs eerder zijn dan men denkt. Indien de inflatie afneemt naar het streefpercentage van 7,7% dan zal de prioriteit van de overheid zich weer richten op groei in plaats van het intomen van de inflatie, mede ingegeven doordat India in het tweede kwartaal van 2009 parlementsverkiezingen heeft.

Verkiezingen
Volgend jaar loopt de ambtstermijn van premier Singh af en in het tweede kwartaal volgen er parlementsverkiezingen. In de afgelopen jaren heeft de Congrespartij van de premier hervormingen doorgevoerd. Mocht de nationalistische oppositiepartij BJP de verkiezingen winnen, dan zal dit niet bij voorbaat betekenen dat hervormingen op een laag pitje komen te staan. Integendeel! Het meest negatieve scenario is dat de Congrespartij en de BJP samen minder dan 50% van de stemmen krijgen en dat de “Third Front”-partijen (communisten, BSP UNPA) in de regering komen. Dit scenario is overigens niet waarschijnlijk.

Dus…
Eind 2008 lijkt het licht aan het einde van de tunnel in zicht te komen en kan de blik naar boven worden gericht. Het is uitermate belangrijk dat de inflatie naar een acceptabel niveau gaat en dat de olieprijs stabiliseert of verder daalt. Hierdoor is voor de overheid de weg vrij om, vooruitlopend op de aankomende parlementsverkiezingen, (populistische) maatregelen te nemen en om een ruimer monetair beleid te gaan voeren. Dit kan positief werken op de winstgevendheid van de Indiase bedrijven, waardoor de koers/winstverhouding kan afnemen. Al met al zullen hierdoor de eerder uitgestapte (buitenlandse) beleggers weer in de rijdende Indiase trein stappen, zodat de financiële markten en de lokale valuta een extra stimulans krijgen.

Johan Smit, Intereffekt Investment Funds

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.